BREAKING NEWSEveniment

Cum se apără Poliția Română, după scandalul rezultatelor „fals pozitiv” la DrugTest. Aparatele nu dau erori, sunt doar ”prea șmechere”

Atenţie la medicamentele pe care le luaţi înainte de a vă urca la volan! Multe dintre banalele pastile de răceală sau durere pot da un rezultat fals pozitiv la testul antidrog. Poliţia susţine că aparatele nu dau eroare, ci sunt atât de performante, încât devin sensibile la anumite substanţe active.

Lista medicamentelor sensibile la drugtest cuprinde multe pastile populare pentu tratarea gripei şi răcelilor, care au printre substanţele active pseudoefedrina şi codeina.

Nurofen, Ibusinus, Paduden, Fasconal sau Codamin sunt câteva dintre pilulele care ne pot lăsa fără permis, spre revolta multor şoferi.

În urma scandalului, Poliţia face noi precizări. Aparatele Drugtest din România nu ar da erori, ci, pentru că sunt de ultimă generaţie, detectează şi substanţe contraindicate condusului la cei care au luat anumite medicamente. Poliția Rutieră are în dotare drugteste importate din Germania, folosite în toată Europa şi Statele Unite.

În urma scandalului, Poliția face precizări

„Sunt medicamente care conțin pseudoefedrină. Sunt medicamente care conțin codeina/ Codeina face parte din categoria opioidelor” spune Violeta Moraru, farmacist.

Noua lege prevede ca şoferul oprit de poliţie, care refuză testarea antidrog, să rămână fără permis până la venirea rezultatelor analizelor de sânge. E abuz de putere, acuză sindicaliştii şi şoferii.

„Dacă stăm şi ne preocupăm cu astfel de măsuri administrative care în realitate n-au niciun efect, înseamnă că noi nu ne preocupăm să scoatem drogaţii de pe drumurile publice”, a declarat Cosmin Andreica, președintele EUROPOL.

În replică, Poliţia subliniază că vor fi testaţi doar şoferii cu antecedente, cei care se comportă nefiresc sau au recipiente suspecte în maşină.

Noua ordonanţă aduce o altă noutate

„Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar șoferul primește permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive”, transmite Poliția Română.

Farmaciştii ne recomandă să evităm să conducem atunci când urmăm un tratament cu mai multe tipuri de pastile.

Noua ordonanţă aduce o altă noutate: măsura retragerii permisului, în cazul unui Drugtest pozitiv, nu mai presupune întocmirea unui dosar penal până la venirea rezultatelor.

Te-ar putea interesa si

PROZĂ: La 13 ani băimăreanul Raul Alexandru Mitruți a debutat în lumea literaturii

Redactie

FOTO, VIDEO EXCLUSIV: Patru tineri săltaţi de poliţie, suspecţi că ar deţine droguri (actualizare)

Redactie

FOTO/VIDEO EXCLUSIV – PANICĂ LA ȘOMCUTA MARE: Pacientă dusă cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase. Este soția unui polițist și ar fi putut intra în contact cu suspecți la banca din oraș

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.