BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

EXCLUSIV VIDEO / PRĂPĂD ÎN LĂPUȘEL: Focul a mistuit gospodării și anexe godpodărești. Doi cățeluși salvați de la moarte – actualizare 6

Prăpădul continuă în Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure. S-a dispus evacuarea a zeci de oameni care locuiesc la marginea satului Lăpușel. În sprijinul celor care se luptă cu flăcările vor veni două elicoptere de la Ministerul Apărării.Flăcările au distrus o livadă cu pomi fructiferi și a intrat și în pădurea din zonă.

Până în acest moment au fost mistuită de flăcări un șopron, două anexe gospodărești, o casă de vacanță, o locuință, dar și fostul IAS din Lăpușel, unde erau aciuați doi căței, care au fost salvați înainte de mistuirea de flăcări a clădirii.

Actualizare 1
Având în vedere viteza de propagare a flăcărilor, favorizate de vegetația uscată, temperaturi ridicate, umiditate redusă și intensificări ale vântului, incendiul s-a propagat la 7 case și un rezervor de motorină.

La locul evenimentului acționează 16 mașini de stingere din cadrul ISU Maramureș, ISU Satu Mare, ISU Sălaj, ISU Cluj, ISU Bistrița Năsăud precum și 3 cisterne din cadrul unui serviciu privat pentru situații de urgență.

.Pentru protecția populației, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Până la acest moment nu sunt victime. A fost solicitată în sprijin si o resursa aeriană.

Actualizare 2 – Ce spune ISU Maramureș

În aceste momente, pompierii salvatori maramureșeni intervin pentru limitarea si localizarea unui incendiu de vegetație uscată și litieră de pădure produs între localitățile Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure.

Conform informațiilor de la fața locului, arderea se manifestă violent, cu flacără deschisă și degajare de fum și s-a extins la 7 locuințe fără a fi înregistrate victime.

Pentru gestionarea optimă a situației de urgență s-a dispus creșterea capacității operaționale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere.

Astfel, efective cu tehnică de intervenție au fost suplimentate din județele Satu Mare , Sălaj , Bistrița-Năsăud și Cluj , pentru a veni în sprijinul forțelor ISU MM, în zona fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, numărul total de personal operativ fiind în creștere .

Totodată, în sprijinul echipajelor operative, un operator economic a pus la dispoziția pompierilor 3 cisterne cu apă pentru o bună autonomie în timpul misiunii de stingere.

Dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în Mehedinți în scopul limitării incendiilor de vegetație din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență a fost luată măsură de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naționale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor și în alte zone.

Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția comunităților a fost transmis un mesaj prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Actualizare 3

Preventiv, au fost evacuate aproximativ 90 persoane, atât din locuințele aflate pe o rază de aproximativ 500 m, cat și de la o pensiune aflată în proximitate.

Până la acest moment nu au fost înregistrate victime.

Se acționează pe mai multe sectoare de lucru pentru limitarea extinderii flăcărilor.

Forțele de intervenție au fost suplimentate cu 2 cisterne de la ISU Bihor.

Actualizare 4

Aeronave ale Forțelor Aeriene Române acționeză la stingerea incendiilor de vegetație uscată și pădure din județul Maramureș

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat intervenția Forțelor Aeriene Române cu două aeronave C-27J Spartan, sâmbǎtǎ, 7 septembrie, pentru stingerea incendiilor de fond forestier produse pe o suprafață de circa 100 hectare în județul Maramureș.

Misiunea aeriană se desfășoară la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, având în vedere că există riscul de propagare la alte suprafețe de pădure și zona afectată este inaccesibilă mijloacelor terestre de stingere a incendiilor.

Reamintim că în luna august, Forțele Aeriene Române au mai intervenit pentru stingerea incendiilor de pădure din Caraș-Severin și din Albania.

***

Aeronavele C-27J Spartan pot transporta până 6.000 de litri de apă (maximum șase containere) la fiecare trecere. Aeronavele de acest tip ale Forțelor Aeriene Române au acționat, din 2017 și până în prezent, pentru stingerea a mai multor incendii de pădure din țara noastră – în județele Mehedinți, Alba, Hunedoara, Buzău și Bacău. De asemenea, în anii precedenți, Forțele Aeriene Române au executat misiuni pentru stingerea incendiilor de pădure din Franța, Republica Slovenia, Grecia și Macedonia de Nord.

Actualizare 5 – ISU Maramureș

La acest moment, forțele de intervenție conlucrează eficient în scopul localizării unui singur focar, celelalte 2 fiind deja în curs de lichidare.

La această acțiune de stingere intervin 250 subofițeri și 12 ofițeri de la ISU MM, 40 subofițeri din județele limitrofe, împreună cu forțe ale MAI – IJJ 25 subofițeri și 2 ofițeri, IPJ 20 subofițeri și 3 ofițeri , ale Ministerului Apărării Naționale (cu 2 aeronave Spartan), reprezentanți ai Ocolului Silvic etc.

Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de cca 500ha.

Reamintim faptul că pompierii militari maramureșeni intervin cu 15 autospeciale de stingere, tehnică suplimentată cu alte 8 mașini alocate în sprijin din județele Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj si Sălaj.

Actualizare 6 – ISU Maramureș

La acest moment, forțele de intervenție conlucrează eficient în scopul localizării unui singur focar, celelalte 2 fiind deja în curs de lichidare.

La această acțiune de stingere intervin 250 subofițeri și 12 ofițeri de la ISU MM, 40 subofițeri din județele limitrofe, împreună cu forțe ale MAI – IJJ 25 subofițeri și 2 ofițeri, IPJ 20 subofițeri și 3 ofițeri , ale Ministerului Apărării Naționale (cu 2 aeronave Spartan), reprezentanți ai Ocolului Silvic etc.

Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de cca 500 ha.

Reamintim faptul că pompierii militari maramureșeni intervin cu 15 autospeciale de stingere, tehnică suplimentată cu alte 8 mașini alocate în sprijin din județele Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj si Sălaj.

https://vasiledale.ro/2024/09/07/video-inconstienta-criminala-arde-imasul-dintre-ariesul-de-padure-si-coltau-flacari-violente-pompierii-chemati-de-acasa-au-ars-case-si-anexe-actualizare

Te-ar putea interesa si

ABSOLVIRE: Cu 9.90, moroșeanca Adriana Bodiș este șeful promoției de agenți de poliție (FOTO)

Vasile Dale

EXCLUSIV VIDEO: PRINS ÎN TIMP RECORD – Un puștan de 16 ani a furat un portmoneu dintr-o mașină parcată pe strada George Coșbuc din Baia Mare. Este suspect și în alte dosare (ACTUALIZARE)

Vasile Dale

VIDEO ACCIDENT LIVE ȘOMCUTA MARE – În ziua de Paști, un localnic beat criță s-a răsturnat cu mașina pe DN1C

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.