BREAKING NEWSImportant

Cauze comune ale pleoapelor umflate și cum pot fi tratate

Pleoapa umflată este o condiție medicală în care apare o inflamație sau acumularea de lichid în țesuturile din jurul ochilor. Aceasta poate afecta fie pleoapa superioară, fie pe cea inferioară, sau ambele. Iată care sunt cauzele comune ale pleoapelor umflate și cum pot fi tratate [1]!

Generalități

Iarna Baimareana

Cele mai comune simptome ale pleoapelor umflate includ roșeața, durerea, mâncărimea, senzația de arsură, iritarea, lăcrimarea excesivă și sensibilitatea crescută la lumină. În unele cazuri, umflătura poate fi atât de mare încât să limiteze sau să blocheze vederea. Deși umflarea pleoapelor nu duce, de obicei, la probleme de vedere pe termen lung, în unele cazuri severe, poate cauza vederea încețoșată temporară sau chiar pierderea parțială a câmpului vizual. Vezi ce măsuri poți să iei dacă ai pleopa umflată, în funcție de cauza care a produs-o:

Probleme de somn

Dormitul insuficient sau poziția de somn incorectă pot duce la retenția de lichide în jurul ochilor, ceea ce poate provoca umflarea pleoapelor. De asemenea, plânsul înainte de culcare poate avea un efect similar. 

Măsurile pe care le poți lua în astfel de situații sunt să te asiguri că ai un somn adecvat și să încerci să schimbi poziția de somn, pentru a reduce umflarea pleoapelor.

Infecții

Unul dintre cei mai comuni factori care determină umflarea pleoapelor sunt infecțiile oculare. Conjunctivita și blefarita sunt exemple de infecții ce pot provoca umflare, roșeață, mâncărime și secreții la nivelul ochilor. 

Astfel de infecții pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau alergii, iar ceea ce trebuie să faci este să mergi la medic, pentru a îți recomanda un tratament medicamentos.

Alergii

Reacțiile alergice pot duce, de asemenea, la umflarea pleoapelor. Alergenii precum polenul, praful, mucegaiul sau produsele cosmetice pot provoca o reacție alergică care se manifestă prin umflarea pleoapelor și alte simptome, cum ar fi strănutul sau roșeața ochilor. Este important să eviți contactul cu factorii alergeni.

Antihistaminicele sunt adesea prescrise de medic pentru a reduce reacțiile alergice și inflamația asociată. Aceste medicamente pot bloca efectele histaminei, un compus chimic responsabil de simptomele alergice, cum ar fi umflarea și mâncărimea. Uneori, medicul poate recomanda și antiinflamatoare.

Traumatisme

Loviturile, zdrobirile sau alte tipuri de vătămări la nivelul ochilor pot cauza umflarea pleoapelor. Uneori, acestea pot fi însoțite de vânătăi, dureri sau probleme de vedere. 

Este important să mergi la medic. Acesta îți poate recomanda medicamente anfiinflamatoare, care au ca scop reducerea umflării pleoapelor. Acestea pot fi administrate oral sau sub formă de picături sau unguente aplicate local, în funcție de recomandările medicului.

Afecțiuni medicale

Anumite boli sau afecțiuni medicale, cum sunt sinuzita, hipertensiunea arterială sau afecțiunile tiroidiene, pot fi asociate cu umflarea pleoapelor. Umflarea pleoapelor este adesea însoțită de alte simptome specifice bolii respective, iar tratamentul depinde de afecțiunea subiacentă. Astfel, ceea ce trebuie să faci dacă ai pleoapele umflate este să te prezinți la un consult medical.

În cazuri mai severe sau complicate, pot fi necesare proceduri medicale pentru tratarea pleoapelor umflate. Îndepărtarea unui abces sau a unui chist poate necesita intervenții chirurgicale. Aceste proceduri sunt efectuate de obicei de un chirurg plastic sau de un oftalmolog specializat în chirurgia pleoapelor. Terapiile cu laser și injectarea corticosteroizilor pot fi opțiuni de tratament în unele cazuri. Aceste proceduri pot ajuta la reducerea inflamației, la îmbunătățirea aspectului și la ameliorarea simptomelor.

De ce trebuie să mergi la medic?

Neglijarea simptomelor de umflare a pleoapelor poate duce la complicații, cum ar fi afectarea permanentă a vederii sau chiar orbire în cazurile extrem de severe. Prin urmare, se recomandă consultarea unui medic la apariția primelor semne de umflare a pleoapelor sau dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc.

Un oftalmolog va recomanda efectuarea unei serii de teste pentru a determina cauza exactă a umflăturii. Investigațiile pot include examinarea ochilor, teste de sânge sau imagistica medicală, în funcție de caz.

Acest articol are scop strict informativ. Orice medicament trebuie administrat numai la indicația medicului. Doar un medic oftalmolog poate evalua simptomele și poate stabili tratamentul adecvat în cazul pleoapelor umflate.

Sursă de referință: 

1. Contributors, WebMD Editorial. “Swollen Eyelid: Remedies and Treatments.” WebMD, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/remedies-to-relieve-swollen-eyelid#. Accessed 30 Aug. 2023.

Te-ar putea interesa si

Angajații de la Apele Române au curățat de gunoaie barajul Strâmtori-Firiza și râul Iza (foto)

Vasile Dale

EXCLUSIV VIDEO: O gospodărie din Ferneziu a luat foc. Pompierii intervin de urgență

Vasile Dale

CAVNIC: Vasile Țicală, locul 1 la un concurs de traducere din limba franceză în română

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.