Important

SEINI: Afacerea care le aduce bani frumoşi unor elevi în vacanţa de vară. Vor să dubleze profitul de anul trecut

Chiar dacă este vacanță, elevii lucrează de zori în serele Liceului Tehnologic Agricol din orașul Seini, județul Maramureș. Tinerii au găsit o metodă inedită de a face bani. Aceștia culeg recolta pe care au semănat-o în timpul anului şcolar, iar mai apoi vând legumele la o tarabă din centrul orașului. Banii astfel obținuți sunt reinvestiți în dotarea unității de învățământ.

În loc să se bucure de ultima lună de vacanţă, elevii care vor începe clasa a zecea culeg cu mândrie recolta bogată din acest an. Astfel au învăţat întreg procesul de recoltare dinainte să le fie predat la şcoală.

„Mi se pare destul de frumos pentru că ne arată cum evoluează o plantă de la zero, la final”, spune Alex Gulyas, elev. „Îmi place foarte mult agricultura, părinţii mei şi bunicii sunt agricultori şi îmi place foarte mult. Astăzi am cules roşii, am cules gogoşari şi cam atât deocamdată”, arată Mihaela Buzatu, elevă.

Odată recoltate, legumele sunt vândute la taraba din centrul orașului. Cumpărătorii spun că merită toți banii. „Sunt foarte proaspete şi bune. Foarte convenabil”, mărturiseşte un client. „Aici întotdeauna sunt proaspete. Preţul bun, că dacă nu, nu vin aici, mă duc în altă parte”, spune un alt bărbat.

Câţi bani au câştigat anul trecut


Legumele sunt cultivate pe o suprafață de 25 de ari în serele din curtea liceului. Anul trecut elevii au obținut 30.000 de lei din vânzarea lor, iar acum directorul unității de învățământ speră să obțină un profit dublu. De asemenea, la liceu se cultivă chiar și un soi de roșii care va fi recoltat de Crăciun.

„Prin colaborare cu USAMV ne-a fost recomandat un hibrid fujipink pe care l-am semănat, am produs răsadul şi deja este plantat, urmează copiii să paliseze şi să facă operaţia de mulcire astfel încât ciclul tehnologic să se desfăşoare normal”, explică Dan Constantea, director liceu.

Preţul unui kilogram de legume


La tarabă, kilogramul de roșii se comercializează cu 5 lei. La același preț se vând și ardeii, iar vinetele costă 4 lei. În funcție de calitate, pentru un kilogram de castraveți cumpărătorii scot din buzunare între 2 și 4 lei.

Sursa observatornews.ro

Te-ar putea interesa si

Oportunități de instruire pentru tinerii din zonele de munte

Redactie

ANUNȚ: Începerea implementării proiectului ”Creare și dezvoltarea parcului de specializare inteligentă Șomcuta Mare, județul Maramureș”

Vasile Dale

COMUNICAT DE PRESĂ: Realizarea Centrului de Terapii Alternative – Althera, în linie dreaptă

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.