BREAKING NEWSNationalRecomandate

Preluare Adevărul.ro: Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului… Eu sunt ăla”

Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate, scriu jurnaliștii de la adevărul.ro.

În clipul pe care l-a înregistrat înainte să fugă din țară, primarul Cherecheș se plângea că instanțele i-au furat zece ani din viață, având în vedere durata foarte mare de desfășurare a procesului.

Curtea de Apel Cluj explică, în motivarea condamnării lui la cinci ani cu executare, că de fapt el este vinovat pentru durata mare a procesului.

Cherecheș a participat la majoritatea termenelor de judecată acordate în cauză, acesta a formulat nenumărate cereri, petiţii şi memorii (personal sau prin intermediul numeroşilor apărători aleşi), adoptând o strategie de apărare care, în final, a pus în evidenţă o exercitare cu rea-credinţă a drepturilor procesuale recunoscute şi garantate în procesul penal în favoarea inculpatului. În esenţă, conduita procesuală a inculpatului este cea care a generat durata îndelungată a procedurilor în faţa instanţei de fond şi a instanţei de apel”, se arată în motivarea condamnării.

„Ți-ai vândut sufletul diavolului”

Una dintre cererile pe care le-a realizat apărarea și care a dus la prelungirea procesului se referă la înregistrările făcute de martorul denunțător Cristian Şpan, președintele clubului de fotbal FCM Baia Mare. Dosarul lui Cherecheș a fost construit în jurul denunțului lui Șpan și a înregistrărilor discuțiilor cu primarul făcute de acesta cu telefonul.

Primarul a condiționat sprijinul clubului de fotbal de către Consiliul Local de înmânarea unor sume de bani sau alte servicii. În 2015, el a primit 10.000 de lei pentru a da undă verde plății de 600.000 de lei aprobată de Consiliul Local către FCM Baia Mare. Apoi, Cherecheș l-a forțat pe Șpan că pună la conducerea trustului de presă pe care acesta-l deținea un om de-al său.

Picătura care a umplut paharul a fost momentul în care Cherecheș i-a cerut lui Șpan 400.000 de lei pentru a-și finanța campania electorală, banii urmând să fie plătiți dintr-o sponsorizare de 600.000 de lei pe care clubul de fotbal o primise. Președintele clubului de fotbal a decis să-l denunțe pe primar. În aprilie 2016, s-a realizat și flagrantul DNA în care Șpan i-a adus 5.000 de euro și 30.000 de lei din cei 400.000 ceruți.

Instanța a reținut o convorbire dintre cei doi care a avut loc într-un local din Baia Mare, ca fiind extrem de sugestivă pentru relația dintre primar și președintele clubului de fotbal:

Cherecheș: Ţi-ai vândut sufletul Diavolului

Cristian Șpan: Diavolul?

Cherecheș: Eu sunt ăla!

Șpan: Tu eşti? Da, da nu mi l-am vândut.

Cherecheș: Eu consider că ţi l-am cumpărat, aşa că nu contează ce crezi tu. Contează ce credem noi (…) Dacă tot ţi l-am cumpărat, avem pretenţia să-l putem vinde şi mai departe să facem profit”.

Inamicul nr. 1 al primarului: un Iphone 5 S

Una dintre susținerile principale ale apărării a fost că cele 47 de înregistrări făcute de Cristian Șpan cu telefonul său Iphone 5 S nu sunt autentice. Astfel, în vara lui 2017, s-a comandat o expertiză tehnică ce a avut ca obiectiv principal să răspundă acuzațiilor primarului, care a susţinut că toate înregistrările au fost alterate în conţinutul lor prin diferite intervenţii – adăugiri, inserări, suprascriere.

Continuarea articolului o poți citi pe adevărul.ro.

Te-ar putea interesa si

SCANDAL LA VISEU DE SUS: PARINTII OBLIGATI SA PLATEASCA TRANSPORTUL ELEVILOR LA SCOALA. 300.000 lei SUNT DATORIILE (ACTUALIZARE)

Vasile Dale

POLIȚIA RUTIERĂ MARAMUREȘ: 22 de oameni au murit, iar alți 60 au fost grav răniți, pe șoselele județului în primele opt luni ale anului 2022

Vasile Dale

Cu încredere, prin Maramureş! Alături de primarul gospodar din Ocna Șugatag, Ioan OaneaCu încredere, prin Maramureş!

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.