BREAKING NEWSNationalRecomandate

O exploatare minieră din Maramureș inclusă pe harta strategică a UE pentru materii prime critice. Ce se va extrage și ce investiții sunt pregătite

România a fost selectată de Comisia Europeană ca parte dintr-un grup de 13 state membre care vor găzdui proiecte strategice pentru asigurarea accesului UE la materii prime critice. Este vorba de Rovina, SALROM Baia de Fier şi Verde Magnesium, propus ca prima mină de magneziu din UE.  Aceste proiecte vor contribui direct la consolidarea capacităților interne ale Europei în domeniul extracției, prelucrării și reciclării resurselor esențiale pentru tranziția verde și digitală, dar și pentru industriile de apărare și aerospațială. Implicarea României în aceste inițiative strategice o poziționează ca un actor-cheie în securizarea lanțurilor valorice industriale europene.

Comisia Europeană a adoptat, pentru prima dată, o listă de 47 de proiecte strategice situate în 13 state membre UE, inclusiv România, menite să stimuleze capacitățile interne în materie de materii prime strategice, care, la rândul lor, vor consolida lanțul valoric european al materiilor prime și vor diversifica sursele de aprovizionare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Din cele 47, 23 vizează extracția, 23 procesarea,10 reciclarea iar 2 substituția. 18 sunt de litiu, 10 de cobalt, 10 de cupru, 10 de grafit, 9 de mangan, 9 de nichel, 6 de platină, 5 de pământuri rare şi 1 de magneziu. 

România se poziționează ferm pe harta strategică a Uniunii Europene în domeniul materiilor prime critice, odată cu selecția a trei proiecte de extracție în cadrul listei celor 47 de inițiative aprobate de Comisia Europeană. Noile proiecte vizează resurse esențiale pentru industriile viitorului: cupru, grafit pentru baterii și magneziu metalic.

Printre cele 3 proiectele selectate în România se numără:

Rovina (Hunedoara)– un proiect de extracție a cuprului, gestionat de compania Euro Sun Mining Inc., care va contribui la securizarea lanțului european de aprovizionare pentru acest metal esențial în energie, construcții și industria auto.

SALROM Baia de Fier (Gorj)– proiectul administrat de Societatea Națională a Sării S.A. vizează extracția de grafit pentru baterii, un material indispensabil pentru tranziția către mobilitatea electrică și pentru industria de stocare a energiei.

Verde Magnesium (Maramureş) – proiectul companiei Verde Magnesium SRL urmărește relansarea extracției de magneziu metalic, o resursă critică pentru industria aerospațială și de apărare, unde UE este aproape complet dependentă de importuri.

Investiţii de 22,5 miliarde euro

Pentru a deveni operaționale, cele 47 de proiecte strategice au o investiție totală de capital preconizată de 22,5 miliarde de euro. Aceste proiecte vor putea beneficia de sprijin coordonat din partea Comisiei, a statelor membre și a instituțiilor financiare pentru a deveni operaționale, în special în ceea ce privește accesul la finanțare și sprijinul pentru conectarea cu achizitorii relevanți. Acestea vor beneficia, de asemenea, de dispoziții simplificate în materie de autorizare, pentru a asigura previzibilitatea pentru promotorii de proiecte, protejând în același timp standardele de mediu, sociale și de guvernanță.

Citește întreaga știre pe ObservatorNews.ro.

Te-ar putea interesa si

COMUNICAT CJSU: 22 de unităţi şcolare din judeţ încep activitatea în scenariul roşu

Redactie

VIDEO: Mai multe incendii de vegetaţie uscată în judeţ

Redactie

ACCIDENT DN1C: Carambol la intrare in municipiul Baia Mare in zona Metro (Foto/Video)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.