BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

CAZ DE SCLAVIE BORȘA – Judecătorii maramureșeni i-au lăsat liberi sub control judiciar! Trei persoane reținute după ce au exploatat prin muncă forțată persoane cu dizabilități la Borșa.

La data de 22 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș, au documentat activitatea infracțională a 3 persoane bănuite de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.

În urma extinderii urmăririi penale, în cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2019 -mai 2023, două dintre persoanele bănuite de comiterea faptei ar fi recrutat, transportat și adăpostit mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, în scopul exploatării lor prin muncă. 

Acestora le-ar fi fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea persoanelor vătămate, pe o perioadă cât mai îndelungată, dar și accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizațiile de handicap cuvenite.

De asemenea, a treia persoană ar fi adăpostit, prin constrângere, în imobilele deținute, în scopul exploatării prin muncă, o persoană vulnerabilă cu handicap neuropsihic, unde ar fi supus-o la muncă forţată (persoana vătămată ar fi fost obligată să îngrijească animalele, să efectueze diferite activităţi agricole, să muncească în gospodăria acestuia și să îndeplinească orice alte sarcini).

La data de 22 iunie a.c., în baza probatoriului administrat, procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș a dispus reținerea, pentru 24 de ore, a trei persoane.

În cursul zilei de azi, 23 iunie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Maramureș, cu propunerea de arestare preventivă a celor trei persoane, pentru 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

Instanța i-a pus în libertate sub control judiciar

GREC V. TITIANAInculpat
GREC I. IONInculpat
TIMIŞ V. IOAN CĂTĂLINInculpat

Solutia pe scurt: Prin încheierea penală nr. 40/DL/23.06.2023 s-a dispus: În temeiul art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Maramureş în dosarul nr. 30-D/P/2022 şi, în consecinţă: În baza art. 227 alin. 2 Cod procedură penală, dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, respectiv din data de 23 iunie 2023 până în data de 21 august 2023, inclusiv, faţă de inculpaţii:

1. G.T., cercetată pentru comiterea infracţiunilor de: – trafic de persoane prev. de art. 210 alin. 1 lit. a şi b Cod penal raportat la art. 182 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, – supunere la muncă forţată sau obligatorie prev. de art. 212 Cod penal, – trafic de persoane prev. de art. 210 alin. 1 lit. a şi b Cod penal raportat la art. 182 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal – supunere la muncă forţată sau obligatorie prev. de art. 212 Cod penal, toate infracţiunile cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

2. G.I., cercetat pentru comiterea infracţiunilor de: – trafic de persoane prev. de art. 210 alin. 1 lit. a şi b Cod penal raportat la art. 182 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, – supunere la muncă forţată sau obligatorie prev. de art. 212 Cod penal, – trafic de persoane prev. de art. 210 alin. 1 lit. a şi b Cod penal raportat la art. 182 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal – supunere la muncă forţată sau obligatorie prev. de art. 212 Cod penal, toate infracţiunile cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

3. T.I.C., cercetat pentru comiterea infracţiunilor de: – trafic de persoane prev. de art. 210 alin. 1 lit. a şi b Cod penal raportat la art. 182 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, – supunere la muncă forţată sau obligatorie prev. de art. 212 Cod penal, – trafic de persoane prev. de art. 210 alin. 1 lit. a şi b Cod penal raportat la art. 182 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, – supunere la muncă forţată sau obligatorie prev. de art. 212 Cod penal, – trafic de persoane prev. de art. 210 alin. 1 lit. a şi b Cod penal raportat la art. 182 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, – supunere la muncă forţată sau obligatorie prev. de art. 212 Cod penal, toate infracţiunile cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, În temeiul art. 215 alin. 1 Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii G.T., G.I. ŞI T.I.C. trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi;

b) să informeze de îndată organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi sau organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la Poliţia oraşului Borşa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte sunt chemaţi.

În temeiul art. 215 alin. 2 lit. a şi d Cod procedură penală, cât se află sub control judiciar, inculpaţii G.T., G.I. şi T.I.C. au următoarele obligaţii:

– să nu depăşească limita teritorială a judeţului Maramureş decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată;

– să nu comunice cu persoanele vătămate A.A., V.V., P.V., P.N., P.M., O.A. şi B.N.

În baza art. 215 alin. 3 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor G.T., G.I. şi T.I.C. că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Conform art. 215 alin. 4 Cod procedură penală, supravegherea respectării de către inculpaţi a obligaţiilor care le revin pe durata controlului judiciar se realizează de Poliţia oraşului Borşa, judeţul Maramureş.

Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la pronunţare cu inculpaţii şi de la comunicare cu reprezentantul Ministerului Public. Pronunţată în cameră de consiliu azi, 23 iunie 2023, ora 17:25.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar putea interesa si

BAIA MARE ABSURDĂ: IMAGINI HALUCINANTE – Sute de litri de ulei și făină cumpărate de doi oameni (GALERIE FOTO cititori)

Vasile Dale

PERCHEZIŢIE DOMICILIARĂ: Băimărean reţinut pentru 24 de ore pentru contrabandă

Vasile Dale

VIDEO: Urmărire ca-n filme pe serpentinele din Pasul Hera. Contrabandiştii s-au răsturnat cu maşina plină de ţigări

Redactie

1 mesaj

PROPRIETARII DE SCLAVI DIN BORȘA au vrut să scape de arestul preventiv sau de cel la domiciliu. Află ce decizie au luat magistrații Tribunalului Maramureș – Stiri din Maramures iulie 28, 2023 at 3:20 pm

[…] CAZ DE SCLAVIE BORȘA – Judecătorii maramureșeni i-au lăsat liberi sub control judiciar! Tr…EXCLUSIV SURSE PERCHEZIȚII: BORȘA – Persoane cu dizabilități exploatate fără milă în vârf de munte. Erau aduse din Vrancea și se încasau bănuți de pe urma lor (actualizare) borsamaramureșpolitiesclavie borșastiri baia marestiri maramuresDistribuie0 stirea anterioara […]

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.