BREAKING NEWSRecomandate

VIDEO: Sărbătoarea Castanelor 2024 Made In Italy. Niciun gram de castane din Baia Mare, Tăuții Măgherăuș sau Tăuții de Sus

Băimărenii sărbătoresc în acest weekend castanele. Nu pe cele românești, ci pe cele din import. Made in Italy. Orașul cunoscut odată în România pentru livezile cu castani, a ajuns astăzi să nu mai producă acest fruct din cauza bolilor care au atacat copacul.

”Hai, poftiți și ia castana. Vitamina A și D ca să-ți crească țâțele. poftiți la 10 lei”.

Sărbătoarea Castanelor a început pentru prima dată în anul 1993 în Baia Mare. De atunci an de an băimărenii au ieșit cu mic cu mare la talciocul de pe bulevardele din centrul orașului pentru a cumpăra și mânca o castană prăjită sau fiartă. Erau aduse din livezile din localitățile limitrofe municipiului.

Astăzi însă toată marfa este de IMPORT Italia. Comercianții recunosc cu jumătate de gură sunt aduse de afara țării.

Prețurile la castanele de import sunt și ele pe măsură: 10 lei o sută de grame cele prăjite sau 50 lei /kg cele proaspete. 

Avem rezervație de castan comestibil

Rezervatia se afla situata in nordul localitatilor Tautii Magheraus, Baia Mare si Tautii de Sus in versantul sudic al muntilor Ignis si are suprafata de 500 ha. Se afla in administrarea Ocoalelor Silvice Baia Mare, Baia Sprie si Tautii Magheraus. Protejarea populatiei spontane de castan comestibil din depresiunea Baia Mare, situata la limita nordica naturala a arealului de raspandire a speciei din Europa.

Rezervatia se situeaza pe marginea sudica a muntilor Ignis, in zona sa centrala, pana la zona de racord cu depresiunea Baia Mare. Vegetatia corespunzatoare acestei zone este: castanul comestibil – Castanea sativa, stejar – Quercus robur, paltin –Acer pseudoplatanus, tei argintiu – Tilia tomentosa, cires – Cerasus avium, alun – Corylus avellana, paducel – Crataegus sp., afin vanat – Vaccinium uliginosum, iarba neagra – Calluna vulgaris, muschi de turba – Polytricum sp.

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV FOTO/ ALERTĂ MAXIMĂ ÎN MARAMUREŞ: Un ucrainean arestat preventiv la domiciliu a evadat

Redactie

ACTUALIZARE / EXCLUSIV VIDEO: Kaufland Baia Mare interzice ABUZIV accesul oamenilor în magazin fără mască de protecție. Ordonanțele militare NU prevăd așa ceva. Ce spun reprezentanţii supermarketului

Vasile Dale

Târgu de Crăciun la Mireșu Mare

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.