BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

DEFINITIV: Poliţist din Remetea Chioarului condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru distrugere și instigare la acces ilegal la sistemul informatic

La mijlocul lunii noiembrie 2022, un polițist de la Postul Comunal de Poliție Remetea Chioarului a fost arestat preventiv după ce procurorii au stabilit că polițistul însoțit de o altă persoană a incendiat un autoturism ce era parcat în fața unui imobil. Apoi şi-a determinat un coleg de serviciu, agent de poliţie, să acceseze fără drept, în interesul personal al inculpatului, cu depăşirea autorizării primite, şi în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, un sistem informatic, respectiv baza de date administrată de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, pentru a verifica datele din evidenţa auto ale unei persoane.

Ce spune Curtea de Apel Cluj

Solutia pe scurt: În baza art. 421 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală admite apelul declarat de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Maramureş împotriva sentinţei penale nr. 79/16.03.2023 a Tribunalului Maramureş pe care o desfiinţează în latura penală doar cu privire la omisiunea aplicării prevederilor art. 93 alin 2 Cod penal și, rejudecând în aceste limite:

În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, obligă inculpatul S.S.A. să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de probaţiune Maramureş sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

Menţine restul dispoziţiilor care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 275 alin. 3 Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată prin punerea deciziei la dispoziția inculpatului, a persoanei vătămate și a procurorului prin mijlocirea grefei instanței.

În 16 martie 2023, Tribunalul Maramureș a dispus în temeiul art. 396 alin. 2 Cod de procedură penală, condamnarea inculpatului S.S.A. în prezent arestat preventiv, aflat în Penitenciarul Gherla la pedeapsa închisorii de 2 ani şi 6 luni pentru comiterea infracţiunii de distrugere, prevăzută de art. 253 alin. 4 Cod penal, cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. d, art. 76 alin. 1 Cod penal şi art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală.

În baza art. 67 al. 1 şi 2 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi n Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a comunica cu martorul B.R.C. domiciliat ……, ori de a se apropia de acesta, pe o durată de 2 ani, care se va executa, conform art. 68 al. 1 lit. b Cod penal, după executarea pedepsei principale.

În baza art. 65 al. 1 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b, n Cod penal, respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a comunica cu martorul B.R.C.ori de a se apropia de acesta.

În temeiul art. 396 alin. 2 Cod de procedură penală, dispune condamnarea inculpatului Siladi la pedeapsa închisorii de 1 an şi 6 luni pentru comiterea infracţiunii de instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, prevăzută de art. 47 Cod penal, rap. la art. 360 alin. 1, 2 şi 3 Cod penal şi art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală.

În temeiul art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care aplică sporul obligatoriu de o treime din pedeapsa de 1 an şi 6 luni (1/3 din 1 an şi 6 luni = 6 luni închisoare), rezultând o pedeapsă finală de 3 ani închisoare.

În temeiul art. 45 alin. 1 lit. cod penal, rap. la art. 67 alin. 1 cod penal, interzice inculpatului pe o perioadă de 2 ani, cu titlu de pedeapsă complementară, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice ale funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptul de a comunica cu martorul B.R.C. ori de a se apropia de acestea, prevăzute de art. 66, alin. 1, lit. a, b şi n Cod penal.

În temeiul art. 65 alin. 1 cod penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66, alin. 1, lit. a, b şi n Cod penal.

În temeiul art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere de 4 ani, termen ce se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, încredinţând supravegherea Serviciului de Probaţiune Maramureş.

În baza art. 93 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul urmează să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la Serviciul de probaţiune Maramureş, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile în cadrul Primăriei Baia Mare – Serviciul Public Ambient Urban sau al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar putea interesa si

VESTE BUNĂ: Se redeschid restaurantele în Baia Mare. În ce condiţii

Redactie

AVERTIZARE: Risc mare de avalanșă în Munţii Rodnei. Nivelul de alertă a fost actualizat la cinci

Redactie

ACTUALIZARE: O AUTOUTILITARA S-A IZBIT DE UN COPAC LANGA PADUREA STEJARUL (FOTO/VIDEO)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.