”Așa cum am arătat în articolul precedent, negocierile colective inițiate în vederea semnării unui Contract Colectiv de Muncă, menit să aducă normalitatea în relațiile de muncă din instituție, să transparentizeze procesele interne și să aducă o echitate socială reală, au eșuat din cauza refuzului managerului instituției, Iuliana Maria Dragoș de a se prezenta la ultima ședință de negociere colectivă, ședință la care era stabilită semnarea Contractului Colectiv de Muncă, negociat în 6 lungi și dificile ședințe de negociere.
Dacă inițial am fost nedumeriți și nu am înțeles de ce s-a ajuns în această situație, după analize atente am înțeles cu exactitate de ce managerul instituției, Iuliana Maria Dragoș, a vrut cu tot dinadinsul să nu semneze Contractul Colectiv de Muncă. Practic, răspunsurile erau în fața noastră în permanență, a fost doar nevoie să facem un pas în spate pentru a le și observa.
Era absolut evident că un manager, care timp de 20 de ani a ,,tăiat și spânzurat” după bunul plac în instituție și cu banii instituției, fără ca cineva să vină și să i se împotrivească, va accepta să transparentizeze modul de gestionare a bugetului, modul în care se fac angajările, oportunitatea încheierii contractelor de colaborare, modul în care sunt aleși cei care sunt trimiși în turnee în străinătate, modul în care se fac avansările și evaluările performanțelor în cadrul instituției. Ba mai mult zilele trecute au avut loc ,,concursuri” de avansare pe funcții superioare de execuție în cadrul ansamblului, primele organizate în această manieră, puțin mai transparentă. Cu toate acestea, deși la nivelul instituției există două organizații sindicale reprezentative, una independentă și alta ,,de casă”, invitația de a asigura observatori la aceste concursuri a ajuns doar la …., ați ghicit, la sindicatul de casă, care a desemnat observator o persoană care este și mâna dreaptă a Iulianei Dragoș, managerul instituției.
Deși la aceste concursuri nu am avut observator desemnat, membri ai organizației noastre ne-au transmis date esențiale și relevante pentru noi. În principal aceste concursuri de avansare în funcții superioare de execuție au fost menite să răsplătească fidelitatea și obediența față de managerul plenipotențiar al instituției, pentru a da un iz de corectitudine, au fost avansați și angajați, profesioniști care însă nu se află în grațiile managerului.
În altă ordine de idei, având în vedere că negocierea colectivă a eșuat, după 6 ședințe de negociere și 3 prelungiri ale termenului de negociere, a fost declanșat al doilea conflict colectiv de muncă din acest an la nivelul Ansamblului Folcloric Național Transilvania. Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureș, a fixat ședința de conciliere, activitate obligatorie potrivit legii, în data de 11.10.2024 începând cu orele 10.00, conciliere la care Iuliana Dragoș nu intenționează să se prezinte, afirmând, atât către angajații ITM Maramureș cât și către angajații Ansamblului că nu are nicio intenție de a se prezenta la concilierea conflictului colectiv, fiind o activitate neimportantă pentru domnia sa. Ba mai mult, știind că a fost declanșat conflict colectiv de muncă și că a fost fixată ședința de conciliere a acestuia de către ITM, doamna Iuliana Dragoș s-a trecut pe sine pe lista delegației instituției pe care o conduce la un turneu în Cipru. Desigur e mai bine să mergi la mare și la relaxare în Cipru, decât să mergi pe frigul de noiembrie la ITM pentru concilierea conflictului colectiv de muncă pe care l-ai generat, nu? În aceleași cercuri închise ale ansamblului, Iuliana Dragoș a mai expus și că suportul politic asigurat de Gabriel Zetea (președintele CJ Maramureș) și de Doru Dăncuș (fostul său soț și primarul municipiului Baia Mare), este total, iar acțiunile sale dovedesc acest lucru.
Acum, întrebăm antreprenorii și managerii din mediul privat din județul Maramureș:
,,Dumneavoastră aveți curajul de a vă manifesta în aceeași manieră precum acest șef de instituție publică, în relația cu ITM Maramureș? ”
,,Apreciați că o asemenea sfidare față de ITM Maramureș este corectă?”
Acest tip de comportament toxic, neprofesionist și lipsit de respect al unui manager de instituție publică, girat de sprijinul politic al politicienilor aleși în conducerea județului, este doar un simptom evident al cancerului profund care ne cuprinde societatea.
Solicităm public domnului Gabriel Valer Zetea, președintele CJ Maramureș, să intervină de urgență și să dispună măsurile necesare în vederea intrării în normalitate a actului managerial de la nivelul Ansamblului Folcloric național Transilvania, ca instituție subordonată Consiliului Județean Maramureș.”
Echipa Sindicatului Angajaților din România
CItește și: