Odinioară eram mândria României dar și a Europei cu efectivele de bivoli pe care le aveam. Astăzi bivoli dispar încet încet. De pe peste o mie de capetele astăzi am ajuns să avem câteva zeci. Motivele sunt multe. Echipa Antena 3CNN a încercat astăzi să desflușească misterele dispariției bivolilor din Maramureș.
Ora 5.00 dimineața. Sătenii din Suciu de Jos se trezesc odată cu primele semnele ale zilei. Localitatea din Țara Lăpușului este una dintre cele trei localități din Maramureș în care aproape la fiecare gospodărie mai sunt câte 2-3 bivoli.
Badea Ioan și tanti Anuca Nechita fac pregătirile pentru ca laptele de bivoliță să ajungă cât mai proaspăt pe masa familiei. Și e mult, foarte mult de muncit. Iarbă proaspăt cosită le este dată înainte de mulgere. Badea Ioan curăță ugerele și vrea să înceapă mulsul. Numai că bivolii sunt animale foarte pretențioase și greu de crescut. Cum ne-au simțit prezenta pur și simplu au refuzat să mai dea lapte.
Familia Nechita crește bivoli de moși-strămoși. Erau cu sutele. Astăzi, abia mai sunt câteva zeci.Motivele sunt multe: tinerii au plecat prin străinătate, laptele îl vând la un preț de nimic iar bătrânii nu mai au putere să muncească pentru a-i crește.
Nu e nici 6.30 când bivolii sunt lăsați din grajd pentru a fi luați de ciurdarul satului. Drumul județean care traversează localitatea se transformă încet încet într-unul al bivolilor. Și au de mers doi kilometri buni până în locul unde vor rămâne până la lăsatul serii.
Primarul din comună asistă neputincios la dispariția bivolilor care odinioară le aduceau cinste. Nu are o soluție pentru a salva acest animal de la dispariția din Țara Lăpușului. E același primar care în 3 mai 2022 a fost pur și simplu fugărit prin primarie de crescătorii de bivoli. S-a ascuns în WC-ul instituției pentru a scăpa de furia oamenilor. Primarul care trăiește doar din amintirile ”epocii de aur” a bivolului din comuna sa.
Astăzi în toate satele din comună abia mai sunt vreo 150 de exemplare. Trist și dureros. Dar pentru 4-5 lei/litru de lapte pe care îl primesc de la centrul de colectare a laptelui, bătrânii din Suciu de Sus preferă să renunțe încet încet la a-i mai crește.
CITEȘTE ȘI: