În urmă cu 14 zile am solicitat în baza Legii 544/2001 informații punctuale referitoare la mai multe aspecte privind protecția polițiștilor maramureșeni, dar și detalii referitoare la dotarea dotarea celor care în mod normal asigura securitatea tuturor cetățenilor județului Maramureș și nu numai. Am cerut acest lucru în baza evenimentelor tragice produse în județul Timiș, unde un polițist trimis ”în curul gol” de mai marii Poliției timișene să prindă un urmărit internațional extrem de periculos. Am cerut acest lucru și în baza evenimentelor tragice produse în anul 2017 chiar în sediul Poliției Vișeu de Jos, acolo unde un polițist a fost înjunghiat mortal de un dezaxat. Încă de atunci s-a promis ”marea cu sarea”, însă nimic concret.
Ce am cerut noi?
În cele ce urmează vă prezentăm exact ce am cerut noi în baza legii.
” Buna ziuaSubsemnatul Dale Vasile Nicolae, administrator al site-urilor www.vasiledale.ro, www.baiamare24.ro, www.dejnews.ro și reporter corespondent al Antena 1 și Antena 3, vă rog a-mi furniza următoarele informații în conformitate cu normele legale.
1. Care este numărul de polițiști operativi la nivelul IPJ Maramureș care ar necesita echiparea cu veste antiglonț și armament performant
2. Vă rog să îmi spuneți câte veste antiglonț ați distribuit astăzi 04.06.2019 la nivelul județului Maramureș și în care unități teritoriale le-ați repartizat (inclusiv dacă aceste veste au ajuns la nivelul Serviciului Poliției Rutiere Maramureș – și în care localitați).
3. Câți dintre polițiștii maramureșeni din operativ sunt echipați cu armament modern și câți folosesc încă pistolul ”Carpați”?
Vă mulțumesc”
Răspunsul comenzii IPJ Maramureș, le lângă subiect dar sub protecția legii
Răspunsul primit de la comanda IPJ Maramureș considerăm că este total neadecvat pentru noi și pentru cititorii noștri. Vă rugăm nu ne luați de proști și nu vă bateți joc de inteligența cititorilor noștri! Nu se suflă o vorbă despre faptul că 80% dintre polițiști au armament depășit fizic și moral. Este o realitate, ascunsă în răspunsul primit sub ”protecția legii”. Nu se suflă o vorba cum cele 85 maiouri antiglonţ şi antiînjunghiere sunt folosite de peste 900 de angajați? Cum oare se folosesc? Cu rândul? Este premis acest lucru? Nu cumva o boală de piele să spunem s-ar putea transmite de la un polițist la altul?
În fine, singurul lucru pe care îl apreciem în răspunsul dvs este acela că recunoașteți cu sfert de gură că vă trimiteți angajați la o moarte sigură! E drept, ”peștele se împute de la cap” iar aici capul este Ministeru de Interne. Cum pot 927 de angajați să aibă 38 de veste antiglonț? Cu alte cuvinte IPJ Maramureș funcționează cu 10% echipament de protecție în fiecare zi. Pentru restul angajaților Dumnezeu cu mila! Sau probabil se ascund în fața primului polițist care are vestă antiglonț.
Iată răspunsul IPJ Maramureș: ”În atenţia domnului Vasile Dale,
Urmare a cererii dumneavoastră, adresată Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:
În prezent, numărul polițiștilor angajați la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureş este 927. Date referitoare la aspectele solicitate, prin indicarea concretă a mijloacelor, evidenţei acestora sau a caracteristicilor lor, precum și a modalității de încadrare a personalului pentru îndeplinirea misiunilor specifice instituției sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate cu art. 12, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 544 din 12.10.2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
În perioada 01 iunie 2018 – 01 iunie 2019, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş i-au fost distribuite 38 de veste de protecţie antiglonţ şi 85 maiouri antiglonţ şi antiînjunghiere, acestea fiind repartizate poliţiştilor din cadrul structurilor de ordine publică, de investigaţii criminale, de investigarea criminalităţii economice, poliţie rutieră, Serviciului Acţiuni Speciale, Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă şi Poliţiei Transporturi Feroviare.
Facem precizarea că sistemul centralizat de evidenţă al distribuirii acestor mijloace de protecţie existent la nivelul unităţii nu permite selectarea aspectelor solicitate de dumneavoastră la punctul 2 al cererii, deoarece pentru a obţine această informaţie este necesară realizarea unei analize/examinări punctuale a datelor deţinute, măsură care excede prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Totodată vă precizăm că în funcție de specificul fiecărei misiuni și riscurile asociate acesteia, conducătorul misiunii, la momentul efectuării instructajului polițiștilor din subordine care vor participa la aceasta, stabilește dotarea și echiparea necesară, precum și eventualitatea solicitării sprijinului Serviciului Acțiuni Speciale.
Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competenţa informaţiilor de interes public. ( Cu stimă! ŞEFUL INSPECTORATULUI, Comisar şef de poliţie LIVIU – CONSTANTIN GROZAVU)
În loc de concluzii
Este doar începutul pentru o serie de informații pe care o să vi le prezentăm în exclusivitate din interiorul unităților de poliție din întreg județul Maramureș. Suntem siguri că în cazul unora o să avem și confirmările oficiale. Totodată suntem convinși că în cazul altora, răspunsurile concrete se vor lăsa așteptate sau vor fi evitate bineînțeles sub ”protecția legii”.