BREAKING NEWSMaramuresul IstoricRecomandate

Un localnic din Sârbi a declarat război unor berze care și-au făcut cuib pe stâlpul de la poartă. A obținut inclusiv un ordin de ministru pentru mutarea înaripatelor

Telenovela mutării cuibului de berze prin ordin de ministru continuă în județul Maramureș. În luna februarie, Ministrul Mediului a dat ordin de relocare a unui cuib de berze, doar că adăpostul speciei protejate prin lege e în continuare pe același stâlp. Autoritățile spun că totul s-ar fi împotmolit la bani, chiar dacă ordinul de ministru nu prevede ca relocarea să se facă pe cheltuiala bărbatului care a sesizat situația.

Liniştea unei gospodării din satul Sârbi, județul Maramureș a fost perturbată încă de acum trei ani, când o barză venită din ţările calde a început să facă mizerie pe gardul unei gospodării. Deşi proprietarul a reușit să obțină un ordin de ministru pentru a reloca cuibul, acesta s-a lovit de neputinţa autorităţilor. 

Gheorghe Sima, localnic: Eu nu am crezut că e aşa mare birocraţia. Electrica nu e competenţa lui, ăştia de la Berze că e competența Electrica și până la urmă nu se alege cu nimic.  

Barza, musafir nedorit

Mai mult decât atât, în momentul în care autorităţile au venit să facă verificări, bărbatul a oferit și soluția de relocare: la 100 de metri de unde este cuibul. O soluţie oferită gratis de cetăţean, însă pentru care omul trebuie… să plătească.

Gheorghe Sima, localnic: Nu e curent, e un stâlp abandonat, nu deranjează pe nimeni…Nu mi se pare normal să nu poată muta ei. 

Totuşi, în actul înregistrat în Monitorul Oficial, încă de la mijlocul lunii februarie, nu se prevede o cheltuială pe banii reclamantului. 

Emilia Talpoș, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș: Noi ca şi competenţă trebuia să îi dăm acea autorizaţie de mediu, atât avem noi de făcut, pe competenţă. Mai departe, de sursa de finanţare pentru relocare, fiind o persoană fizică…aici este o problemă. 

În sat, localnicii privesc cu zâmbete către cuibul de berze care a semănat discordie.

Autorizația de relocare a expirat în 25 martie, iar pentru mutarea cuibului, omul trebuie să obţină alta. Şi asta, deoarece barza este specie protejată de lege, iar distrugerea cuibului ei este sancţionată cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 60.000 de lei. 

Sursa observatornews.ro

Te-ar putea interesa si

Vara s-a încheiat, dar sezonul de băi termale continuă în Stațiunea Turistică Tășnad

Vasile Dale

ACTUALIZARE: Impact violent pe DN 18, în Pasul Hera (GALERIE FOTO)

Redactie

LOC BLESTEMAT / ACTUALIZARE: Încă o maşină s-a răsturnat şi a ajuns în şanţ la bariera de la Hideaga (FOTO)

Vasile Dale

4 mesaje

lesc martie 28, 2024 at 8:33 am

extraordinar….ii face mizerie…apoi in toata tara codrului is pline de gunoaie padurile, cursurile de apa si marginile drumului. Cat timp si energie au unii pentru tampenii

Raspunde
Io, ala fara barza martie 28, 2024 at 2:16 pm

Lasa masina sub un cuib de berze cateva ore, numai.
Sa vezi bucurii!
Dar cand vorbim de luni de zile.

Raspunde
Lex martie 29, 2024 at 11:58 am

Extraordinar. Ce tragedie sa fie stâlpi cu berze din 3 in 3 metri sa nu ai unde parca mașina…eu zic sa împușcăm și vrabiile și pițigoii și rândunicile și liliecii sa nu se cace pe mașinile noastre. Și șoimii așa preventiv. Ce nație incredibila am ajuns.

Raspunde
Acealsi martie 29, 2024 at 10:58 pm

Liliecii nu, aia sunt protejati multe specii prin lege, sa ne limitam la berze si la bucuriile (+/-)….ce le aduc in familie.
Apropo, 700 lei/100ml vopsea metalizata (fara manopera) din cele mai ieftine, cred ca putem sa daruim simpaticelor inaripate periodic, ca doar ne permitem, nu?
Gaianutul e produs natural, care problema ca in zona este si o fantanta, e plin de minerale si aminoacizi benefici omului.
Noapte buna!

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.