Eveniment

Lâng Cavnic se ascund o cascadă spectaculoasă și ruinele primei topitorii de aur din Europa

În Maramureş găsim peisaje de poveste. Unele, total necunoscute turiştilor. De asta se ocupă o echipă de voluntari, care vrea să scoată din anonimat frumuseţile ascunse ale locului.

La aproximativ 200 de metri de șoseaua principală, la ieșirea din orașul Cavnic, ai parte de un astfel de peisaj. În zonă pot ajunge atât adulţii, cât și copiii. Totuşi, e important să fii bine echipat. Coborârea la cascadă poate da ceva bătăi de cap.
O tânără de 23 de ani promovează zona pe rețelele de socializare

Căderea apei este de 40 de metri, iar cascada nu a fost creată pe cale naturală, ci este o lucrare hidrotehnică menită sa devieze un pârâu ce spală o fostă haldă de steril. Pentru a o scoate din anonimat, Talida, o tânără în vârstă de 23 de ani, o promovează frecvent pe rețelele de socializare.

Și nu este singurul obiectiv turistic din zonă.

La nici 200 de metri de cascadă, în spatele nostru turiştii pot vizita şi ruinele primei topitorii de aur din Europa care a folosit cianuri.

Topitoria Logolda datează din jurul anilor 1850. E cunoscută încă din acea vreme pentru calitatea aurului produs aici, dar mai pentru implementarea unei tehnologii avansate în acele timpuri – prelucrarea sau tratarea minereului prin cianurare.

sursa observatornews.ro

Te-ar putea interesa si

RUTIERE: Accident mortal în Ruscova, pieton accidentat la Săcel

Redactie

ACTUALIZARE / ULTIMA ORĂ: O asistentă de la UPU-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare s-a spânzurat

Vasile Dale

BAIA MARE, ULTIMA ORĂ: Impact între două maşini în zona Meda (FOTO, VIDEO)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.