BREAKING NEWSEveniment

De la dosare grele instrumentate de DNA, la prejudiciul ținut la sertar, așa cum le place reprezentanților Direcției Silvice Maramureș și Gărzii Forestiere Cluj (documente)

Documente in exclusivitate au ajuns la redactia noastra. In 05 iulie 2022 Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures instiinteza Garda forestiera Cluj de existenta incheierii penale 866/2020 prin care se dispune anularea adresei 5470/2007 a Primariei Viseu de Sus – Comisiei locala de Fond Funciar.

Studiind cu atentie acesta incheiere ni se dezvaluie pe langa unele  nume grele cercetate intr-un  dosar penal al Directiei Nationale Anticoruptie  si un posibil “model infractional” prin care reprezentantii statului in speta ITRSV Cluj(actuala Garda Forestiera Cluj), ai Directiei silvice Maramures, autoritatile locale, firme de amenajare si firme de exploatare a lemnului au reusit prin ocolirea sau incalcarea normelor tehnice sau a prevederilor legale sa permita taierea si  distrugerea a  sute de hectare de padure. Din toata aceasta “complicitate” nimeni nu a patit nimic. O sa rezumam in cateva cuvinte continutul incheierii penale 866/2020 care continue o parte ce face referinta la modul cum s-au retrocedat, amenajat “pe fuga” si ulterior taiat la ras multe suprafete de padure din raza de competenta a Directiei silvice Maramures si ITRSV Cluj, actualmente Garda forestiera Cluj si o alta parte, care ne este mai de actualitate privind recuperarea prejudiciului produs prin taierea masei lemnoase provenite de pe 10 ha de padure puse ilegal in posesie.

Prin ordonanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Cluj din data de 21.11.2016 s-a dispus, printre altele, disjungerea cauzei şi declinarea competenţei de soluţionare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Viseu de Sus în vederea continuării cercetărilor cu privire infracţiunile de abuz în serviciu ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie fata de Horj Pavel, Vlad Vasile Nicolae, Ciolpan Vasile, Cosma Stefan  şi instigare la abuz în serviciu ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie în formă continuată de către Tomoiaga Grigore(angajat al ITRSV Cluj la acel moment).

Ulterior, prin alta ordonanţa s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie fata de Avram Grigore, Ghejeu Ioan Teodor si infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie fata de Horj Emil.

In fapt, Avram Grigore având funcţia de inspector şef adjunct la ITRSV Cluj, la momentul respectiv, ar fi semnat procesele verbale de Conferinta I si II pentru o suprafata de padure apartinand unor proprietari particulari, amenajamentul fiind unul intocmit contrar  normelor tehnice de amenajare a padurilor( Unitatea de bază I Izvorul Negru UP VI Pietrosu, UP VII Izvoarele Bistriţei şi UP VIII Ţibău, UA 63 C, 64 A, 65 A. 66 C. 86 B, 100 A, 121 A, 123 B). Ghejeu Teodor a intocmit  amenajamentul la care se face referire. Au fost modificate mai multe varste, grupe functionale si s-a redus panta medie pentru a permite propunerea de lucrari silvice care sa duca la taierea unei cantitati cat mai mari de lemn. Cert este ca, in urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că studiul de amenajare nu a fost întocmit la solicitarea proprietarilor terenurilor, actul intitulat împuternicire, prin care aceştia l-ar fi împuternicit pe Horj Emil pentru a „reprezenta asociaţia în vederea obţinerii amenajamentului silvic” este falsificată.

Potrivit raportului cu numărul 6394/12.06.2014, întocmit de către ITRSV Cluj, rezultă că în amenajamentul întocmit a fost mărită vârsta arboretului de la 60 ani la 100 ani. De pe u.a. 100A a fost îndepărtat întreg arboretul matur. pentru u.a. 100A, valoarea pagubei calculată fiind de 1.988.357,4 lei.(397.671 euro).De pe u.a. 63C, 64 A, 65 A şi 66C în suprafaţă totală de 110 ha a fost îndepărtat întreg arboretul matur, fiind calculat un prejudiciu de 7.346.663,8 lei.(1.469.333 euro).S-a dispus efectuarea unui raport de expertiză tehnico-ştiinţifică. Expertul judiciar desemnat a constatat că exploatarea masei lemnoase de pe suprafeţele de teren cuprinse în amenajamentul fondului forestier proprietate privată s-a efectuat cu depăşiri majore ale volumului exploatat. S-a arătat că, avându-se în vedere prevederile amenajamentului fondului forestier, masa lemnoasă autorizată spre exploatare de către Ocolul silvic Borsa şi realitatea din teren (în sensul că nu mai există masă lemnoasă pe picior) , prejudiciul calculat pentru cele trei u.a.- uri (100A, 63C şi 64 A) este de doar 1.512.138 lei +TVA.(359.889 euro).În răspunsul la obiecţiunile la raportul de expertiză, expertul desemnat a precizat că prejudiciul s-a calculat raportat doar la masa lemnoasă care s-a tăiat ilegal şi care nu a fost autorizată de către Ocolul Silvic. Expertul a menţionat că nu a considerat prejudiciu cantitatea de masă lemnoasă autorizată spre exploatare de către Ocolul silvic Borsa peste limita prevăzută în amenajamentul întocmit. Prin ordonanţa din 21.11.2016 a Direcţiei Naţionale Anticorupţi -Serviciul Teritorial Cluj s-a dispus clasarea cauzei faţă de: Avram Grigore, Ghejeu Teodor Ioan si Horj Emil. Nu stim daca prejudiciul mentionat a mai fost recuperat vreodata, cert fiind doar faptul ca, marea majoritate a acestor suprafete de padure au fost taiate la ras si de cele mai multe ori complicitatea sau nepasarea autoritatilor Statului Roman a facut posibil acest lucru.

