Alertă în Maramureş. Autorităţile sanitar-veterinare din judeţ au confirmat că o suspiciune de Pestă Porcină Africană la Ieud. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş nu a oferit deocamdată alte detalii despre acest caz
Primarul Nicolae David spune că este vorba despre porci domestici care ar fi fost cumpăraţi de la un cetăţean din Onceşti care i-ar fi adus în Ieud. Primarul susţine că primele analize au confirmat prezenţa virusului la porcii domestici, iar acum se aşteaptă confirmarea de la al doilea laborator, conform Axa News.
Au fost ucişi cinci porci, gospodăriile au fost izolate, iar acum se aplică măsurile prevăzute de lege în aceste cazuri.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor spune că la data de 18 octombrie Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 260 de localități din 14 județe, cu un număr de 1.021 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 107 cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 353.914 de porci afectați de boală.
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse până la această dată 5 focare în județul Satu Mare. În continuare avem în judeţul Satu-Mare şapte focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi, în judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţi, iar în judeţul Sălaj – patru cazuri la mistreţi.
“Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, arata ANSVSA. (sursa Axa News)
ACTUALIZARE 1
Deocamdata se asteapta rezultatele oficiale de Bucuresti pentru a se dispune masuri urgente. In cazul in care se confirma suspiciunea Maramuresul va fi grav afectat. Este foarte posibil ca manifestarea Craciun in Maramures sa nu se mai desfasoare. Totodata, miile de turisti care vin de Craciun in Maramures pentru a cunoaste traditiile inclusiv cea a taiatul porcului vor fi afectati.
ACTUALIZARE 2
A fost confirmat cazul de pesta porcina africana din gospodaria din Ieud. Purcelul nu a fost cumpărat cu forme legale, de aceea anchetatorilor le e mai greu să stabilească de unde este proprietarul iniţial. Se verifică însă în judeţele Satu-Mare şi Sălaj. Bănuiala este că omul din Ieud, localitatea în care a fost confirmat acest caz, a cumpărat animalul acum dou săptămâni de la un bărbat din Onceşti.
Acesta însă ar fi fost doar un intermediar pe care-l întâlnise pe o stradă din comună. A doua zi, animalul ar fi dat deja semne de boală, după care a murit. Alarmat, omul a chemat veterinarul ca să le dea tratament celorlalţi porci din gospodărie. Însă nu a mai avut niciun efect, pentru că virusul era prezent.
De altfel, pesta a fost confirmată de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş. Cei de acolo au cerut, însă, şi confirmarea de la un laborator din Bucureşti. Momentan, în comuna maramureşeană nu a fost instituită carantina. Maramureşul este al 15-lea judeţ în care au fost confirmate focare de pestă porcină africană. (Observator TV.ro)
ACTUALIZARE 3
Pestă Porcină Africană, confirmată la o gospodărie din localitatea Ieud
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat astăzi, 23 octombrie a.c., diagnosticul de pestă porcină africană la probele trimise de către DSVSA Maramureș.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș a fost notificată, în data de 22 octombrie a.c., cu privire la existența unei suspiciuni de pestă porcină africană (PPA) la suine dintr-o gospodărie din comuna Ieud. Specialiștii DSVSA Maramureș au procedat la recoltarea de probe biologice de la un porc mort și doi purcei în viață, cu semne de boală, din gospodărie, probe care au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Maramureș. După identificarea genomului viral, în urma analizelor realizate de către LSVSA Maramureș, o echipă de specialiști din cadrul DSVSA Maramureș a eutanasiat cei doi porci cu semne de boală din gospodăria suspectă și a aplicat primele măsuri de restricție la nivelul exploatației suspecte.
Prefectul Vasile Moldovan a convocat, în această dimineață, o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor, unde s-au prezentat rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice și măsurile specifice aplicabile suspiciunilor de pestă porcină africană, respectiv trimiterea probelor pentru confirmarea bolii la institutul specializat din București.
Primele informații relevă faptul că suinele ajunse în gospodăria din Ieud provin urmare a comercializării ilicite (transport ambulant și vânzare de animale fără autorizație de transport și documente medicale din județe cu restricții de către o persoană cu domiciliul în județul nostru). În acest context, Inspectoratul de Poliției al Județului Maramureș a procedat la verificarea suspiciunilor conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evoluează pesta porcină africană. Șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, comisar șef d poliție Liviu-Constantin Grozavu a precizat că au fost instituite filtre rutiere la limita cu județul Satu Mare. În acțiunea de verificare în trafic a autovehiculelor vor fi sprijiniți și de efective ale jandarmilor maramureșenilor.
La nivelul localității Ieud se aplică măsurile de restricție privind circulația animalelor, produselor și subproduselor animale și vegetale, mijloace de transport, instituirea dezinfectoarelor rutiere și pietonale, organizarea de filtre pentru controlul circulației animalelor.
”După confirmarea bolii de către institutul din București, am convocat în ședință extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor și am dispus realizarea planului de măsuri specific (zone de protecție, restricții de circulație, recensământ la exploatații de suine, examinare clinică, verificarea mărcii de înregistrare). De asemenea, am fost informați că mai există o suspiciune de pestă porcină africană la o altă gospodărie din Ieud, amplasată la o distanță considerabilă față de cea în care a fost confirmată boala. Porcul bolnav din gospodărie provine din comercializarea ilicită, efectuată de aceeași persoană. S-a dispus recoltarea de probe biologice, care au fost trimise pentru analiză la laborator”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
Comitetul Județean pentru Situați de Urgență Maramureș solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități cu privire la pesta porcină africană, dar și consecințele economice grave generate de apariția ei.
Reamintim faptul că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș. Aducem în atenția cetățenilor faptul că nu există tratament pentru pesta porcină africană, iar pentru a preveni extinderea focarelor animalele trebuie eutanasiate și neutralizate. Proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.
Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, nu există risc de îmbolnăvire pentru oameni, iar virusul are impact la nivel social și economic.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș