Important

A fost semnat Acordul de Cooperare între Județul Maramureș și Raionul Ungheni din Republica Moldova

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, și președintele Raionului Ungheni, Ghenadi Mitriuc, au semnat în această săptămână Acordul de Cooperare dintre cele două regiuni.

Cu ocazia semnării, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a declarat: ”Acordul de cooperare dintre regiunile noastre reprezintă o expresie a voinței comune de a dezvolta și întări relațiile de prietenie și cooperare între comunitățile noastre, bazate pe valorile și legăturile noastre comune de limbă, istorie, cultură și tradiții.”

La rândul său, președintele Raionului Ungheni, Ghenadi Mitriuc, și-a exprimat bucuria și angajamentul pentru consolidarea relațiilor de prietenie și cooperare cu Județul Maramureș.

Acordul de cooperare a fost aprobat în unanimitate de Consiliul Județean Maramureș și de autoritățile din Raionul Ungheni, subliniind importanța dezvoltării economice și sociale a comunităților locale.

Printre principalele domenii de cooperare se numără administrația publică locală, dezvoltarea economică și comercială, învățământul și cercetarea, cultura și sportul, apărarea civilă și siguranța persoanelor, protecția mediului, agricultura și dezvoltarea locală. Aceste colaborări vor stimula schimburile comerciale bilaterale, vor crea oportunități pentru investiții transfrontaliere și vor facilita schimbul de resurse educaționale pentru elevi și studenți.

Un exemplu concret de cooperare în domeniul educației este proiectul „Tabăra de excelență în Maramureș – PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni”, care a adus împreună elevi olimpici din cele trei raioane din Republica Moldova și din Maramureș. Această inițiativă a fost finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României și de Consiliul Județean Maramureș și a avut ca scop îmbunătățirea calității educației pentru tinerii din cele două regiuni.

Înfrățirea județelor Maramureș și Ungheni va deschide noi oportunități pentru comunitățile locale de a explora și de a beneficia de diversitatea culturală și de resursele reciproce. Acest parteneriat reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două regiuni, care va aduce beneficii semnificative pentru ambele comunități.

La evenimentul, care a avut loc în sistem online, au participat Radu Trufan, vicepreședinte Consiliul Județean Maramureș, Gabriel Ștețco, administrator public al Județului Maramureș, Aurica Todoran, secretar general al Județului Maramureș. În Republica Moldova, alături de reprezentanții administrației locale din Ungheni au fost prezenți consilierii județeni Ioan Muntean și Valeria Brezoczki, Petrișor Dumitrescu, consulul general al României la Bălți, reprezentanți ai Biroului de Relații Publice, secretariat ATOP și Relații Internaționale din cadrul Consiliului Județean Maramureș, dar și elevii care au participat la proiectul PUNTE.

Te-ar putea interesa si

VIDEO: DE ZIUA LUI: Cântăreața de muzică populară din Maramureș Andreea Ciocotișan, surpriză de proporții pentru tatăl ei

Vasile Dale

Executivul CJ Maramureş, întâlnire cu oficiali francezi pe tema asistenţei sociale şi acţiunilor de sprijin pentru refugiaţii ucraineni

Redactie

Gala Liberală Maramureș 2023 – un eveniment care își propune să premieze și să promoveze în fiecare an maramureșenii implicați în comunitate

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.