Staţiunea Borşa este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate staţiuni din Transilvania, dar şi al treilea cel mai mare oraş din Maramureş, după Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei.
Borşa a avut prima atestare documentară în Secolul XIV, iar ulterior a trecut prin numeroase schimbări. La începutul celui De-Al Doilea Război Mondial se lua în calcul posibilitatea ca la Borşa să fie organizate chiar Jocurile Olimpice de iarnă din 1948 dar, din cauza modului în care au decurs lucrurile, acest proiect a fost abandonat, în ciuda investiţiilor masive făcute de autorităţile locale.
Ulterior, staţiunea Borşa a devenit o atracţie turistică, autorităţile locale profitând de minunăţiile oferite de Mama Natură în zonă. Vorbim despre Lacul Iezer, Vârful Pietrosul Rodnei, Lacurile Buhăiescu, Cascada Cailor, Pasul Prislop (cel mai înalt pas rutier din România), ape minerale carbogazoase, etc.
Cum era de aşteptat, staţiunea Borşa este îndrăgită pentru practicarea sporturilor de iarnă, dar în zonă există şi numeroase obiective turistice. Ne gândim la biserica de lemn Sfinții Apostoli Mihail și Gavril, Mănăstirea Pietroasa Gârle, Monumentul Eroilor, Schitul Vinişorul, Mănăstirea Sfântul Nicolae, Mănăstirea Sfântul Gheorghe, etc.
Spre deosebire de alte staţiuni, Borşa are avantajul că este relativ accesibilă dinspre trei aeroporturi situate la cel mult 200 de kilometri. Este vorba despre aeroporturile din Baia Mare, Cluj şi Suceava.
Cei care şi-au propus să ajungă la Borşa trebuie să ştie că există numeroase posibilităţi de a se caza şi vorbim despre locuri de cazare foarte bine cotate precum Căsuţa Măriei, Cabana Deluţ, Pensiunea Casa Zanet, Vila Tudor, Vila Bijou, Vila Felicia şi aşa mai departe.
Iar dacă sunteţi de părere că aţi descoperit tot ce vă putea oferi Borşa, dar şi rezervaţiile din zonă, atunci trebuie să ştiţi că staţiunea este situată extrem de aproape de câteva oraşe extrem de interesante, din punct de vedere turistic, precum Bistriţa, Baia Mare, Colibiţa, Vatra Dornei sau Gura Humorului.
observatornews.ro