Ieri, la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare s-au prezentat cu diaree şi cu vărsături în jur 30 copii, dar şi angajaţi de la o grădiniţă din Baia Mare. Imediat au primit tratament specifice pentru toxiinfecţie alimentară, posibil infecţie cu Salmonella.
Rareş Pop, directorul DSP Maramureş, a confirmat pentru vasiledale.ro că imediat unitatea de învăţământ privată a fost închisă.
Angajaţii DSP au prelevat probe din alimentele consumate de copii, dar şi probe din încăperi. Totodată, se fac analize din probele de scaun ale copiilor şi angajaţilor.
Astăzi, alţi 12 copii cu aceleasi simptome au ajuns la aceşi spital, fiind internaţi.
ACTUALIZARE
DSP A CONFIRMAT Cazul copiilor și angajaților dintr-o cunoscută grădiniță privată din Baia Mare ajunși de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase din oraș ia amploare.
Atât cei mici, cât și mai mulți adulți au ajuns la spital cu stări de rău, vărsături, diaree și dureri abdominale, bănuindu-se că ar fi fost intoxicați cu bacteria Salmonella.
În urma verificărilor efectuate de inspectorii DSP și a faptului că, timp de mai multe zile la rând, atât copiii care frecventează grădinița cât și angajați ai acesteia au ajuns la spital, grădinița privată Teddies a fost închisă temporar.
Zilele trecute au fost prelevate mai multe probe pentru a se stabili dacă este vorba despre Salmonella sau un alt virus, dar și care este alimentul contaminat care i-a îmbolnăvit pe copii.
„Au fost 50 de consumatori iar numărul total de îmbolnăviri a fost 25, din care, pe grupe de vârstă avem 11 cazuri din grupa 1-4 ani, 12 cazuri din grupa 5-9 ani, un caz din grupa 20-24 de ani și un caz din grupa de vârstă 35-44 de ani. Formele clinice au fost medii și ușoare: greață, vărsături alimentare, scaune diareice, crampe abdominale, subfebrilități. S-a identificat în coprocultura a patru pacienți Salmonella cu grup D, două persoane din cadrul personalului angajat din grădiniță la fel – Salmonella grup D. Din probele de mâncare, de alimente preparate (n. r. s-a identificat bacteria), Salmonella grup D”, a declarat dr. Rareș Pop, directorul DSP Maramureș, pentru ActualMM.
Tulpinile de Salmonella deținute de DSP vor fi trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se afla despre ce fel de genotip de Salmonella este vorba.
Întrebat care au fost preparatele din care s-au luat probe și a rezultat că sunt contaminate cu Salmonella, directorul DSP a spus că este vorba despre „un soufle de leurdă și o supă”.
De asemenea, dr. Pop ne-a declarat că Direcția Sanitar Veterinară a luat probe din toate alimentele de bază din grădinița Teddies folosite pentru prepararea mâncării cu care copiii au fost îmbolnăviți. Din fericire, starea tuturor pacienților evoluează în bine, fiind tratați cu antibiotice.