BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

EXCLUSIV VIDEO: DN18, inundat pe porțiuni importante în satul Tisa. Probleme și la Borșa, Vișeu de Sus şi Poienile de Sub Munte – actualizare

Codul galben de ploile torențiale și ninsori la munte au creat probleme în județul Maramureș și în această seară. Pe DN18 Sighetu Marmației – Borșa, a fost inundat pe porțiuni importante în satul Tisa (comuna Bocicoiu Mare).

“Problema a fost ”În fiecare iarnă când plouă torențial și se topește și zăpada sunt probleme la noi în sat. Drumul este acoperit de ape. Șanțurile sunt foarte mici, podețele se infunda rapid iar apa stă pe șosea” ne-a scris un localnic.

BORȘA

Din cauza precipitațiilor abundente și a scurgerii apei de pe versanți, pe parcursul zilei de azi am fost solicitați să intervenim pentru evacuarea apei din mai multe gospodării de pe raza orașului Borșa. Au fost afectate 5 gospodării unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din curți, două subsoluri și un garaj. Suprafața afectată în total este de aproximativ 1.000 mp.

Echipaje din cadrul Stației de Pompieri Borșa și a Secției de Pompieri Vișeu de Sus au intervenit cu două autospeciale de stingere dotate cu motopompe transportabile și o autospecială de primă intervenție dotată cu o motopompă de capacitate mărită.

POIENILE DE SUB MUNTE

„În atenția cetățenilor din localitatea Poienile de sub Munte, jud. Maramureș. Din cauza precipitațiilor din ultima vreme și temperaturilor ridicate, avem mari probleme cu înfundarea șanțurilor, alunecări de teren, inundarea locuințelor și anexelor în unele zone. Rugămintea noastră este să evitați deplasările în zonele îndepărtate și cu vehicule de mare tonaj pentru a evita orice evenimente neplăcute! Avem avarie și la stația de apă de la Gura Rici.
Revenim cu mai multe detalii și încercăm să venim în sprijinul celor care au nevoie. Totodată echipa de la electrică lucrează la remedierea problemelor pentru lipsa curentului. Mulțumesc pentru înțelegere!”, este mesajul transmis de Alex Chifa, primarul localităţii Poienile de Sub Munte.

Informare de presă CJSU Maramureş


Prefectul Rudolf Stauder, președintele C.J.S.U. Maramureș, a declarat că precipitațiile sub formă de ploaie din ultimele 24 de ore, suprapuse pe un strat de zăpadă au contribuit la creșterea debitelor și nivelurilor cursurilor de apă din bazinele hidrografice ale județului, respectiv la propagarea de viituri rapide.
S-au înregistrat, în ultimele zile, cantități de precipitații care au totalizat: 39,9 l/mp la stația hidrometrică Luhei, râu Ruscova, 29,2 l/mp la postul pluviometric Băiuț, râu Lăpuș, 28,2 l/mp la stația hidrometrică Poiana Borșa, râu Vișeu, 24,4 l/mp la stația hidrometrică Moisei, râu Vișeu, 23,8 l/mp la stația hidrometrică Baia Borșa, râu Cisla, 22,1 l/mp la stația hidrometrică Cavnic, râu Cavnic, 19,8 l/mp la stația hidrometrică Bistra, râu Vișeu, 15,8 l/m la stația hidrometrică Valea Vișeului, râu Tisa.
Au fost depășite cotele de apărare pe râurile Vișeu, Cavnic, si Lăpuș.
Scurgerile de pe versanți au contribuit la formarea de torenți și creșterea debitelor unor pâraie, văi și râuri care nu au putut fi preluate de secțiunile de scurgere a podețelor, podurilor și de rețelele de canalizare.
Au fost afectate de inundații, conform datelor înregistrate până în prezent, șase unități administrativ-teritoriale (Borșa, Cupșeni, Moisei, Poienile de Sub Munte, Repedea și Bocicoiu Mare).
‼️Apele revărsate au inundat, din datele transmise până la această oră. cinci gospodării și cinci anexe gospodărești, DN18 în localitatea Tisa, 6,1 km de străzi, drumuri comunale, dar și terenuri agricole.
La Poienile de Sub Munte s-a produs o alunecare de teren care a afectat un drum comunal. Circulația rutieră se desfășoară în zonă pe un singur sens de circulație.
Pompierii militari și grupurile de suport tehnic ale C.J.S.U. au intervenit în sprijinul comunităților locale din zonele afectate de inundații. Comitetele locale pentru situații de urgență au acționat cu utilaje și personal din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență în scopul eliminării efectelor negative produse de inundații. În cursul zilei de astăzi vor fi întocmite și transmise Rapoartele operative de către Comitetele locale pentru situații de urgență.
La această oră, tendința fenomenelor hidrometeorologice pe cursurile de apă din bazinele hidrografice este în scădere, a mai adăugat prefectul de Maramureș.
În perioada următoare, vor fi constituite, prin ordin de prefect, comisii mixte care se vor deplasa în teren pentru evaluarea pagubelor produse la nivelul județului de fenomenele hidrometeorologice periculoase.


Vișeu de Sus: Intervenție promptă – strada Valea Vinului

Din cauza cantităților însemnate de precipitații din ultimele 24 de ore, precum și din cauza aluviunilor, cursul de apă Valea Vinului și cele adiacente au fost colmatate și debitul a crescut foarte mult, provocând pericol de inundații. Avem probleme similare și pe alte străzi din oraș.

Intervenim cu autospeciale la această oră pentru a remedia problemele constatate și a evita orice pagube materiale.

Vom sta vigilenți pe tot parcursul nopții, cu rugamintea de a ne aduce la cunoștință orice potențial pericol.

Primar, Vasile Coman

CITEȘTE ȘI:

Te-ar putea interesa si

Jandarmeria Maramureş recrutează tineri pentru concursul de admitere, organizat de Academia de Poliție ”A.I. Cuza” Bucuresti, sesiunea 2022

Vasile Dale

ACTUALIZARE 3: JAF LA O BANCA DIN BAIA MARE. DOI INDIVIZI CU PISTOLUL AU AMENINTAT ANGAJATII SI AU FURAT 100.000 LEI (PREMIERA – FOTO/VIDEO)

Vasile Dale

MARAMUREŞ: Primarița din Băiuț a refuzat suma de 10.000 de lei cu titlu de mită și a sesizat DGA (actualizare)

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.