Reporter: – Dle Gavra, reluăm discuția cu dvs. acum când au mai rămas 10 zile de campanie electorală. Urmărind prestațiile celorlalți candidați am constatat că avem parte de o campanie negativă, bazată pe identificarea și scoaterea în evidență a aspectelor considerate a fi nerealizări. Cum vă explicați această atitudine, cu abordări care ating uneori aspecte de violență în retorică?
Bogdănel Gavra: – Vă aduceți aminte că am lansat un apel pentru o campanie decentă propunând o competiție bazată pe idei, nu pe critici vehemente și atacuri la persoană. Mulți s-au conformat, dar sunt și candidați care neavând realizări, nimic de arătat ca rezultate reale, se focusează pe o abordare critică manipulatoare, dusă uneori până la exces. Iar țintele predilecte sunt cei aflați în funcții, oameni care fără a fi modele de perfecțiune sunt prezentați deformat, unii chiar demonizați, cu o ură nejustificată. Nu există nici un partid care să fie sută la sută constructiv, cauzele fiind multiple, dar cea mai importantă cauză ține de mentalitatea noastră alterată de o democrație greșit construită și înțeleasă în România.
R: – Sunt două elemente de comparație folosite în retorica de campanie. Prima scoate în evidență ce nu au realizat, deși au promis, cei aflați acum în funcții administrative în Baia Mare și Maramureș, iar a doua constă într-o comparație exagerată a situației locale cu municipiile ”minune”, gen Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea. Sunteti de acord?
BG: – Nu în totalitate. Candidații pentru o funcție în administrația băimăreană se manifestă, marea lor majoritate, după trei șabloane. Desființăm primarul care a promis parc industrial, baze sportive, rezolvarea situației de pe Craica, etc. insistând pe faptul că nu și-a realizat obiectivele, dar nu spunem nici de ce nu a reușit, nici ce soluții de rezolvare avem. Poate pentru că nu știm. Mai sunt cei care consideră că dețin adevărul absolut, piatra filozofală a politicii și administrației, tot un tip de manipulatori dar care anunță că au soluții certe pentru toate problemele și vor aduce în Maramureș vagoane de bani din surse diverse. Discurs care ține la cei care nu cunosc procedurile de depunere a proiectelor și nici etapele de accesare a fondurilor europene. Mai sunt și cei care tac timp de patru ani, nu au opinii și nici nu iau atitudine, contabilizând atent situația, pentru a se dezlănțui în precampanie și campanie, de regulă prin intermediul unor comunicatori disponibili, cu sau fără notorietate.
R: – În mesajele de campanie, majoritatea camndidaților vorbesc de o schimbare, chiar dacă unii dețin puterea politică, iar alții puterea administrativă și mai vorbesc de iubire, de iubirea de oameni, de județ, de comunități, de tot ce poate fi iubit și clamat. Cât de sincere vă par mesajele promovate și ce se ascunde dincolo de ele?
BG: – Eu nu sunt un vorbitor de excepție capabil să manipuleze printr-o charismă elaborată a discursului. Vedeți că am curajul și bunul simț să recunosc. Am o practică exersată în retorica teologică, iar în rest folosesc comunicarea directă cu oamenii, utilizând nuanțe din zona administrativă, corporatistă, ONG-istă. Eu vorbesc sincer și deschis cu orice om, indiferent ce poziție materială sau statut social deține. Nu am intrat în politică să mă căpătuiesc financiar și nici să-mi fac notorietate publică ca om de administrație. La baza deciziei sunt câteva experiențe relevante. Nu suport să mi se spună că nu se poate ceva, când eu știu și am argumente că se poate. Detest servilismul și obediența în viața publică, fapt constatat în ultimii ani la majoritatea consilierilor locali, de aceea vreau să dovedesc, am și dovedit în multe cazuri, că vreau, pot și fac!
R: – Susțineți alegerea în funcția de primar a candidatului Adrian Todoran. Ce atuuri îl recomandă și ce garanții există că nu va deveni un primar și atât?
BG: – Am încredere în deputatul Todoran și obiectivele acestuia. Este un om de acțiune care nu promite, ci face! Bine consiliat și cu un Consiliu Local activ ca partener, va realiza lucruri importante pentru comunitatea noastră. În alta ordine de idei, eu consider că agenda de activități a primarului și a consilierilor locali o face băimăreanul și nu invers. Nu ai dreptul să umilești cetățeanul aducându-l în audiențe inutile, doar pentru a demonstra unde se află polul puterii. Demnitarii sunt cei care trebuie să meargă în audiență în fața băimărenilor, de aceea trebuie reactivate Consiliile Civice de Cartier, care dacă nu au putut fi aservite au fost stopate.
R: – Un aspect atipic față de campaniile precedente este faptul că nu sunt făcute publice sondajele de opinii care conțin intenția de vot a băimărenilor. De ce? Nu se fac sau datele nu trebuie cunoscute?
BG: – Nu știu să existe sondaje certe în această perioadă. Am auzit de un sondaj la startul campaniei, cu un procent uriaș pentru unul dintre candidații la primăria băimăreană. Efectele se văd în agenda lui de campanie, cu activități care se desfășoară mai mult în presa print, online și social-media. Mai sunt sondaje plătite în ziarele online, având rol clar de a manipula, cu câștigătorul schimbat de la o zi la alta în funcție de cine plătește mai mult pentru rezultatul zilei. Eu am încredere doar în votul băimărenilor, opțiune rațională și nu emoțională, exprimată în cunoștință de cauză. De aceea mă adresez lor și îi invit să vină la vot. De asemenea, încerc să-i conving să-mi acorde încrederea cei peste 30% care sunt nehotărâți, care nu votează doctrinar, dar nici nu acceptă dictonul ”fură, fură toți, dar ăsta măcar a făcut ceva!”
Ne oprim deocamdată și vom reveni la finalul campaniei, cu ultima parte a ciclului de interviuri cu Gavra Bogdănel, candidat pentru Consiliul Local Baia Mare.
Articol comandat de Partidul Mișcarea Populară Maramureș. Cod unic de identificare 21200020.