BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

PRELUARE RISEPROJECT: Raportul mușamalizat care ar fi putut salva pădurile Maramureșului. 40 milioane euro pagubă (VIDEO)

  • Aproape un milion de metri cubi de lemn a fost exploatat ilegal în ultimii opt ani în Maramureș
  • Este echivalentul unei păduri de 2500 de hectare care a dispărut complet. Înseamnă 5000 de terenuri de fotbal
  • Prejudiciul financiar calculat de investigatori se ridică la 40 de milioane de euro
  • Iar despre toate acestea, statul a știut din timp, dar degeaba. Dosarele tăierilor ilegale trenează de peste șapte ani în birourile procurorilor


Mai multe imagini din Maramureș, preluate de presa națională în ultimele zile, arată revolta comunității locale din Poienile de Sub Munte împotriva celor care le exploatează pădurile.

Localnicii au înconjurat și blocat un taf încărcat cu lemne, dovedit că transportă buștenii fără documente conforme. Județul este fruntaș la tăierile ilegale, urmat fiind de Munții Apuseni.

Revolta din Poienile de sub Munte vine însă cam târziu. Pădurile din zonă, aflate la granița cu Ucraina, au fost tăiate sistematic de firme și localnici, timp de câteva decenii.

Un raport complex emis de inspectorii Gărzii Forestiere Cluj, care zace în sertarele procurorilor anticorupție, avertiza încă din 2013 că hoții de lemne din zonă au acționat dintotdeauna sub girul unor angajați silvici și al unor firme private.

Tot în Poienile de Sub Munte, în 2016, unul dintre polițiștii de frontieră, aflați într-o acțiune de urmărire a unor hoți de lemne, a fost bătut de aceștia și băgat în spital. Hoții erau furnizori ai Holzindustrie Schweighofer, iar atacul a avut loc chiar lângă unul dintre punctele companiei de colectare a lemnului.

Complicitățile locale sunt descrise amplu în raportul de 93 de pagini din 2013, care analizează exploatarea abuzivă a pădurilor păzite de ocoalele silvice din zonă: Alpina Borșa, Ocolul Silvic Composesoral Vișeu și Ruscova.

Potrivit inspectorilor, premeditarea furtului se vedea încă din faza elaborării amenajamentelor silvice, adică a documentației care stipulează cum va fi administrată o anumită pădure pe o perioadă de zece ani și cât lemn poate fi tăiat acolo în aceeași perioadă.

5.000 de stadioane cu lemn


Păduri întregi au fost tăiate ilegal prin exploatarea într-un singur an a volumului de masă lemnoasă prevăzut pentru un deceniu. Pe de altă parte, numeroase amenajamente silvice au operat cu date fictive, care au permis supraexploatarea terenurilor acolo unde au existat păduri bogate.

Cei de la Garda Forestieră susțin în raport că nu au scăpat de lama drujbei nici pădurile incluse în zone protejate, acolo unde tăierile sunt strict interzise. S-a exploatat masiv și aici, de cele mai multe ori la ras, iar paravan au stat contractele de pază cu ocoalele silvice private. Acestea preluau pădurile de la ocoalele de stat și modificau amenajamentele existente pentru a tăia mai mult decât era stabilit.

Ca să extragă cât mai mult lemn, acuză inspectorii, cei care au stabilit amenajamentele au modificat totodată din pix vârsta arboretului, pentru a oferi aparența de păduri mature, deci pretabile la ras.

În timp, a dispărut astfel o pădure cât 5000 de terenuri de fotbal. Vezi documentele și citește întreg articolul pe RISE PROJECT.RO.

Fenomenul “Maramureș”


Garda Forestieră mai spune că din 2012 și până anul trecut, pe suprafața ariei protejate Sit Natura 2000 Munții Maramureșului – care se suprapune peste întreaga suprafață de nord a județului – a fost exploatat ilegal un volum de 480.000 de mc de lemn, cu un prejudiciu de 114 milioane de lei.

Plus alte 270.000 de metri cubi de lemn, cu o valoare de 70 de milioane de lei, despre care Garda Forestieră Cluj susține că au fost comercializați prin tranzacții fictive.

Asta înseamnă că în ultimii 12 ani, tăierile ilegale numai din Maramureș au presupus un volum de 750.000 de metri cubi, cu un prejudiciu de cel puțin 40 de milioane euro.

Valoarea comercială a produselor semifabricate și finite poate tripla însă prejudiciul, care ar putea ajunge astfel la 120 de milioane de euro.

Citește întreg articolul pe RISE PROJECT.RO.

Comenteaza cu Facebook

Te-ar putea interesa si

ACTUALIZARE: SUSPECTUL DE CRIMA A FOST SALTAT AZI. DUPA AUDIERI A FOST PUS IN LIBERTATE

Vasile Dale

TRAFIC DE DROGURI: Maramureşean prins cu ecstasy în ianuarie, condamnat la închisoare cu suspendare

Vasile Dale

FOTO EXCLUSIV – BAIA MARE: Reținut de Poliție după ce a furat o Dacia 1300 și s-a plimbat cu ea prin oraș

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.