In partea incheierii penale 866/2020 in care face referire la domnul Tomoiaga Grigore, acesta a fost validat cu o suprafata de 10 ha padure in locul numit “Valea Boului, Ihoasa” si pus ulterior in posesie in UP VII Novicior, u.a. 33A, 33B şi 33D, conform procesului verbal 288/20.09.2005, emitandu-se titlul de proprietate 5935/18.12.2007 care nu a fost anulat până în prezent. La data de 03.05.2007, domnul Tomoiaga Grigore a formulat la Judecătoria Viseu de Sus o cerere, înregistrată sub numărul 1510/336/2007, prin care a solicitat instanţei de judecată schimbarea amplasamentului pentru suprafaţa de 10 ha teren cu vegetaţie forestieră, pe raza O.S. Borsa în UP VIII u.a. 96 şi u.a. 97. Pentru susţinerea cererii a depus o adresă cu numărul 965 /27.06.2005 emisă de Ocolul Silvic Viseu in care s-a menţionat că toată suprafaţa din zona Ihoasa – Valea Boului este pusă în posesie sau este pusă la dispoziţie potrivit Legii nr. 247/2005 pentru Composesoratul Viseu şi pentru persoane fizice. Adresa a fost semnată de şeful de ocol Horj Pavel şi responsabil fond forestier Vlad Vasile. Prin Sentinţa Civilă nr. 1339/21.05.2007, Judecătoria Viseu de Sus a admis plângerea formulată de Tomoiaga Grigore şi a dispus schimbarea amplasamentului suprafeţei de 10 ha din locul numit Valea Boulu -Ihoasa cu suprafaţa de 10 ha teren cu vegetaţie forestieră pe raza Ocolului Silvic Borsa si ulterior a fost pus in posesie cu 10 ha în UP VIII Ţibău, u.a. 97 B. Drept consecinta, domnul Tomoiaga Grigore desi avea validata doar suprafata de 10 ha teren cu vegetatie forestiera, a fost pus in posesie cu 20 ha de padure, 10 ha la la OS Viseu si 10 ha la OS Borsa. Impotriva tuturor persoanelor mentionate in acesta incheiere penala 866/2020 s-au retras toate acuzatiile din lipsa de probe sau din alte considerente, fiind anulata in final doar adresa cu numarul 5470/2007 a Primariei Viseu de Sus-Comisiei locala de Fond Funciar.

In data de 13.07.2022 Garda Forestiera Cluj trimite o adresa(12167/13.07.2022) la Directia silvica Maramures prin care il instiinteaza pe directorul Paicu Daniel de existenta incheierii penale numarul 866/2020 si de obligatia de a face demersurile necesare pentru recuperarea contravalorii masei lemnoase exploatate si pentru ca suprafata de 10 ha fond forestier sa reintre in proprietatea Statului Roman. Faptul ca nu s-a intamplat nimic in urma adresei mentionate mai sus este evident, deoarece in 05.08.2024, prin adresa 12891, Garda Forestiera Cluj prin Insp. Sef Istrate Stetco, revine la adresa 12167/13.07.2024 solicitand exact acelasi lucru, dar se pare ca si aceasta adresa va fi uitata probabil prin “sertarele birocratiei” si de unii si de altii. Sa nu va faceti iluzii si sa credeti ca cineva o sa mai recupereze vreodata prejudiciul provenit din taierea fara drept a lemnului de pe cele 10 ha de padure(aproximativ 3000 metri cubi lemn) si reprimirea acestor ha in favoarea Statului Roman. Intreband in stanga si in dreapta de acesta situatie, ni s-a spus ca ginerele domnului Tomoiaga Griogore (fost angajat pensionat al ITRSV Cluj, actualmente Garda Forestira Cluj), este nimeni altul decat seful cel mare de la Delicte Silvice Maramures din cadrul IPJ Maramures. Banuiala rezonabila a unora este ca, probabil lucrul acesta inclina foarte mult balanta intr-o alta directie, fiind de notorietate faptul ca, Directia silvica Maramures are multe “probleme de rezolvat” in curtea de peste drum, adica la Biroul de prevenire si combatere a delictelor silvice.

In aceste zile Curtea de Conturi a Romaniei se află într-un amplu control la Direcția Silvică Maramureș si credem ca se impune o autosesizare in urma acestui articol de presa pentru recuperarea contravalorii masei lemnoase  exploatata de pe suprafata de fond forestier retrocedata in baza adresei 5470/2007 si verificarea demersurilor legale facute de Directia Silvică Maramureș prin directorul Paicu Daniel pentru ca acestă suprafață de fond forestier să reintre în proprietatea Statului Român.

Te-ar putea interesa si

ULTIMA ORĂ: Elevă de 12 ani, lovită pe zebră în faţa şcolii din Onceşti – ACTUALIZARE

Redactie

DEZBATERE: Oportunități de finanțare în parcurile industriale de specializare inteligentă

Vasile Dale

ECLUSIV FOTO: TRAGEDIE ÎN LĂPUȘ – Un bărbat a fost găsit spânzurat

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.