Ca măsură de prevenție a creșterii numărului de infecții cu virusul SARS-COV2, președintele Consiliului Județean Maramureș, domnul Ionel Bogdan, a propus consilierilor județeni îmbunătățirea programului ”Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”. Măsurile de eficientizare care au fost luate vor duce la creșterea numărului de teste efectuate. Astfel, a fost implementată procedura de efectuare a testărilor cu teste rapide antigen, au fost deschise alte noi centre de testare și a fost dublat bugetul alocat acestui proiect. Consilierii județeni au aprobat suma de 2 milioane de lei, urmând ca testările să fie făcute pe întreaga perioadă a anului în curs.
”Sănătatea maramureșenilor este extrem importantă pentru mine, iar accesul la sistemul sanitar trebuie să fie unul facil. Încă din luna noiembrie a anului trecut am început discuţiile cu executivul Consiliului Județean Maramureș pentru a eficientiza întregul program implementat de vechiul executiv pe o perioadă scurtă, iulie – decembrie 2020 și pentru care sumele alocate au fost insuficiente, respectiv 1 milion de lei. Așadar, iată, de această dată, avem un program nou, regândit în totalitate. Utilizarea testelor rapide antigen, deschiderea de noi centre de testare și bugetul care a fost dublat, sunt măsuri care vor duce la creșterea numărului de maramureșeni care vor avea acces la acest program care va acoperi testarea a peste 40.000 de persoane”, a subliniat președintele Ionel Bogdan.
Având în vedere problemele întâmpinate în derularea proiectului de anul trecut, președintele Consiliului Județean Maramureș face precizări că în acest an se va opta pentru testele rapide antigen, non invazive, ușor de realizat. Recoltarea, prelucrarea și interpretarea testelor durează maximum 15 minute, iar acuratețea acestora este de peste 97%.
”Dacă înainte suma alocată ajungea pentru maximum 5.000 de teste și nicidecum pentru 50.000 de teste cum s-a anunțat de către vechiul executiv, acum ne vom adresa unui număr de 40.000 de maramureșeni. Se vor putea programa pe platforma online www.testaminmaramures.ro profesorii, elevii, precum și persoanele aflate în categoria de risc, dar și alții. Ne dorim eficientizarea programului astfel încât un număr cât mai mare de maramureșeni să aibă acces la testare, fără să se mai pună presiune pe unitățile spitalicești care au ca prioritate testarea pacienților simptomatici și a contacților acestora. În acest mod se vor reduce timpii de așteptare în vederea programărilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care în 2020 mare parte a celor care s-au înscris pe platforma online, respectiv 7.500 de persoane, deși erau eligibili, nu s-au mai putut testa, fiind efectuate doar 2.900 de teste”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș.
Pentru a facilita accesul maramureșenilor la noul program, au fost încheiate protocoale de colaborare cu opt unități medicale: Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Rușdea” din Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus, Spitalul Orășenesc Târgu Lăpuș, Centrul de Permanență Seini, Centrul de Permanență Dragomirești.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș