BREAKING NEWSImportantRecomandate

ISJ Maramureș – Scenarii: Reluarea cursurilor în sistemul preuniversitar, începând cu data de 8 februarie 2021

Conform Ordinului comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, nr. 3235/93/04.02.2021, începând cu data de 8 februarie 2021 se reiau cursurile în unitățile de învățământ preuniversitar, ținând cont de măsurile obligatorii pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Prevederile Ordinului se aplică în mod corespunzător și pentru activitățile educative, recreative, pentru consolidarea competențelor dobândite de elevi sau de accelerare a învățării, precum și pentru activitățile de învățare remedială, desfășurate cu prezența fizică în unitățile de învățământ, în cadrul programelor de tipul „Școală după Școală”.

Scenariul de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, se stabilește astfel:

Scenariul 1Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori
Scenariul 2a)Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie b)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiuIncidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori
Scenariul 3a)Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar b)Participarea zilnică, în sistem on-line a elevilor din celelalte clase/ani de studiuIncidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori

Inspectoratul şcolar şi DSP avizează propunerea consiliului de administraţie a unităţii de învățământ preuniversitar/ conexe şi înaintează spre aprobare CJSU scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ. Propunerea este fundamentată pe baza informării DSP cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, precum şi în funcţie de infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.

Unitățile de învățământ vor lua măsuri pentru reluarea cursurilor, după cum urmează:

– sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minim 1 metru între elevi. Acolo unde configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc.) nu permite distanțarea fizică de minim 1 metru, spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar;

– stabilirea circuitelor funcţionale (accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate de către conducerea unității de învăţământ; este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi. În cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanţării fizice a persoanelor care intră în instituţia de învăţământ este esenţială);

– asigurarea, în permanență, cu materialele de curăţenie, igienă şi dezinfecţie (se vor utiliza numai prosoape din hârtie, de unică folosință; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil);

– uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact;

– va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei;

– deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli pentru o singură clasă de elevi. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală”;

– este interzis schimbul de obiecte personale.

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unității de învățământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Părinții/însoțitorii copiilor cu cerințe educaționale speciale și dizabilități au acces în unitatea de învățământ, cu respectarea normelor de protecție sanitară necesare.

Instruirea practică a elevilor la operatorul economic se organizează conform reglementărilor proprii acestora. Atelierele din cadrul liceelor profesionale vor fi organizate astfel încât să fie menţinută distanţarea fizică şi să nu fie partajate posturile de lucru.

Orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile și a unei aerisiri permanente. Elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate. Se pot desfăşura doar jocuri sportive care permit distanţarea fizică, de preferat în aer liber, atunci când permit condițiile meteorologice.

Pentru transportul școlar dedicat, conducerea școlii și reprezentații autorităților administrației publice locale vor colabora în vederea susținerii și monitorizării modului în care se desfășoară transportul cu microbuze și autobuze școlare, în condiții de siguranță epidemiologică (aerisire, igienizare, dezinfectare și nebulizare după fiecare cursă, asigurarea distanţării fizice și purtarea măştii).

Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanență, în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.

Cadrele didactice vor efectua triajul observațional al preșcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităților școlare.

Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/conexe/instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc (vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. În acest caz, conducerea unității /instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător sau va identifica alte soluții de derulare a cursurilor.

Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal.

Adeverințele emise pentru boli cronice în perioada primului semestru sunt valabile și pe durata celui de-al doilea semestru. Acestea pot fi transmise inclusiv prin e-mail.

Preșcolarii/elevii cu dizabilităţi, care optează pentru participarea la cursuri, în funcție de specificul afecţiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenţie în mod adecvat dizabilităţii specifice.

Biroul de presă al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV: Soț și soție din Sighetu Marmației prinși în flagrant cu cristale. Au fost arestați preventiv

Vasile Dale

IMPACT FATAL: O persoană rănită în urma coliziunii dintre un autoturism și o autoutilitară la Cărbunar (galerie foto/actualizare)

Vasile Dale

FOC ÎN MOCIRA: Acoperișul unei case a fost mistuit de flăcări

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.