Important

Siguranța elevului, prioritate!, proiect derulat de elevii din Ariniş şi Asuaju de Sus

Un vechi proverb românesc spune că „Unde-s mulți, puterea crește”. Așa și la Secția 3 Poliție Rurală Fărcașa, două localități și-au unit forțele pentru binele copiilor. Școala Gimnazială „Mihai Olos” Ariniș împreună cu Școala Gimnazială Asuaju de Sus au gândit și pus în practică un proiect „Siguranța elevului, prioritate!” în care au fost cooptate și posturile de poliție comunale.

Scopul proiectului este colaborarea în vederea educării elevilor pentru a conștientiza pericolele navigării pe internet, a actelor de bullying în spațiul școlar și în afara lui.

Iarna Baimareana

Unitățile de învățământ au alocat două zile întâlnirii copiilor cu polițiștii. La aceste întâlniri polițiștii celor două comune au solicitat „întăriri” la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, mai exact la Biroul Siguranța Școlară, la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, precum şi la Serviciul Rutier şi Serviciul de Ordine Publică – Grupa Canină, pentru ca elevii să se bucure de informaţii cât mai complete, specializate, utile, dar prezentate într-o manieră cât mai plăcută pentru ei.

Astfel polițiștii de la Biroul Siguranța Școlară le-au prezentat elevilor riscurile la care se expun din punct de vedere penal atunci când adoptă comportamente antisociale, delincvente. Ce infracțiuni pot comite atunci când adoptă comportamente de tip bullying, ce se întâmplă cu autorul, dar și cu victima.

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au fost însoțiți de cei de la Serviciul Rutier, ocazie cu care elevii au putut să urce într-o autospecială de poliție, să vadă echipamentul specific și să își facă fotografii. Copiii au primit și o mică recompensă din partea polițiștilor de la Biroul Siguranța Școlară pentru utilizarea corectă a semnalelor luminoase și acustice ale autospecialei de poliție.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au discutat cu elevii despre lumea virtuală, pericolele cu care se pot întâlni pe internet, modul în care operează infractorii și măsurile de precauție pe care le au la îndemână pentru a evita victimizarea.

Polițiștii de prevenire au fost însoțiți de polițiști de la Serviciul de Ordine Publică – Grupa Canină, copiii având ocazia să întâlnească un câine polițist, un ofițer patruped. Astfel SNOW a fost în centul atenției, copiii jucându-se cu el, ignorând noroiul de afară.

Un astfel de proiect poate fi considerat un exemplu de bună practică. Buna înțelegere, cooperarea, colaborarea sunt caracteristici specific umane, parcă tot mai rar le întâlnim, de aceea mediatizarea unor astfel de proiecte merită tot efortul.

Te-ar putea interesa si

Obiectivul turistic din România care i-a cucerit pe americani. Va renaște cu ajutorul unei donații de 95.000 de dolari din partea Ambasadei SUA

Vasile Dale

REGULI PENTRU BICLICLIŞTI: Cum să circuli legal cu bicicleta pe drumurile publice

Redactie

„ATINGERI NEDORITE”: Campanie de prevenire privind abuzul sexual

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.