Important

Maramureșul, prezent la întâlnirea interregională din cadrul proiectului „Open Regio Culture”

Conferința de lansare a proiectului Open Regio Culture, destinat îmbunătățirii accesului persoanelor cu nevoi speciale la cultură și prima întâlnire interregională a partenerilor de proiect s-au desfășurat în perioada 12-13 iunie 2024, la Cracovia, în Republica Polonă. 10 parteneri din 9 țări europene s-au reunit pentru a examina bunele practici ale regiunii Małopolska din Polonia în domeniul accesului la cultură, pentru a prelua idei utile și pentru a face recomandări practice gazdelor. Partenerii din cadrul proiectului urmează să-și îmbunătățească diferitele instrumente de politică cu privire la accesibilitatea resurselor culturale și naturale pentru persoanele cu nevoi speciale.

Din partea Consiliului Județean Maramureș, la eveniment au participat doi membri ai echipei de proiect din cadrul Serviciului Diasporă și Relații internaționale, precum și doi reprezentanți ai factorilor interesați din județul Maramureș, respectiv un expert de la Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și un expert de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Baia Mare.

După întâlnirea de parteneriat pentru lansarea proiectului, în care s-au discutat diferite aspecte legate de managementul general și financiar, comunicare, precum și metodologii de implementare, s-au desfășurat vizitele de studiu, unde partenerii de proiect și factorii interesați au putut cunoaște și examina bunele practici ale gazdei, regiunea Małopolska, în domeniul accesului la cultură pentru persoane cu nevoi speciale.

Partenerii polonezi au prezentat programul de cultură empatică din regiunea Małopolska, demarat în 2016, care este un proiect dedicat îmbunătățirii accesibilității a 23 de instituții culturale regionale. Programul oferă nu doar soluții practice, ci și inspiră politici culturale, sociale și educaționale, atât la nivel politic, cât și strategic.

Prima vizită de studiu a avut loc la Muzeul Armatei Autohtone din Cracovia, unde au fost prezentate condițiile de viață ale populației din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și s-au evidențiat eforturile pe care le face instituția pentru a-și face expozițiile accesibile tuturor. Din 2011, clădirea muzeului a devenit accesibilă – au fost adăugate rampe, un lift pentru persoane cu probleme locomotorii, precum și toalete adaptate. În cadrul programului „Ascultă istoria armatei de origine”, în clădire a fost construit un nou „traseu turistic”, inclusiv un ghid audio-vizual pentru deficienții de vedere și au fost realizate mai multe obiecte tactile. Printr-un proiect, au fost realizate 27 de videoclipuri care explică expoziția prin limbajul semnelor și legendele, putând fi vizionate prin scanarea codurilor QR în diferite puncte. Proiectul a inclus și instruirea personalului, inclusiv un curs de limbaj al semnelor în limba poloneză. În plus, muzeul este deschis o dată pe săptămână cu un program denumit „orele de tăcere”, destinat vizitatorilor cu autism.

Partenerii au desfășurat o vizită de studiu și la „Cricoteka – Centrul de Documentare a Artei lui Tadeusz Kantor”, o instituție culturală hibridă care este dedicată păstrării, prezentării și îngrijirii unei colecții de obiecte de teatru, desene și documente despre piesele lui Tadeusz Kantor. Instituția se concentrează în mod constant pe o ofertă culturală accesibilă celui mai larg public posibil, inclusiv grupurilor sociale cu nevoi speciale. Expozițiile sunt realizate cu testarea adecvării acestora pentru vizitatorii cu dizabilități, iar obiectele tactile sunt realizate separat din exponatele care nu pot fi atinse. De asemenea, persoanele cu deficiențe de vedere pot accesa clădirea datorită aleilor interioare speciale care indică drumul, și o machetă a întregii clădiri. De asemenea, instituția oferă asistență pentru persoanele cu deficiențe de auz, deoarece un membru al personalului a învățat limbajul semnelor polonez.

După prezentări și discuții, partenerii s-au reunit în grupuri pentru a-și împărtăși principalele observații, sugestii de dezvoltare și comentarii alături de concluzii, idei și recomandări. Echipa județului Maramureș s-a implicat în dezbaterile din fiecare grup, sugerând soluții și idei inovative pentru îmbunătățirea accesului la cultură a persoanelor cu nevoi speciale. Proiectul Open Regio Culture continuă cu elaborarea a bunelor practici din regiunile partenere, cartografierea diferitelor părți interesate regionale și pregătirea următoarei vizite de studiu în Ungaria, la sfârșitul anului 2024.

Proiectul Open Regio Culture este cu atât mai important cu cât statisticile relevă că 87 de milioane de persoane au o anumită formă de dizabilități (deficiențe fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale pe termen lung) în Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că aproape o șesime din populația UE are dizabilități care variază de la ușoare la severe. Vizitarea unui muzeu, vizionarea unui spectacol de teatru sau experimentarea oricăror aventuri culturale poate fi mai dificilă pentru ei. Uneori, accesul persoanelor cu nevoi speciale la cultură este oarecum împiedicat de diverse situații sau cazuri. OpenRegioCulture se derulează în perioada 1 aprilie 2024 – 30 iunie 2028, bugetul total pentru cei 4 ani de implementare este de 2.190.316 euro, din care bugetul aferent Consiliului Județean Maramureș este de 204.470 euro, cu o finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională de 80%, în valoare de 163.576 euro, 18% cofinanțare națională, în valoare de 36.804,6 euro și 2% contribuția proprie a Consiliului Județean Maramureș, în valoare de 4.089,4 euro.

Te-ar putea interesa si

ÎNCĂ UNUL TOT LA BORŞA: Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului judecă încă un stareţ, acuzat că a lăsat însărcinată cu gemene o fostă călugăriţă (VIDEO)

Vasile Dale

Refugiații romi din Ucraina, ajutați de romii din România

Redactie

Întâlnirile polițiștilor cu elevii la limonadă continuă

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.