Protejează-şi viaţa online! Nu te expune şi nu trimite fotografii compromiţătoare!
Dacă ţi se întâmplă să fii şantajat, ameninţat, întrerupe comunicarea!
Salvează mesajele şi capturile de ecran! Ele sunt folosite de poliţişti în probarea activităţii infracţionale! Cere ajutor!
Majoritatea tinerilor reuşesc, uneori, să facă în mediul online ceea ce nu reuşesc în viaţa reală. Depăşirea pragului inhibiţiilor, mesajele pe care le transmit sau fotografiile în care apar în ipostaze indecente îi pot transforma în scurt timp în victime.
Cine se poate ascunde în spatele monitorului sau ecranului? Persoanele online nu sunt întotdeauna ceea ce pretind că sunt! Prietenii virtuali pot avea intenţii ascunse şi dincolo de cuvintele de apreciere pe care le tastează îşi urmăresc scopul: de a obţine bani sau materiale video cu conţinut sexual explicit, cu care şantajează ulterior victimele.
Infracţiunile ce derivă din aceste demersuri şi cărora le pot cădea uşor victime, chiar şi cei mai experimentaţi tineri, sunt şantajul, ameninţarea şi hărţuirea, iar cei care le comit îşi pot pierde libertatea.
Despre toate aceste aspecte, au discutat azi, poliţiştii specializaţi în analiza şi prevenirea criminalităţii, cu elevi de gimnaziu şi liceu de la trei unităţi de învăţământ din Baia Mare: Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” şi Colegiului Tehnic „C.D. Neniţescu”. Întâlnirile de azi nu au fost întâmplătoare: în fiecare an, ziua de 11 februarie este dedicată siguranţei pe internet, însă activităţile pentru informarea tinerilor cu privire la pericolele care se pot ascunde în mediul online vor fi continuate pe parcursul întregii săptămâni.