Important

CJSU ANUNŢĂ: Opt anexe gospodărești inundate la Seini

În această dimineață, la sediul Ministerului Afacerilor Interne s-a întrunit Comandamentul de Urgență, în sistem de videoconferință cu Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele aflate sub coduri de avertizare meteorologică și hidrologică.


Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a solicitat prefecților să se deplaseze în teren, unde s-au produs situații de urgență, urmare a fenomenelor meteorologice, dar și a inundațiilor generate de precipitațiile abundente.

”Prioritatea o constituite salvarea vieților oamenilor și ajutorul de urgență acordat persoanelor afectate de fenomenele meteorologice periculoase sau de inundații. Vreau ca prefecții să transmită în continuare informări și recomandări populației și să analizeze dacă se impune să trimitem ajutoare de primă necesitate, ajutoare de la rezervele de stat. Rămâneți concentrați pe intervenții, dar aveți în atenție și nevoile oamenilor! Imediat ce situația meteo ne va permite, vă rog să faceți rapid o evaluare a pagubelor. Am discutat cu premierul Viorica Dăncilă și vom putea accesa Fondul de Solidaritate al Guvernului, mai ales că inundațiile au afectat inclusiv elemente de infrastructură” a spus ministrul Carmen Daniela Dan.



Prognoza meteorologică prevede pentru zilele următoare o ameliorare sub aspectul precipitațiilor, dar va rămâne răcoroasă.

Conform meteorologilor, în zona montană, la altitudini de peste 1800 de metri se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Temperaturile vor fi în creștere, cu începere din data de 4 iulie, și vor atinge maxime de până la 29-30 de grade Celsius.

Președintele CJSU Maramureș, prefectul Vasile Moldovan, a declarat că au fost transmise în teritoriu măsurile necesare pentru intervenția cu operativitate la producerea unor situații de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase la nivelul județului.

S-a solicitat identificarea de spații temporare pentru adăpostirea persoanelor afectate de efectele fenomenelor meteorologice periculoase, acordarea de sprijin persoanelor din zonele afectate de inundații. Au fost luate în evidență persoanele cu dizabilități, persoanele dializate și gravidele, dar și persoanele care locuiesc singure și cele cu afecțiuni medicale grave.

Pe raza unității administrativ-teritoriale Seini s-au înregistrat, într-un interval scurt, precipitații abundente, însoțite de descărcări electrice.

Acestea au contribuit la creșterea debitelor unor văi și pâraie, dar și la formarea de torenți de pe versanți. În localitatea Seini, Valea Seinel, Valea Zugău s-au revărsat și au inundat opt anexe gospodărești și curțile aferente.

Șuvoaiele de apă au transportat material lemnos, aluviuni și vegetație care au colmatat un podeț. În localitatea Săbișa, torenții de pe versanți au spălat strada Valea Satului.

Comitetul local pentru situații de urgență Seini a intervenit cu personal și mijloace tehnice (10 persoane și utilaje) pentru eliminarea efectelor negative produse de precipitații.
Situația a fost transmisă la Ministerul Afacerilor Interne, iar în cel mai scurt timp vom proceda la întocmirea Proiectului de Hotărâre de Guvern pentru accesarea fondurilor de intervenție necesare pentru refacerea obiectivelor afectate de inundații în Maramureș, a mai precizat prefectul Vasile Moldovan.

Te-ar putea interesa si

CODUL RUTIER SE SCHIMBĂ: Permis suspendat pentru 120 de zile și amenzi uriașe pentru cei care nu respectă legea

Redactie

FOTO: Traseu turistic triunghi roşu, marcat de salvatorii montani voluntari din cadrul Salvamont Maramureş

Redactie

Maramureșul din nou în frunte la mobilizare și implicare: mii de participanți la cea mai mare acțiune de ecologizare Let’s Do It, Romania 2023!

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult