În această dimineaţă trupele speciale ale poliţiei au descins la mai multe adrese din municipiul Carei, dar şi în alte localităţi din judeţul Satu Mare. Printre persoanele vizate se numără şi fiul şefului Poliţiei Carei, angajat la Serviciul Intervenţii Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Satu Mare. Procurorii anti-mafia ar căuta droguri.
Vă reamintim că în 13 mai noi am publicat o ştire în care vă prezentam cum mascatul a fost prins la volan sub influenţa substanţelor interzise. Precizăm şi faptul că ar fi vizaţi şi alţi poliţişti din cadrul IPJ Satu Mare. Conform surselor noastre anchetatorii încearcă să destructureze o reţea internaţională de trafic de droguri şi în acest moment au loc percheziţii în Austria, Ungaria şi Satu Mare.
Ce scrie presa locală din Satu Mare
Conform informațiilor PresaSM, în acțiune sunt implicate și structurile similare din Austria și Ungaria, fiind vorba despre un caz internațional, acțiunea fiind una concertată între serviciile speciale anti-drog și anti-mafia.
În municipiul Carei au fost efectuate percheziții inclusiv la casa șefulului Poliției Municipiului Carei, Ioan Lăpuște-Copil, fiind vizat DOAR fiul acestuia, Laurențiu Lăpuște (23 ani), (locuiește la aceeași adresă), polițist în cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare. Tânăr prins recent la volanul unei mașini sub influența unor substanțe interzise.
În schimb, sunt vizați și alți angajați ai unor structuri militarizate ale statului român (jandarmi și pompieri), tot din zona Careiului, suspectați că ar avea o implicare în această rețea, fie în calitate de consumatori, fie în calitate de dealeri.
Au fost efectuate mai multe rețineri în acest dosar, indivizii urmând să fie duși la audieri. În funcție de rezultatul acestora, urmează ca procurorii DIICOT să dispună măsuri în consecință, inclusiv să meargă în fața unui judecător de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Satu Mare cu propuneri de arestare preventivă.
Tot în urma perchezițiilor, de la diferite adrese au fost ridicate substanțe interzise, dar și alte bunuri suspectate că ar fi fost folosite în activitatea infracțională.
ACTUALIZARE – Ce transmite DIICOT-ul
La data de 28.06.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate – Satu Mare au pus în aplicare 36 mandate de percheziții domiciliară pe teritoriul României, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, creat în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți și trafic de droguri de mare risc. Concomitent, a fost pusă în aplicare și o autorizație de percheziție pe teritoriul Austriei.
În cauză s-a reținut că, în cursul anului 2022, mai multe persoane, în principal cetățeni români, au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, de origine afro-asiatică, pe ruta Ungaria-Austria.
Migranții, după ce ajungeau ilegal pe teritoriul Ungariei, erau preluați de către membrii grupului infracțional din zona localității Szeged/Ungaria și erau transportați, în condiții precare, până în apropierea localității Nickelsdorf/ Austria, pentru suma de 3.000 euro pentru fiecare migrant.
În cadrul cercetărilor s-a conturat bănuiala rezonabilă că membrii grupului infracțional organizat au realizat peste 20 de transporturi de migranți pe teritoriul Ungariei. Parte din aceste transporturi au fost interceptate, de către membrii maghiari ai echipei comune de anchetă, pe teritoriul Ungariei, unii dintre organizatori fiind arestați preventiv de către autoritățile judiciare din Ungaria.
De asemenea, s-a reținut și faptul că grupul infracțional organizat a săvârșit, concomitent, infracțiuni de trafic internațional de droguri de mare risc, pe ruta Olanda-Austria-Ungaria-România.
Pe teritoriul țării noastre au fost realizate două capturi de droguri traficate de membrii grupului, 2,7 kilograme de droguri de mare risc (3 CMC, amfetamina și ketamină), pe raza județului Constanța, care urmau să fie comercializate în cadrul unui festival , respectiv 500 grame de drog de mare risc (3 CMC), pe raza județului Cluj.
De asemenea, în cadrul cauzei penale instrumentate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare, cercetările au fost extinse cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, membrii grupului înființând societăți comerciale pe care le utilizează în scopul disimulării originii sumelor de bani obținute din activitățile infracționale.
La percheziția efectuată în Viena, vor participa și doi polițiști din cadrul SCCO Satu Mare, pentru a sprijini autoritățile judiciare austriece ce vor acționa în îndeplinirea ordinului european de anchetă emis de membrii români ai echipei comune de anchetă.
Totodată, lucrătorii poliției judiciare pun în executare un mandat european de arestare emis de autoritățile maghiare.
Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, fiind încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Ungaria.
Activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, Constanța, Alba și Timișoara și IPJ Cluj.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Documentarea activității infracționale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
CITEŞTE ŞI: