Alegerile locale, precum și cele pentru Parlamentul European (europarlamentare) au loc în România în ziua de 9 iunie 2024. La alegerile din 9 iunie 2024 vor fi aleși cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European. Mandatul europarlamentarilor este de 5 ani.
La alegerea autorităților administrației publice locale, cetățenii cu drept de vot, vor putea vota numai la secția la care sunt arondați cu domiciliul sau cu reședința, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului. Pentru mai multe informații aflați secția de vot prin accesarea site-ului https://www.registrulelectoral.ro.
La secția de votare unde vă veți exprima opțiunea de vot, după prezentarea documentul de identitate valabil, veți primi cinci buletine de vot.
- Pentru alegerea primarului localității;
- Pentru alegerea Consiliului Local;
- Pentru alegerea Președintelui Consiliului Județean;
- Pentru alegerea Consiliului Județean Maramureș;
- Pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European;
Alegătorii cu drept de vot își pot exercita dreptul la vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele. Dacă vor vota pentru ambele, alegătorul va semna pe două liste electorale separate.
Alegătorii vor putea pune ștampila cu inscripția ”VOTAT” pe fiecare buletin de vot primit în secția de votare și vor avea la dispoziție (pentru prima dată) o tușieră pe care vor putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce a fost aplicată.
Ștampila de vot trebuie aplicată pe un singur patrulater de vot de pe buletinul de vot, în așa fel încât opțiunea alegătorului să fie clară. Votul este valabil și în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă‼️ Buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila ”VOTAT” sau pe care pe care ștampila a fost aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara patrulaterelor sunt declarate NULE.
După exercitarea votului, alegătorul va ieși din cabină, va împături buletinele de vot cu ștampila secției de votare în exterior și fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripționată corespunzător.
Alegătorul va preda apoi ștampila şi va putea părăsi secția de vot.
Urna de vot specială
Fiecare secție de votare va avea pregătită o urnă specială care va putea fi folosită în cazul cetăţenilor care nu pot fi transportaţi sau au dificultăţi majore de a se prezenta la secţia de votare.
Aceştia vor trebui să depună cu suficient timp înainte la Biroul de circumscripţie locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare, Documente vor putea fi depuse chiar şi în duminica alegerilor, dar până la ora 14.00. (oră recomandată de Biroul Electoral Central).
Pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, alegătorii cu drept de vot care nu se află în localitatea de domiciliu sau de reședință pot vota la orice secție de votare și vor fi înscriși pe listele suplimentare.
Procesul electoral se va desfășura în data de 9 iunie 2024 în aceeași secție pentru ambele alegeri, în intervalul orar 7.00 – 22.00.
‼️În caz exceptional programul poate fi prelungit cu două ore, până la ora 23.59 în situații în care sunt cetățeni cu drept de vot care așteaptă să își exprime opțiunea electorală în secția de votare sau la rând în afara secției de votare pentru a intra în locația stabilită pentru desfășurarea procesului electoral.
În județul Maramureș au fost constituite 444 secții de votare pe raza celor 76 de unități administrativ-teiitoriale.
S-au primit pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale 1.855.060 exemplare buletine de vot, repartizate astfel:
- 463.765 buletine de vot pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean
- 463.765 buletine de vot pentru alegerea consiliului judeţean
- 463.765 buletine de vot pentru alegerea primarilor
- 463.765 buletine de vot pentru alegerea consiliilor locale
Au fost primite 2220 ștampile de vot cu inscripția ”VOTAT” care vor fi distribuite la secțiile de votare.
Pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European s-au primit 462.843 exemplare buletine de vot.