Revenim asupra subiectului prezentat pe site-ul nostru despre condamnarea în regim de detenție a patru inculpați, printre care și o polițistă. Precizăm faptul că inculpații n-au recunoscut faptele pe parcursul cercetării penale și nici în fața judecătorilor de la Vișeu de Sus. Toți patru au fost condamnați fără acord de recunoaștere.
Confor rechizitoriului, s-au reţinut, în fapt, următoarele: Inculpata ### ######, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Bârsana, în zilele de 4-5 decembrie 2022, şi-a însuşit din Postul de Poliţie Bârsana un număr de 4.002 pachete cu ţigări de contrabandă, din cele descoperite în data de 26.11.2022 în imobilul cu nr. 997 din aceeaşi localitate, cu ocazia unei sesizări din oficiu, pe care le gestiona (fiind gestionar de fapt), acestea constituind probe (corpuri delicte) în cauza penală, creând astfel şi o stare de pericol pentru înfăptuirea justiţiei, şi, împreună cu inculpaţii ###### ######, ### ###### şi ### #########-########### a deţinut şi transportat din Postul de Poliţie Bârsana ţigările sustrase în condiţiile de mai sus, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă, fiind depăşită limita cantitativă prev. la art. 452 alin. 1 lit. h) din Legea nr. 227/2015.
Totodată, inculpata la data de 05.12.2022 a determinat-o cu intenţie pe numita #### ######, din cadrul Poliţiei #### ####### #########, să întocmească, din culpă, o dovadă prin care a preluat la camera de corpuri delicte a unităţii de poliţie o cantitate mai mică de ţigări decât cea menţionată în dovadă.
În cursul urmăririi penale, prin adresa nr. 362/CJ/15.02.2023, Autoritatea Vamală ###### – Direcţia Regională Vamală ####, subiectul pasiv al infracţiunii de contrabandă, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 71.424 lei, reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere (fila 358 vol II d.u.p.).
Inculpaţii s-au prezentat în faţa instanţei, nu au recunoscut comiterea faptelor, solicitând administrarea de probe.
Reprezentantul parchetului a solicitat condamnarea inculpaţilor la câte o pedeapsă cu închisoarea, urmând ca executarea pedepsei rezultante să se facă în regim de detenţie. Pentru inculpaţii ### ###### şi ###### ###### a solicitat câte o pedeapsă orientată spre maximul special prevăzut de lege.
Apărătorii inculpaţilor au solicitat achitarea acestora, în temeiul art. 396 al. 1 şi 2 C. pr. pen.
Așa cum spuneam în articolul precedent fosta șefă a Postului de Poliție Bârsana a fost condamnată la 6 ani și 3 luni de închisoare în regim de detenție, iar ceilalți trei inculpați la 5 ani și 8 luni de închisoare în regim de detenție. Sentința nu este definitivă ea putând fi atacată cu apel la Tribunalul Maramureș.
Citește și: