În Maramureș, vinul are gust de tradiție. Strugurii sunt culeși după obiceiuri moștenite din strămoși, iar mai apoi sunt storși în presă veche. Vinul este păstrat apoi doar în butoaie de lemn, iar la cules participă tot satul. Îmbrăcați în haine populare, culegătorii sunt răsplătiți cu voie bună și horincă de Maramureș.
În via lui Dan și a Danei, strugurii au prins deja prima brumă de anul acesta, iar acum este momentul să fie culeși. Fructele aromate împrăștie mireasma în întreaga podgorie. Iar după o muncă asiduă, începută în primăvară vine și răsplata:
Dan şi Dana Han – proprietari vie: Anul ăsta a fost o roadă foarte bogată. Şi suntem foarte muţumiţi. Avem grijă să nu crească iarba, îl săpăm, nu-i dăm erbicid, nu-i dăm îngrăşăminte. Totul e natural la noi.
Podgoria a fost moștenită de la bunici, iar pentru a culege roadele de pe cei 800 de butași, sătenii au transformat activitatea de toamnă într-o adevărată zi de sărbătoare.
Tânără: Sunt foarte asemănătoare şi noi practicăm, la fel, mergem la cules. Aici este puţin mai frumos pentru că se vine şi în costum şi cu muzică şi atunci este o atmosferă plăcută.
Odată culeși, strugurii ajung sunt storși la presă pentru a obține cel mai gustos must.
Localnic: Mustul bun prima dată trebuie să fie copţi strugurii. După ce s-au cules, îi aducem aici, îi zdrobim şi ia uitaţi acolo se vede foarte frumos cum se sparg boabele de struguri şi curge mustul.
Pentru ca vinul să fie unul bun, culesul nu se face niciodată pe ploaie, iar storsul nu poate avea loc în preajma unei fântâni.
Sursa observatornews.ro