O asistentă a Serviciului de Medicină Legală Maramureș a fost condamnată la 5 ani și 7 luni de închisoare cu executare fiind găsită vinovată de luare de mită, distrugere de probe și favorizarea făptuitorului. Asistenta medicală a fost acuzată că a modificat probe de sânge ale șoferilor prinși băuți la volan și chiar implicați în accidente rutiere.
În schimb, femeia primea sume mari de bani, de ordinul miilor de euro, pentru a-i scăpa de dosare penale. O greșeală în laboratorul de analize din cadrul SML Maramureș a dus la o uriașă anchetă care a scos la iveală modul în care analizele de sânge erau măsluite. Cazul unui preot care și-a dorit o valoare cât mai redusă a alcoolemiei a atras atenția. Așa cum arătau rezultatele analizelor de sânge făcute la SML Maramureș, omul abia ar mai fi putut să se țină pe picioare de anemic ce era.
Cristina M.C. se pare că făcea partea dintr-o adevărată încrengătură de asistenți de laborator, chimiști, dar și alți interpuși care aveau legătură cu SML Maramureș, respectiv cu Laboratorului de Toxicologie. De prin 2015 asistenta tot aranja probele de sânge ale celor prinși cu alcoolemie mare la volan. Oamenii plăteau bani grei, cel puțin 5000 de lei (valoarea șpăgii varia de la caz la caz în funcție de rezultatul Alcooltestului), scopul fiind ca probele de laborator să indice o valoare sub 0.80 g/l, pentru ca șoferul în cauză să scape de dosarul penal și eventual de condamnarea la închisoare.
Preotul suspect, aflat la volanul unui Audi A4, a fost implicat într-un accident rutier grav, în Târgu Mureș, pe 3 iulie 2021. Părintele era băut, Etilotestul indicând o concentrație alcoolică de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. Era clar că rezultatul analizelor de sânge l-ar fi trimis în instanță ca inculpat. Printr-o cunoștință a luat legătura cu filiera despre care se știa că ”rezolvă” analizele de sânge în astfel de situații și a fost dispus să plătească 2000 de euro pentru o valoarea mai mică, sub 0,80 g/l, care l-ar fi scăpat de complicații penale.
Pe lângă pedeapsa de 5 ani și 7 luni de închisoare, asistentei i-a fost interzis și dreptul de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activităţile de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv de a desfăşura activitatea de asistent medical în legătură cu recoltarea şi prelucrarea probelor biologice necesare pentru stabilirea alcoolemiei, pe o durată de 3 ani.
Sentința Tribunalului Sălaj nu este definitivă. Curtea de Apel Cluj urmează să de sentința finală.
Citește mai multe AICI
Sursa ActualMM.ro