Important

Relații bilaterale consolidate între Județul Maramureș și Districtul Panevėžys, cu ocazia participării la Ziua Statalității în Lituania

La invitația Districtului Panevėžys, regiune înfrățită cu Județul Maramureș din 2015, o delegație a Consiliului Județean Maramureș a luat parte la manifestările prilejuite de Ziua Statalității și Ziua Imnului Național în Lituania, două momente importante în istoria și evoluția poporului lituanian.

Județul Maramureș a onorat evenimentele naționale din Lituania prin prezența consilierilor județeni Valeria Maria Brezoczki, membru în comisia de relații internaționale și Adrian Vasile Vlad, membru în comisia pentru educație, alături de un reprezentant din cadrul aparatului de specialitate.

Celebrarea Zilei Statalității în Lituania are loc în fiecare an pe 6 iulie, pentru a comemora încoronarea, la 1253, a lui Mindaugas, ca primul și unicul rege al Lituaniei. Totodată, această zi este un prilej de manifestare a sentimentelor de patriotism pentru lituanienii din toateă lumea, care intonează la aceeași oră, oriunde se află, imnul național al Lituaniei – Tautiška giesmė -, care a fost scris în 1889 de dr. Vincas Kudirka și a devenit Imnul Național al Lituaniei în 1919.

Districtul Panevėžys a organizat ceremoniile dedicate Zilei Statalității în satul Upytė, situat într-un cadru natural deosebit, încărcat de tradiții și obiceiuri care dăinuie. Evenimentele au debutat cu slujba la biserică la care au participat localnici și oficialități ale districtului, urmată de parada localnicilor îmbrăcați în costume specifice zonei și a invitaților din străinătate, care s-au deplasat pe dealul Čičinskas, având în frunte steagurile țărilor participante. La scenă deschisă, artiști de renume au recreat și rememorat momentele istorice ale încoronării regelui Mindaugas, care a fondat Regatul Lituaniei creștine. La ora 21.00, împreună cu lituanienii de pretutindeni, a fost intonat în mod solemn și emoționant, Imnul Național al Lituaniei.

În cadrul manifestărilor, Povilas Žagunis, fost primar al Districtului Panevėžys timp de 20 de ani, a primit titlul de cetățean de onoare, fiind omagiat de primarul Antanas Pocius și de întreaga asistență, pentru dedicarea și contribuțiile deosebite pentru dezvoltarea districtului și progresul comunității. Iar rezultatele sunt vizibile și apreciate deopotrivă de localnici și vizitatori. Astfel, Districtul Panevėžys se evidențiază prin infrastructura adecvată, curățenie, trafic degajat, natura îmbietoare și dezvoltarea economică în domenii precum agricultură, industrie alimentară, industria mobilei și desigur, turism.

Oaspeții din străinătate au avut ocazia să cunoască câteva dintre atracțiile și obiectivele economice locale, centrul de meșteșuguri tradiționale din Upytė, dar și galeria de artă din Panevėžys, unde a fost organizat un concert al tinerilor artiști locali la care au participat și tineri din Ucraina, aflați în tabără în zonă. Având în vedere actuala situație generată de războiul din Ucraina și contextul geopolitic al Lituaniei, gazdele din Panevėžys au evidențiat solidaritatea cu suferința poporului ucrainean și sprijinul constant pe care îl acordă. În acest sens, în cadru solemn și cu participarea tuturor delegațiilor străine, a fost semnat acordul de înfrățire cu Raionul Radehiv din regiunea Liov, Ucraina.

Pe parcursul vizitei în Districtul Panevėžys, delegația Maramureșului a purtat discuții cu primarul Antanas Pocius și cu reprezentanții departamentului de investiții și relații internaționale din aparatul de specialitate, cu privire la extinderea și diversificarea relațiilor de colaborare între Județul Maramureș și Districtul Panevėžys. Propunerile pentru viitoare acțiuni în parteneriat includ organizarea de tabere pentru tineri, schimburi de experiență la nivel universitar, dar și identificarea unor linii de finanțare pentru proiecte comune în domenii de expertiză și interes reciproc, precum digitalizarea, energia verde, păstrarea și promovarea moștenirii tradiționale. De asemenea, cu reprezentanții Raionului Radehiv s-au discutat aspecte referitoare la sprijinul umanitar pe care Maramureșul îl acordă regiunilor înfrățite din Ucraina, iar delegația Raionului Ialoveni și-a manifestat interesul de iniția relații de colaborare cu Județul Maramureș.

Te-ar putea interesa si

CICÂRLĂU: Dosar penal pentru violență în familie și amenințare

Redactie

Controale în judeţ pentru combaterea comerţului ilicit

Redactie

EXCLUSIV – ȘOC PE SCENA POLITICĂ LOCALĂ: Baia Mare ar putea avea pentru prima dată un PRIMAR ADEVĂRAT susținut de un partid important

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.