Partenerii proiectului CIBUS și reprezentanți ai factorilor interesați din domeniul risipei și deșeurilor alimentare s-au reunit la Hämeenlinna, în Finlanda, în perioada 28-29 ianuarie 2025, pentru a doua întâlnire interregională a proiectului CIBUS. Tema evenimentului a fost ”Inovarea, ca factor de prevenire și reducere a pierderilor și risipei alimentare”. Din partea județului Maramureș, la întâlnirea CIBUS participat membri ai echipei de proiect din cadrul Consiliului Județean Maramureș și un reprezentant al Băncii pentru Alimente Maramureș.
În prima zi, participanții s-aufamiliarizat cu provocările și inovațiile legate de pierderea și risipa alimentară în cele 8 regiuni partenere.Cu acest prilej, au fost identificate bune practici cu potențial de transfer și adaptare pentru îmbunătățirea politicilor regionale și s-a analizat modul în care acestea promovează recomandările Platformei UE privind pierderile și risipa alimentară.
Pe lângă examinarea situației în acest domeniu din toate cele opt regiuni partenere, întâlnirea s-a axat și pe explorarea unor exemple de succes din regiunea gazdă Kanta-Häme.
Consiliul Regional din Häme a prezentat modul în care economia circulară și sistemul alimentar durabil sunt parte integrantă a planurilor strategice ale regiunii. Pentru a ilustrapunerea în practică a abordării circulare în domeniul alimentar, gazdele au prezentat două proiecte de dezvoltare de la Universitatea de Științe Aplicate Häme (HAMK): Dezvoltare accelerată prin inovații alimentare bazate pe plante și Dialogul alimentar local – hrană locală durabilă pentru magazine și consumatori.
În plus, participanții au aflat despre alte două proiecte Interreg Europeimplementate de parteneri din regiunea Kanta-Häme și au descoperit potențialul de sinergie al proiectului CIBUS cu acestea. Proiectele prezentate au fost:CITISYSTEM – Sprijinirea orașelor în schimbarea sistemică durabilă bazată pe abordare bio și FISSH – Sprijin și ajutor pentru IMM-uri din industria alimentară.
A doua zi a fost dedicată prezentării unor soluții inovatoare privind măsuri de prevenire și reducere a pierderilor alimentaredin regiunea Kanta-Häme. OptimusFood a prezentat modul în care comercianții de alimente cu amănuntul pot reduce risipa de alimente prin aplicarea gândirii lean,care se concentrează pe eliminarea risipei și creșterea eficienței, pentru a adăuga plus valoare. Sesiunea a inclus o vizită la un magazin alimentar din apropiere unde a fost demonstrată practic metoda de gestionare a stocurilor și de diminuare a pierderilor și risipei alimentare. Un alt exemplu de colaborare locală a fost cel al fabricii de bere OlutMylly,care a prezentat experiențe inovative de utilizarea unor produse alimentare atipice pentru crearea de noi produse, cum ar fi berea de castraveți.
Întâlnirea interregională a partenerilor proiectului CIBUS s-a încheiat cu un tur la noul centru de educație și cercetare Smart&Bio al HAMK, subliniind rolul cercetării în promovarea economiei circulare. Clădirea dispune de facilități moderne de laborator și de cercetare care vor dezvolta soluții și aplicații inteligente multidisciplinare pentru a promova tranziția verde.
CIBUS este un proiect implementat de Consiliul Județean Maramureș prin Serviciul Diasporă și Relații Internaționale din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice.Mai multe informații despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.
Consiliul Județean Maramureș implementează în prezent 3 proiecte finanțate prin Programul Interreg Europe 2021-2027, respectiv proiectul „SIRM – Integrarea Socio-Economică a Refugiaților și Migranților”, finanțat prin apelul 1, precum și proiectelefinanțate prin apelul 2, și proiectul ”OpenRegioCulture – Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale” și ”CIBUS – Reducerea pierderilor și risipei de alimente în Europa”.