BREAKING NEWSMaramuresul IstoricRecomandate

EXCLUSIV VIDEO: Urs pe DN18, la Moisei – ACTUALIZARE

Surpriză mare pentru moiseieni în această dimineaţă. Un urs a fost zărit plimbându-se pe DN 18, la Moisei. Animalul a fost surprins de un șofer.

În ultima perioadă, urșii au fost din ce în ce mai prezenți în zona satelor și orașelor.

Principalul motiv pentru care urșii vin în localități este hrana. Din 2016, după ce vânarea urșilor pentru trofee a fost interzisă, gestionarii fondurilor cinegetice nu au mai dat urșilor hrană specifică, astfel că au fost nevoiți să caute hrana în altă parte.

Culesul intensiv al ciupercilor și fructelor de pădure din ultimii ani au lăsat urșii cu tot mai puțină hrană.

Din cauza schimbărilor climatice tot mai puțini urși intră în hibernare iarna, astfel că nevoia de hrană este mai mare.
Gunoiul aruncat la marginea satelor sau tomberoanele nesecurizate, dar și livezile neculese sunt principalele atracții pentru urși.

Din experiența orașelor din Canada și Statele Unite, rezolvarea sustenabilă a problemei este eliminarea atracțiilor pentru care urșii vin în localități.

ACTUALIZARE

Un urs a fost filmat, în această dimineață, alergând pe DN18, în localitatea Moisei. În acest context, rugăm cetățenii ca în astfel de situații să anunțe imediat autoritățile prin apelarea serviciului unic de apeluri de urgență 112 pentru a avertiza cetățenii de prezența ursului în zonă și pentru a emite mesajul ”RO ALERT”.

La nivel local s-a constituit o echipă de intervenție în conformitate cu prevederile legislației în vigoare și s-a procedat la stabilirea unui plan de măsuri.

Pentru a evita producerea unor situații care să pună în pericol viața persoanelor sau integritatea fizică a acestora, rugăm cetățenii să păstreze distanța față de urs, să nu îl hrănească și să nu îl fotografieze.

ACTUALIZARE – PRIMĂRIA MOISEI

Echipa de intervenție constituită la nivelul unității administrativ-teritoriale Moisei, alcătuită din primarul comunei, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Pintea Viteazul” Maramureș, personal tehnic gestionar și medic veterinar s-a deplasat în zona ”Dealul Stăpan” pentru alungarea prin producerea de zgomote a unui urs, filmat în cursul dimineții pe DN18.

Conform datelor primite din teren este vorba de un pui de urs, care după apariția pe drumul național s-a deplasat spre zona montană a comunei Moisei și nu a mai revenit în localitate sau în zonele unde sunt amplasate locuințe din unitatea administrativ-teritorială.    

Reiterăm solicitarea adresată cetățenilor care întâlnesc pe raza localităților sau pe drumurile publice urși să apeleze numărul unic de apeluri de urgență 112 pentru a avertiza populația de prezența în zonă și pentru a emite mesajul ”RO ALERT.

Te-ar putea interesa si

SAT ȘUGATAG: Un bărbat de 72 ani din Hărnicești a căzut cu mopedul. Nu deținea permis de conducere

Vasile Dale

EVALUAREA NAȚIONALĂ ÎN MARAMUREȘ: 163 de elevi nu s-au prezentat astăzi la examen

Vasile Dale

DOREL DE MARAMU’: DOI ADUNA UNUL GOLESTE. SITUATIE HILARA LA VISEU DE SUS (FOTO/VIDEO CAMERA SUPRAVEGHERE)

Vasile Dale

1 mesaj

Anamaria aprilie 25, 2024 at 12:35 pm

Pai padurea li se taie,zmeura si murea o culege omul….bietul animal unde sa mai incapa de om?

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.