BREAKING NEWSELECTORALENationalRecomandate

EXCLUSIV: Așa zisa examinare poligraf a toboșarului AUR-ist Darius Pop și a șefului său ar putea fi asemănată cu o reprezentație lăutărească. Examinatorul nu ar fi acreditat și nu ar fi respectat reguli importante

Am văzut săptămâna trecută la toate televiziunile naționale, fie ele de știri, fie generaliste, imagini video cu o așa-zisă examinare poligraf a președintelui AUR, George Simion. Mai mult, președintele AUR a cerut tuturor președinților de județ ale organizației să facă același lucru. Imediat, toboșarul Darius Pop, deputat AUR de Maramureș și președinte de partid în Maramureș, a luat exemplul șefului său și s-a lăsat examinat.

Ce nu spun oamenilor cei de la AUR este faptul că această testare poligraf a fost făcută de un domn care nu are drept de practică în România, un domn care ar fi făcut un curs online de vreo două luni prin Spania, un domn care a pus pe jar specialiștii în domeniu din România, un domn pe numele căruia a fost o plângere penală tocmai din acest motiv (plângere care a fost clasată). Specialiști judiciariști care au sute de ore de practică, care sute de ore de studiu. Asta doar ca să nu spunem că unii dintre ei și-au dedicat o viață acestei meserii.

Tocmai din acest motiv www.vasiledale.ro a cerut un punct de vedere oficial despre aceasta așa-zisă examinare poligraf de la Asociația Română de Psihologie Judiciară. Concluzia răspunsului este una simplă: așa zisa examinare poligraf este un fiasco total, realizată de un o persoană care nu a respectat procedurile unei astfel de examinări. Cu alte cuvinte doar un joc de imagine care, e drept, pentru marea majoritate a persoanelor neavizate este de impact.

Nu același lucru îl putem spune despre specialiștii în domeniu. Munca acestora de ani de zile în dosare răsunătoare de crimă sau alte infracțiuni este pur și simplu ridiculizată de un partid politic care își dorește doar obținerea de voturi de la populație.

Cei trei facturi deosebit de importanți ai examinării poligraf NU AU FOST RESPECTAȚI

Poligraful este un instrument electrono-mecanic sau computerizat ce înregistrează și transpune pe o diagramă modificările psihofiziologice(ritm respirator, ritm cardiac, conductanța electrică a pielii etc.) care apar în corpul unei persoane ca urmare a răspunsului acesteia la un set de întrebări, determinate fie de retrăirea în plan cognitiv a traumei evenimentului, fie de denaturarea intenționată a realității percepute obiectiv.

Există 3 factori de importanță deosebită ce influențează acuratețea rezultatelor testului poligraf:

Frica de detecție – materializată în frica de a fi identificat ca autor al faptei sau implicat în comiterea ei(pt cei implicați) sau teama de eroare a aparatului(pt oamenii sinceri);

Frica de consecințe – evaluarea pe termen lung a consecințelor ce derivă dintr-un rezultat nefavorabil al testului poligraf(extinderea investigațiilor poliției asupra persoanei, posibilitatea de a pierde libertatea, diminuarea imaginii personale în societate, diminuarea stimei de sine etc.);

Motivația – atât a persoanei nesinecere cât si a celei sincere de ”trece testul”.

În situația realizării unei testări poligraf ”fără miză” (lipsa fricii de consecințe – persoana nu are nimic de pierdut), în scop demonstrativ și pe ”banii clientului”, ca în cazul testării d-lui Simion,  reactivitatea psihofiziologică este diminuată dramatic, existând un risc ridicat al unei interpretări eronate. Testele validate și standardizate folosite de specialiștii și experții atestați pentru a desfășura astfel de activități presupun folosirea a mai multor tipuri de întrebări, iar concluziile unei examinări poligraf se dau în funcție de raportarea modificărilor psihofiziologice la anumite întrebări din structura complexă a testului, nu doar uitându-ne strict la întrebările cauzei(vezi filmarea).

Conform procedurilor de lucru testele poligraf se realizează în laboratoare izolate fonic, fără spectatori și în anumite condiții standardizate, pentru a se diminua cât de mult posibil denaturarea reactivității psihofiziologice(apariția de artfefacte) determinate de procesările cognitive ale stimulilor verbali (întrebările adresate). De aceea nu se recomanda efectuarea de teste atunci când subiectul știe că este filmat sau când acesta știe că este urmărit de spectatori.

Pentru a avea rezultate cât se poate de acurate este strict obligatorie respectarea procedurilor specifice de lucru cu tehnica poligraf, ce sunt cunoscute doar de către specialiștii și experții atestați în domeniu.

Având în vedere cele expuse, asa-zisa examinare poligraf ar putea fi asemănată unei reprezentații lăutărești private în contextul căreia examinatorul repezinta lăutarul,  intrumentul muzical este reprezentat de dispozitivul poligraf iar rezultatul este departe de ceea ce ar trebui real să fie.

Comunicat Asociația Română de Psihologie Judiciară

Asociația Română de Psihologie Judiciară este organizația națională, înființată în anul 2009, care reunește profesioniști de marcă dedicați acestei discipline. Fie că lucrează în instituţii de aplicare a legii, în interesul guvernului României sau în zona privată, specialiștii și experții în tehnica poligraf care profesează pe teritoriul țării noastre sunt membrii organizației noastre în proporție de peste 97%.

Printr-un efort colectiv, prin acuratețea rezultatelor obținute, am reușit să convingem ministerele de resort să declare acest domeniu, al detecției comportamentului simulat (poligraf) ca domeniu de expertiză, iar specialiștii noștri să
figureze alături de categoriile tradiționale de experți criminaliști, în tabelul Ministerului Justiției ce conține toți experții criminaliști autorizați de pe teritoriul României. Încă din anul 2011 am organizat primul Simpozion European Poligraf, invitând specialiștii de pe continentul nostru la un schimb prolific de idei și cunoaștere.

