Important

Consiliul Județean Maramureș a finalizat cu succes proiectul ALTHERA – Alternative Therapies in Maramureș and Ivano-Frankivsk

Miercuri, 13 decembrie 2023, în sala Bogdan Vodă a Palatului Administrativ din Baia Mare s-a desfășurat conferința finală a proiectului ALTHERA – Alternative Therapies in Maramures, cod proiect 1HARD/4.1/37, derulat în regiunile Maramureș din România și Ivano-Frankivsk din Ucraina.

Finanțat în cadrul Programului Operațional Comun Romania – Ucraina ENI CBC 2014-2020, obiectivul Tematic 8, Prioritatea 4.1 Sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate și accesul la sănătate, proiectul a avut ca obiectiv general îmbunătățirea serviciilor medicale și a celor alternative pentru copiii cu dizabilități din Maramureș și Ivano-Frankivsk.

Iarna Baimareana

Cu o valoare totală de 3.349.588,15 euro din care 1.540.640 euro fonduri nerambursabile, respectiv 16.656.162 lei din care 7.660.986,46 lei fonduri nerambursabile, proiectul a fost inițiat cu scopul de a promova terapii alternative, complementare celor tradiționale, și de a oferi copiilor cu dizabilități din Maramureș și Ivano-Frankivsk, Ucraina, acces la diverse metode de tratament și îngrijire a sănătății.

În acest sens, în județul Maramureș a fost construit la Recea Centrul pentru Terapii Alternative ALTHERA, iar în Regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina s-a reabilitat secția de terapii alternative din cadrul Clinicii Spitalului pentru Copii.

De asemenea, în cadrul proiectului s-au implementat mai multe inițiative menite să ofere o gamă largă de alternative terapiei convenționale, astfel încât comunitățile să beneficieze de servicii de sănătate diverse și personalizate. Printre activitățile desfășurate s-au numărat:

  • Derularea unei campanii de conștientizare în rândul populației fertile din județul Maramureș, privind cauzele și riscurile ce provoacă nașterea unor copii cu dizabilități și măsurile care trebuie luate pentru a ține situația sub control.
  • Formare pentru terapeuți: Personalul medical și al serviciilor de îngrijire din cele 2 regiuni a fost instruit în diverse tehnici și practici alternative, astfel încât să poată oferi servicii de calitate în conformitate cu nevoile și preferințele pacienților.
  • Colaborări internaționale: Proiectul a facilitat colaborări între profesioniștii din domeniul sănătății din cele două regiuni, permițând schimbul de cunoștințe și experiențe în domeniul terapiilor alternative.

La eveniment, alături de oficialitățile județene și de reprezentanți ai administrației publice locale din comuna Recea, au fost prezente echipele de implementare a proiectului din cadrul celor trei beneficiari ai finanțării, respectiv: Consiliul Județean Maramureș – beneficiar lider, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș și Comitetul executiv al Consiliului Municipal Ivano-Frankivsk din Ucraina.

În deschiderea conferinței, Doru Lazăr, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, a adresat un salut de bun venit partenerilor din Ucraina, a descris beneficiile pe care acest proiect le aduce actului medical și și-a exprimat deschiderea pentru derularea mai multor proiecte în comun.

La rândul său, prefectul Județului Maramureș, Rudolf Stauder, a felicitat echipa Consiliului Județean Maramureș pentru implementarea cu succes a acestui proiect important, apreciind profesionalismul celor trei echipe responsabile de implementarea proiectului și exemplul de bună vecinătate pe care acestea l-au dat pe toată perioada derulării proiectului.

Ulterior, au fost prezentate de către managerii celor trei echipe de implementare ale proiectului etapele de derulare ale proiectului, de la faza de elaborare a cererii de finanțare a proiectului în anul 2018 și până la cea de finalizare, obstacolele întâmpinate pe parcurs, soluțiile identificate pentru depășirea acestora, activitățile și achizițiile realizate de o parte și de alta a frontierei, obiectivele realizate ca urmare a implementării, toate acestea în contextul războiului din Ucraina.

Finalul conferinței a lăsat deschis culoarul viitoarelor colaborări în vederea realizării de noi obiective comune.

Te-ar putea interesa si

EXPOZIŢIE: Mărțișoare vechi şi noi, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

Redactie

Echipa de paramedici de la ISU Baia Mare a reprezentat România la Campionatul Mondial de descarcerare și prim ajutor în traumă ( World Rescue Challenge)

Vasile Dale

DOSAR DE EVAZIUNE FISCALĂ: Aplicația folosită de patroni de restaurante și baruri pentru a nu înregistra toate vânzările. „Este legală, însă poate fi utilizată într-un anumit mod”

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.