NationalSport

FOTBAL: Un campion are nevoie de noi – La nici 40 de ani, şimleuanul Garbacz Szilard riscă să rămână paralizat pe viaţă

Campion al Sălajului cu Flacăra Halmăşd şi cu Sportul Şimleu, dar şi cu echipa de minifotbal Autovip, Garbacz Szilard a suferit o fractură de vertebră şi riscă să rămână paralizat pe viaţă de la brâu în jos. Salvarea lui ar fi o intervenţie chirurgicală urgentă pe coloană, deoarece fotbalistul are deja un început de pareză şi are un risc ridicat de pareză ireversibilă

Afost unul dintre jucătorii de fotbal buni ai Sălajului. Originar din Şimleu Silvaniei, Garbacz Szilard (n. 26 decembrie 1984), alias “Silly”, s-a remarcat încă de la grupele de copii ale clubului de la poalele Măgurii. Apoi, ani la rând, a fost un adevărat “argint viu” pentru echipele la care a evoluat. Pentru execuţiile sale, pentru angajamentul şi sacrificiul său depus meci de meci, dar şi pentru aspectul său fizic, a fost asemănat cu celebrul David Beckham.

De-a lungul anilor, “Silly” a îmbrăcat tricoul mai multor formaţii de Liga a IV-a, precum Sportul Şimleu, Flacăra Halmăşd, Inter Cizer sau AS Cosniciu, iar în acest moment este legitimat la formaţia AS Venus Giurtelec. A devenit campion al Sălajului, cu Flacăra Halmăşd şi Sportul Şimleu.

Garbacz Szilard s-a remarcat şi în competiţiile de minifotbal, fiind campion al Sălajului cu echipa Autovip. În ultima perioadă, el a evoluat pentru formaţia Rety Age Şimleu Silvaniei, cu care a câştigat Memorialul “Otto Anderco” din vară. În finala cu Sporting Peceiu, şimleuanul a reuşit o “dublă”, fiind cel mai bun jucător de pe teren.

În fine, pe Garbacz Szilard l-am remarcat şi în competiţiile de futnet (tenis cu piciorul), în tricoul formaţiei SIMEX Şimleu Silvaniei, cu care a evoluat în Campionatul Naţional.

Pentru un trai decent, a trebuit să meargă la muncă în străinătate
Din păcate, tânărul din Şimleu Silvaniei nu s-a putut bucura pe deplin de o carieră sportivă aşa cum şi-ar fi dorit. Pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi, a trebuit să meargă la muncă în străinătate. Muncă fizică, o muncă ce l-a apăsat mult. Cu toate acestea, nu s-a plâns niciodată şi a mers mai departe. Timp de şase ani a lucrat în Belgia în construcţii, iar în ultimii a fost în Germania, unde a avut mai multe joburi.

În străinătate de câte ori putea, mergea la fotbal. A jucat la echipe din campionatele de amatori, dar a fost şi antrenor.

Problemele de sănătate au început în vara anului trecut
În vara anului trecut, a început să resimtă dureri la spate, dar investigaţiile medicale nu au arătat nimic grav. În luna aprilie, “Silly” s-a întors acasă, acolo unde îl aşteptau soţia şi cei doi copii – un băiat de 5 ani şi un băiat de 7 ani.

Din păcate, în luna august, durerile la spate au revenit, dar mult mai intense. A rămas blocat de spate. A mers la spital, şi a făcut un RMN şi i s-a spus că are o semipareză pe piciorul stâng. În loc să îşi revină, problemele de sănătate s-au agravat. S-a dus la diverşi medici, chiar şi în capitală, dar nimeni nu a putut stabili un diagnostic corect.

Riscă o paralizie de la bazin în jos. Operaţia salvatoare costă 12 mii de euro
În final, Garbacz Szilard a ajuns pe mâna reputatului medic Ştefan Mindea de la Constanţa. A fost şi cel care a stabilit diagnosticul corect: fractură de vertebră L5-S1 de mărimea de 3.5 cm, cu compresie severă pe nervul sciatic. Început de pareză la gamba stângă, şi cu risc crescut de pareză ireversibilă, altfel spus paralizie de la bazin în jos.

Salvarea lui ar fi o intervenţie chirurgicală urgentă pe coloană, deoarece fotbalistul are deja un început de pareză şi are un risc ridicat de pareză ireversibilă. Intervenţia costă 12.000 de euro, iar pentru ca tânărul să poată urca pe masa de operaţie cât mai repede familia a demarat şi o campanie umanitară.

Soţia fotbalistului: “Bucata ruptă din vertebră e în măduvă şi are nevoie de operaţie cât de repede posibil, pentru a evita secționarea nervilor și a rămâne paralizat. De aceea, timpul e limitat”
“Problemele medicale provin de la uzura oaselor, de la ridicat excesiv, condiții grele de lucru, de climă… La sfârșitul lunii august s-a blocat din nou de spate, dar mult mai grav, cu o semipareză pe piciorul stâng. În septembrie, a făcut alt RMN, dar interpretarea nu a fost corectă şi problema s-a agravat. Am căutat soluții, medici… Ne-am interesat… Nu aveam nici un diagnostic concret. A fost la București 3 săptămâni la diverși terapeuţi, care au reuşit să îl ajute, cât să poată umbla. În final, după mai multe recomandări, am găsit un medic specialist, care a descoperit şi adevărata problemă. De săptămâna trecută, ştim diagnosticul corect: factură de vertebră, adică este ruptă peste 60% din ultima vertebră. Bucata ruptă din vertebră e în măduvă şi are nevoie de operaţie cât de repede posibil, pentru a evita secționarea nervilor și a rămâne paralizat. De aceea, timpul e limitat. Când reușim să strângem banii, mergem la operaţie”, a menţionat Mariana Garbacz, soţia fotbalistului pentru ziarul Sportul Sălăjean.

Cei care vor să îl ajute pe Garbacz Szilard pot dona sume de bani în contul de mai jos.
Cont IBAN lei:
RO14 BREL 0005 5140 3944 0100
Mariana Garbacz

Te-ar putea interesa si

FOTO: Sătmărean accidentat grav de o mașină! Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei, fiind căutat în Maramureș – ACTUALIZARE

Vasile Dale

Podium şi locuri fruntaşe pentru lotul Liceului cu Program Sportiv Baia Mare la Campionatul Național Școlar de atletism

Redactie

FOCAR DE CORONAVIRUS: Șase angajați ai DNA Cluj, infectaţi cu SARS CoV-2

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.