Convinșii fiind de necesitatea unei forme de pregătire temeinică, în anul 2010 am înființat prima instituție de învățământ în specialitatea „Psihologie judiciară – Evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf”, context în care am acreditat Asociația Română de Psihologie Judiciară ca formator de pregătire profesională, atât la Colegiul Psihologilor din România, cât și la Autoritatea Națională de Calificări. Cursurile presupun un număr de 400 de ore, derulate de-a lungul a 4 semestre, din care 250 de ore sunt activități practice. În acest demers ne-am aliniat principiilor de pregătire ale Asociației Americane Poligraf care, în repetate rânduri, în ultimii 20 de ani, ne-a susținut în preluarea celor mai recente informații în domeniu. Prin cursurile urmate, specialiștii români, membrii ai Asociației noastre, se pot mândri astăzi cu un nivel al practicării profesiei similar cu cel al specialiștilor nord-americani.

În baza cursurilor urmate și a experienței dobândite, membrii asociației noastre care practica această profesie dețin conform legii, unul sau mai multe din următoarele documente doveditoare ale calității lor profesionale:

  • atestat de liberă practică în specialitatea psihologică ”Psihologie Judiciară –
    evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf” – eliberat de Colegiul
    Psihologilor din România;
  • diplomă de absolvire a programului de formare profesională ”Psihologie
    Judiciară – evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf” – avizată de
    Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Română de Psihologie Judiciară;
  • certificat de calificare profesională pentru ocupația de ”Expert poligraf”, eliberat
    de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educației;
  • brevet și legitimație de expert criminalist autorizat în domeniul de expertiză
    criminalistică ”detecția comportamentului simulat prin tehnica poligraf ”- eliberate de
    Ministerul Afacerilor Interne şi respectiv Ministerul Justiției;
  • aviz de funcționare eliberat de Colegiul Psihologilor din România pentru cei care
    practică această profesie în calitate de psihologi în formele de exercitare ale profesiei
    stabilite de entitatea de reglementare anterior menționată.

Atragem atenția că fiecare din documentele menționate anterior sunt individuale şi netransmisibile, deoarece doar în baza lor o persoană poate practica această profesie.

Toți solicitanții sau beneficiarii unei examinări poligraf ar trebui să verifice dacă persoana care susține că este examinator poligraf deține oricare dintre aceste documente, înainte de a dispune sau de a încheia un contract de prestări servicii.

Funcționarea oricărei entități economice care are ca obiect de activitate evaluarea comportamentului simulat este condiționată de deținerea a cel puțin unuia din aceste documente. În cazul în care o persoană fizică sau juridică desfășoară aceasta activitate fără niciunul din documentele de calificare mai sus-prezentate, suntem de părere că entitatea respectivă își derulează activitatea în acest domeniu /specialitate, în mod ilegal.

În ultima perioadă a apărut în mass-media un articol1 urmat de o serie de comentarii care fac referire la o examinare poligraf realizată, cel mai probabil, în scopuri electorale. În general, Asociația Română de Psihologie Judiciară, prin membrii ei, se delimitează și condamnă orice activitate poligraf realizată fără respectarea legii. Cu atât mai mult, suntem împotriva oricăror examinări care nu respectă normele procedurale minimale de desfășurare ale unei examinări poligraf. Chiar dacă materialele apărute recent în mass media, aparent, sunt fragmente ale unei examinări poligraf, ele, în mod cert, încalcă mai multe prevederi procedurale.

Din acest considerent, pentru justa informare a opiniei publice, recomandăm populației și oricărui potențial beneficiar ca așa-zisa activitate poligraf promovată în ultima perioadă să nu fie considerată o examinare poligraf.

Înțelegem nevoia de afirmare, de promovare şi profit, dar apreciem că atunci când activitatea poligraf este prezentată incorect, ea riscă să cadă în desuetudine și să altereze munca temeinică, de zeci de ani, a unei întregi comunități profesionale.

Opinăm că respectiva filmare, cu asa-zisa examinare poligraf, aduce deservicii imense profesiei noastre şi solicităm retragerea imediată din spațiul public. Rugăm pe această cale, instituțiile abilitate ale statului, să verifice condițiile de calitate și, mai ales,de legalitate în care a fost realizată pretinsa evaluare poligraf.

CONSILIUL DIRECTOR AL ASOCIAŢIEI ROMÂNE DE PSIHOLOGIE JUDICIARĂ

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV FOTO: 2 răniți, printre care un copil de un si jumatate, la Șomcuta Mare după ce o mașină s-a rostogolit pe câmp

Vasile Dale

FOTO: Din cauza depresiei o femeie din Negrești-Oaș, mama unui copilaș de 2 ani, și-a pus capăt zilelor în Viena

Vasile Dale

IMAGINI ȘOCANTE: Femeie cu răni îngrozitoare pe corp trimisă acasă de la UPU a Spitalului Sighet după o oră și jumătate fără niciun tratament

Redactie

3 mesaje

The bubble is "broken" after the polygraph tests of AUR. The experts notify 'all the competent institutions of the state' - News by sources - World Today Journal aprilie 22, 2024 at 7:24 am

[…] an attempt to clarify the situation, the journalist Vasile Dale requested an official point of view from the Romanian Association of Forensic Psychology regarding […]

Raspunde
lesc aprilie 22, 2024 at 12:44 pm

poligraful e vax. daca ti se arata intrebarile si te poti pregati putin poti minti fara probleme. rahat mediatic

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.