Important

SITUAŢII DE URGENŢĂ: Măsuri pentru perioada atenționărilor meteorologice de vreme nefavorabilă cod galben și cod portocaliu

La această oră circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe drumurile publice din județ. Cerul acoperit pe majoritatea sectoarelor de drumuri publice. Nu sunt înregistrate precipitații.

Carosabilul este curat și umed. Vizibilitatea este redusă în trafic sub 100 de metri, pe Dealul Ștefăniței DN17C și sub 150 de metri în Pasul Prislop, intre km 161 si km 181. S-a acționat cu opt tone de material antiderapant în Pasul Prislop. Sunt asigurate serviciile de utilitate publică.

Nu sunt probleme pe cursurile de apă. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiții de siguranță.

Strat de zăpadă se găsește în afară părții carosabile în zona montană și măsoară: 29 cm la Vf. Iezer, 17 cm la Băiuț, 15 cm la Cavnic, 7 cm în Baia Borșa, 6 cm în Poiana Borșa, 2 cm la Firiza, în Pasul Gutâi și pe Valea Vaserului.

La ședința extraordinară a CJSU, de astăzi, 22 februarie a.c., au fost discutate și luate următoarele măsuri: s-a activat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, grupurile de suport tehnic, grupul operativ de la ISU, grupul operativ de la SGA; fost avertizate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă; s-a procedat la verificarea stocurilor de intervenţie şi a utilajelor de deszăpezire: Secţia de Drumuri Naţionale deţine 2.000 tone sare; 1.350 tone nisip; 42 tone clorură de calciu. Sunt operaţionale 50 de utilaje. Societatea Drumuri – Poduri Maramureş are în stoc 800 tone sare; 2.000 tone nisip şi 58 utilaje operaţionale; este asigurat carburantul necesar pentru intervenţie; Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș și Serviciul Poliției Rutiere Maramureș va monitoriza desfășurarea traficului rutier în pasurile montane și pe sectoarele de drumuri publice din zonele aflate sub atenționarea meteorologică; sunt pregătite echipelor de intervenţie pentru remedierea, în situația apariției unor deficienţe la serviciile de utilitate publică (energie electrică, gaz, apă); iazurile de decantare sunt monitorizate; a fost instituit serviciul de permanență la unitățile administrativ-teritoriale aflate sub incidența avertizării meteorologice de cod portocaliu.

CJSU recomandă conducătorilor de autovehicule să verifice starea de practicabilitate a sectoarelor de drumuri publice înainte de a se deplasa la telefoanele 0262 211789 drumuri naţionale, respectiv 0262214101 drumuri judeţene.

Este important pentru conducătorii auto aflați în trafic să îşi adapteze viteza la condiţiile de drum şi la cele meteorologice, să folosească frâna de motor la reducerea vitezei, să evite efectuarea depăşirilor, să nu bruscheze comenzile autovehiculelor, să păstreze o distanţă de siguranţă care să permită oprirea vehiculelor în condiţii de siguranţă.

De asemenea, populaţia trebuie să fie atentă la rafalele puternice de vânt şi să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, a copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care pot fi prabuşiţi de vijelie şi produce daune.

Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate in construcţie sau care sunt dezafectate şi a căror elemente de construcţii se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de către vântul puternic al unor stâlpi de la reţelele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă stâlpii sau firele căzute la pământ.

Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de viscol şi intensificările de vânt. Turiştilor care se aventurează pe traseele montane li se recomandă să îşi anunţe prezenţa în zonă, jandarmilor montani şi salvamontiştilor, pentru a nu fi în situaţia de a fi expuşi unor pericole care să le pună în primejdie viaţa.

Te-ar putea interesa si

Spitalul Judetean de Urgenta „Dr Constantin Opris” Baia Mare – UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca și-a deschis astăzi oficial porțile pentru studenții maramureșeni

Vasile Dale

E CĂMINUL NOSTRU, NU UN RING DE BOX! Campanie de prevenire și combatere a violenței în familie

Redactie

EXERCIȚIU ISU MARAMUREŞ: Incendiu la etajul trei al Spitalului Judeţean localizat și lichidat

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.