Eveniment

România s-a trezit astăzi off-line. Milioane de oameni nu pot utiliza rețelele mobile de telefonie

Ce fel de crash s-a produs azi în rețeaua Orange de a picat în asemenea hal? E clar că e vorba de o defecțiune majoră. A început undeva pe la ora 15:00, când serviciile de date au devenit nefuncționale. Am pățit asta și pe telefon și pe tabletă, cu cartele SIM 4G diferite. Apoi nici apelurile de voce nu au mai funcționat. Rețeaua apărea și dispărea, sărea din 2G în 3G și 4G și apoi în “No service”. Și apoi o lua de la capăt…prima reacție a fost “s-a ars cartela SIM”. Dar, totuși, două în același timp? Hmmm… Cam puțin probabil.

La numărul de relații cu clienții – unde operatorii au răspuns extrem de greu, după vreo 42 de minute – mi s-a confirmat ceea ce bănuiam: faptul că e o problemă gravă. Fosrte gravă. Chiar mult mai gravă decât mă așteptam. Credeam că era doar în zona în care mă aflam, în Sectorul 1 la Casa Presei, dar am aflat că era mult mai gravă.

“Sunt probleme de rețea, dar nu doar în Sectorul 1 sau în București, ci la nivel național. Echipele tehnice lucrează să investigheze cauza. Momentan nu știm ce s-a întâmplat. Ne cerem scuze pentru discomfortul creat și vă asigurăm că se lucrează la remedierea defecțiunii”, mi-a spus operatoarea de la call-center. “Sperăm să o putem remedia în cursul zilei de astăzi”, a încheiat ea.

Ulterior, Orange a anunțat public că este vorba de “secționări ale rețelei de fibră optică”. Nu a precizat dacă a fost vorba de un accident sau de un act comis intenționat. Varianta a doua înseamnă – potrivit legii – act terorist, adică un atentat la siguranța națională.

Mi se pare extrem de grav că cea mai mare rețea de telefonie din România are astfel de probleme majore. Mult mai grav e că nici tehnicienii nu știu ce s-a întâmplat. Sau nu pot spune. Aici e liber la scenarii și speculații…

Practic, o mare parte a României s-a trezit astăzi offline. Nu doar pe net, ci și pusă în imposibilitatea de a mai lua legătura cu familia sau cu colegii de muncă. Eu, personal, n-am mai întâlnit așa ceva până acum. Și folosesc telefonia mobilă de vreo 22 de ani, de la începuturi. Cam de pe vremea când piața era împărțită între analogul Telemobil (ulterior devenit Zapp pe CDMA și 3G, apoi preluat de Telekom), pe de o parte, și digitalele Connex (actualul Vodafone) și Dialog (actualul Orange).

După căderea Facebook de luna asta, crash-ul Orange România este – pentru mine – un al doilea semn mare de îngrijorare. Deși am copilărit și am crescut în era în care nu existau nici telefoane mobile și nici tablete. Dar, în lumea super-tehnologizată a secolului XXI, în care totul este conectat, căderea unei întregi infrastructuri de comunicații poate provoca adevărate dezastre.
#orangeromania #orange #caderederetea #offline.
Andi Laslău

UPDATE

Orange Romania/Facebook 

Au fost identificate 3 secționări ale rețelei de fibră optică în județele Bistrița-Năsăud, Brașov și Mehedinți. Două dintre secționări au fost simultane. Tehnicienii noștri au reușit să remedieze avaria cauzată de prima secționare și sunt în continuare pe teren. Serviciile încep să revină gradual la parametri normali de funcționare.

Orange Romania/Facebook 

La ora 18.15, Orange a confirmat că toate serviciile de voce, date, precum și aplicațiile Orange funcționează în parametri normali. „Le recomandăm celor care încă întâmpină probleme să închidă și să redeschidă telefonul.”

Te-ar putea interesa si

FOTO, VIDEO: Pieton lovit de maşină pe o trecere de pe str. G. Coşbuc (ACTUALIZARE)

Redactie

VIDEO: Un şofer de 73 de ani din Maramureș a făcut prăpăd pe o şosea din Bistriţa-Năsăud. ”N-am observat nimic. Dacă nu-i lumină, reduc şi vin”

Vasile Dale

VIDEO: Bivolii din Țara Lăpușului pe cale de dispariție. Sătenii din Suciu de Jos ne explică misterele acestei dispariții

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.