BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

ANCHETĂ ÎN PREMIERĂ: Ce se întâmplă când infractorul și victima își dau palma? 80 de cazuri de furturi soluționate în Maramureș, prin… împăcare. Mană cerească pentru infractorii migratori

Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș a demarat o amplă campanie de prevenire a furturilor din locuințe. Este un lucru bun, dacă în apărarea hoților, nu ar sări chiar victimele infracțiunilor. Oamenii legii se confruntă cu un fenomen îngrijorător. Oamenii de bună credință preferă împăcarea cu infractorii, pentru a nu lua în piept birocrația, iar ulterior, cei absolviți de vină migrează și prădează, fără pic de conștiință, alte persoane. În acest fel, activitatea lor infracțională începe de la zero.

Fenomenul a ieșit la iveală după ce polițiștii au reclamat, în cadrul unei conferințe de presă la sediul IPJ Maramureș (după un subiect propus la întâlnire de baiamare24.ro), faptul că împăcările prealabile, uneori, strică tot compendiumul anchetei. Din punctul de vedere al oamenilor legii, avem o eroare legislativă. Furtul din locuință este, adeseori, încurcat cu efracția, cu violarea de domiciliu. Și ce rezultă de aici? Împăcarea părților.

“Împăcarea duce la posibilitatea înfrângerii procesului penal. De cele mai multe ori, autorii își continuă activitatea infracțională. Am avut peste 80 de împăcări, în acest an, în ceea ce privește infracțiunea de furt. 14 dintre ele au fost pentru infracțiuni de furt din locuință. Se întâmplă, adeseori, să avem infractori recidiviști, voiajori. Ei vin în Baia Mare, ca parte a unor grupări infracționale, din județele limitrofe sau chiar din Iași și Mureș, am avut exemple. Însă, noi, la rândul nostru, am furnizat infractori, ca județ”, a declarat, la solicitarea baiamare24.ro, Dorel Neagotă, împuternicit adjunct al șefului Poliției Municipiului Baia Mare.

MIGRAȚIA INFRACTORILOR. Însă, odată ce intervin împăcările, le e mai ușor infractorilor să migreze. Nu au pata în cazier, dar oamenii legii în au în evidențe. Însă, nu e suficient să îi iei în colimator, dat fiind faptul că sunt liberi ca pasărea cerului. Totuși, ne-am întrebat, de când cu recursul compensatoriu, câți indivizi au săvârșit infracțiuni la scurt timp după ce au săvârșit diverse infracțiuni. În iulie 2019, un individ eliberat în acest fel a săvârșit o crimă, imediat ce a fost eliberat prin această metodă. Ca să o zicem pe aia dreaptă, la Penitenciarul Baia Mare, din totalul celor 374 persoane care au beneficiat de prevederile Legii 169/2017, un număr de 334 au fost liberate ca urmare a admiterii cererii de liberare condiționată de către instanţele de judecată competente, iar restul de 40 au fost liberate la împlinirea termenului de executare a pedepsei, iar asta până în luna iulie a acestui an.

Pentru furt, nu știm, întrucât statistica nu are atâtea date defalcate. Însă, ce știm cu siguranță e că mulți hoți au fost efectiv lăsați liberi pe străzi. Nu există și nu va exista vreodată vreo statistică realizată pe străzi și nici nu ar fi relevantă. Nu înseamnă că un hoț din cartierul Vasile Alecsandri se va limita ori se va gândi să atace locuințele de acolo, ba dimpotrivă, va prefera să lovească în altă parte. Însă…

“Cred că cetățenii trebuie să renunțe la egoism, pentru binele comunității. Dacă au fost victimele unei infracțiuni, iar ei se împacă, oferă șansa autorilor de a săvârși alte infracțiuni. Am avut grupări de infracțiuni multiple, printre care și furt din locuințe. Avem un caz cunoscut în acest sens. Instanța nu se mai poate implica după ce intervine împăcarea părților”, a explicat Dorel Neagotă.

FURTUL E LA PUTERE! Ca și idee, în ceea ce privește criminalitatea contra patrimoniului, avem o situație pe primele trei trimestre ale anului, care e bătută în cuie. Până să-i dăm citire, să zicem că, teoretic, pentru infracțiunea de furt din locuințe, te alegi cu până la șapte ani de pușcărie. Însă, totul depinde de gravitatea situației. “În primele nouă luni ale anului,din totalul infracţiunilor de acest gen, furturile reprezintă 62,13%. Cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuinţe, din societăţi comerciale și cele din auto. Poliţiştii de investigaţii criminale au efectuat cercetări pentru identificarea autorilor a 60 de tâlhării, 569 distrugeri şi 211 de înşelăciuni”,a declarat, pentru baiamare24.ro, Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, care ne recomandă și să manifestăm precauție, întrucât infractorii nu se odihnesc. Nici măcar de sărbători.

Crin CĂLĂUZ

Te-ar putea interesa si

ACTUALIZARE: Pieton beat, accidentat la Vişeu de Sus (GALERIE FOTO, VIDEO)

Vasile Dale

INCENDIU VIOLENT LA DĂMĂCUȘENI: O gospodărie arde ca o torță. Flăcările au afectat și casa din vecini. Pagube uriașe (FOTO, VIDEO/ACTUALIZARE)

Vasile Dale

ULTIMA ORĂ: Accident rutier în Baia Mare, pe str. Electrolizei

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.