BREAKING NEWSImportant

DE WEEKEND: Incendii de vegetație uscată la foc continuu în tot județul Maramureș

Pompierii maramureșeni sunt la datorie permanent, intervenind cu promptitudine la solicitările cetățenilor, în vederea gestionării optime a diverselor situațiilor de urgență.

Din a doua parte a zilei de vineri, 29 martie și până duminică noaptea, forțele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș au desfășurat un număr de 88 de misiuni. Echipajele SMURD Terapie Intensivă Mobilă și Echipajele de Prim Ajutor au intervenit în vederea acordării ajutorului medical în 68 de cazuri.

Un număr considerabil de intervenții s-a desfășurat pentru lichidarea incendiilor de vegetație uscată, care au afectat peste 215 hectare de teren și litieră de pădure.

Cea mai dificilă dintre acestea a avut loc vineri seara în localitatea Budești, unde s-au deplasat forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighetu-Marmației, care din cauza drumului inaccesibil până la pășunea unde se manifesta incendiul, au fost nevoiți să intervină fără autospecialele din dotare. La sosirea pompierilor militari ardeau aproximativ 100 de hectare de vegetație uscată, frontul de manifestare al incendiului fiind de circa 2 km, cu posibilitate de extindere la fondul forestier. Din fericire, pompierii au fost sprijiniți de pădurari din cadrul Ocolului Silvic Mara dar și de autoritățile și cetățenii comunei, evitând extinderea focului. Cu toate acestea, până la lichidarea definitivă a incendiului, acesta a afectat circa 140 de hectare de vegetație uscată.

Incendii de vegetație uscată s-au înregistrat și la nivelul comunei Giulești, unde au ars aproximativ 50 de hectare de teren, Cernești, Săsar, Recea, Săbișa sau Sîrbi.

Pompierii din cadrul Detașamentului Baia Mare au intervenit zilele trecute și pentru asigurarea masurilor de prevenire și stingere incendii, în urma unor accidente rutiere, lichidarea unui incendiu localizat la coșul de fum al unei case de locuit din localitatea Tăuții-Măgherăuș, pentru degajarea unui arbore căzut pe partea pietonală a unei străzi din municipiu, dar și desfășurarea mai multor misiuni de recunoaștere.

Pompierii Secției Fărcașa au defășurat un exercițiu la un operator economic din localitate, care execută servicii de transport, unde s-au desfășurat activități practice pentru acordarea primului ajutor de bază, salvarea persoanelor din medii ostile sau a celor blocate în autoturisme și utilizarea corectă a mijloacelor de stingere a incendiilor.

La Vișeul de Sus, pompierii au intervenit pentru salvarea unui animal, o ovină căzută în fântâna unei gospodării.

Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație uscată înregistrat în acest sfârșit de săptămână, vă reamintim faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Totodată și normele privind protecția mediului interzic arderea vegetației uscate de pe terenurile agricole, prevederi, care nerespectate pot conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor acordate de către APIA.

Accesați noua variantă a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro sau descărcați aplicația de mobil DSU, care oferă informații extrem de utile despre prevenirea sau modul de reacție în cazul producerii unor situații de urgență și este disponibilă gratuit din App Store și Google Play.

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV / PE SURSE / LUARE DE MITĂ: Şase din nouă poliţişti de la Rutiera Maramureş şi-au petrecut noaptea în arest

Redactie

FOTO: Băimăreancă, implicată într-un accident rutier în judeţul Cluj, soldat cu o victimă

Redactie

VIOLENŢĂ DOMESTICĂ: Ordin de protecție pe numele unui băimărean pentru că a ameninţat femeia cu care are un copil

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.