Sâmbăta, 14 iunie 2025, Asociația Culturală ,,Cioltișorul” din satul Ciolt, președinte Ioan Marchiș, a organizat împreună cu instructorul voluntar Bujorel Ciolte un împătimit organizator de activitați recreative în natură ca ,,Hoinar prin Țara Chioarului”, o tabără de vară pentru copiii cu vârsta între 8 și 14 ani, denumită ,,În siguranță în natură”, la care au participat 39 copii.
Pe parcursul acestei activități, copiii au avut parte de mai multe surprize din partea organizatorilor.
Astfel, Ciolte Bujorel, a procedat la prima instruire pentru copii, privind deplasarea în natură și comportamentul în caz de pericole.
Primul popas a fost în zona ,,La Nuc”, unde a fost zona de campare, si unde de-a lungul anilor aici s-au desfășurat diferite activitati recreative sau sportive, nucul existent având peste 100 ani.
Apoi copiii s-au deplasat spre Cascada ,,Scărița”, pe un traseu foarte variat, pe Valea Scaritei spre izvorul acesteia.Aici copiii au sesizat că, din cauza schimbărilor atmosferice și a secetei ,,micuța cascadă” nu mai avea jetul de apă de altădată când mai ,,și ploua”, sens în care Ciolte Bujorel le-a prezentat o fotografie deoebită, din urmă cu 20 ani, cu această mică cascadă și cand peste aceasta trecea multă apă.
Întorși la locul de campare, copiii au servit o mică gustare care au pregatit-o de acasă.
Au urmat două jocuri foarte atrăgătoare pentru copii, respectiv: alergatul în saci și trasul cu funia, unde cei calificați în semifinale și finale au fost susținuți frenetic de ceilalți copii.
Cea mai importantă și atractivă activitate pentru copii, a fost amenajarea vetrelor de foc, adunarea de vreascuri și aprinderea focului.
Toate echipele din cadrul jocurilor au fost formate din câte cinci copii, iar la final, primele trei locuri au fost recompensate de organizatori cu câte o diplomă.
Prima surpriză pentru copii, a fost din partea Cofetăriei Chioar Codruța din Ciolt, care le-a oferit acestora, dulciuri de calitate, savurate în câteva minute de copii.
În continuare, instructorul Ciolte Bujorel, i-a pregătit pe copii cu privire la deplasarea prin pădure și teren variat, precum și orientarea în caz de ratăcire sau folosirea telefonului pentru apelul de urgență 112, apoi au pornit deplasarea spre Fântâna de ,,La Fag”, amplasată în zona ,,Vălcei” din apropierea Văii Scăriței.
Această mică fântână cu diametrul de doar 30 cm., are o vechime de peste 100 ani, scobită în piatră, sub un fost fag care a fost tăiat în urma cu câțiva ani, având și el peste 100 ani.Aici toți copii au dorit să bea apă din acel izvor.
După această deplasare, a urmat mult așteptata masă compusă din crispy de pui, oferită prin bunăvoința d-nei Sorina Lupșe(Cip Cirip Șomcuta Mare), care de fiecare dată este alături de manifestările organizate pentru copii.
La finalul activitatii, Ciolte Bujorel, le-a prezentat copiilor importanța unor obiecte necesare în natură(ceasul, busola, cuțitul, lanterna și fluierul), pe care apoi le-a oferit gratuit câștigătorilor, în urma unei tombole.
Pentru deprindrea tuturor practicilor de manifestare în natură, toți copiii au primit din partea organizatorilor, o Diplomă de ,,Supraviețuitor în Natură”
Deplasarea spre Căminul Cultural din Ciolt s-a realizat în aceleași condiții de mers prin natură, unde surpriza familiei Ciolte Sabin și Leontina au fost gogoșile, iar a familiei Ciolte Ioan și Daiana(Casa Ciolte) a fost limonada tradițională.
Președintele Asociației Culturale ,,Cioltișorul”- Ioan Marchiș a declarat: ,,Tabăra de vară a fost la a patra ediție, numărul copiilor care s-au înscris fiind de la an la an mai mare.Azi pe Valea Scaritei din satul Ciolt, intr-un peisaj mirific, au fost prezenți 39 copii din Ciolt, Șomcuta Mare, Buciumi, Hovrila și Baia Mare, ceea ce demonstrează că activitatea în natură prinde bine copiilor.Vreau să le mulțumesc celor doi sponsori(Cofetăria Chioar Codruța din Ciolt și Cip Cirip Șomcuta Mare), precum si instructorului voluntar Bujorel Ciolte, care au sprijinit în buna desfășurate a taberei”
La rândul său Ciolte Bujorel a declarat: ,,Îmi place foarte mult să fiu ,,Hoinar prin Țara Chioarului”, adică să desfășor cu copiii activități în natură ,,pro bono”.Am fost foarte bucuros să-l sprijin pe d-l Marchiș Ioan în organizarea acestei tabere, într-un loc unde am copilărit și eu, fiind originar de aici din satul Ciolt.A fost o reușită și mă bucur că s-au înscris foarte mulți copii.Îi felicit pe toți pentru comportamentul deosebit pe care l-au avut și voi fi prezent și de altă data când se va mai organiza o astfel de activitate în natura”.






