Important

Bumbacul – de la plantă la țesătură

Bumbacul este un arbust care poate avea o înălțime de 1 până la 6 metri și este cultivat în zonele tropicale și subtropicale, în medii unde solul este fertil, iar gradul de umiditate este unul ridicat.

Acesta este de culoare albă, este elastic și este un bun conductor de căldură. Are un grad de absorbție ridicat și este foarte plăcut la atingere, ceea ce face ca bumbacul să fie utilizat la scară largă pentru confecționarea țesăturilor. Care sunt, însă pașii care trebuie realizați pentru ca bumbacul să fie transformat în țesătură și care sunt caracteristicile țesăturilor realizate din această plantă? Iată mai jos câteva informații esențiale în acest sens. 

Etapele de transformare a bumbacului în țesătură

Pentru ca bumbacul să fie transformat în tesaturi textile de calitate, după cultivare este nevoie ca acesta să treacă prin mai multe etape. Procesul care stă la baza acestei transformări se numește filare și are în vedere transformarea plantei, a bumbacului în forma sa brută, în fire care vor fi apoi țesute pentru realizarea diverselor articole de îmbrăcăminte, a lenjeriei și altele asemenea. 

După cultivare, bumbacul este curățat în vederea îndepărtării oricărui corp străin pe care îl conține, apoi are loc procesul de separare a fibrelor de bumbac unele de altele, cel de pieptănare și cel de îndreptare a fibrelor. După ce sunt curățate, fibrele de bumbac brut sunt transformate în panglici de aproximativ un metru lungime, după care are loc întinderea acesteia pentru a ajunge la grosimea dorită. Fibrele de bumbac sunt apoi albite sau vopsite, apoi sunt răsucite pentru a reda firul puternic din care sunt realizate țesăturile finale. Modul de răsucire a firelor de bumbac este cel de care depinde rezistența țesăturii obținute. 

Tipuri diferite de țesături din bumbac

Țesăturile din bumbac au anumite caracteristici pe care le oferă materia primă din care sunt realizate. Acestea sunt recunoscute ca fiind rezistente în vederea unei utilizări îndelungate, oferă protecția termică adecvată și sunt moi la atingere. Tocmai de aceea, țesăturile realizate din această plantă sunt diverse: țesătura ușoară de bumbac, poplinl (țesătură de bumbac mai strânsă, ușor strălucitoare, precum satinul), muselina (material foarte aerisit, moale, flexibil și ușor transparent utilizat mai ales pentru confecționarea de haine lejere, pentru eșarfe sau draperii), chambray (țesătura din bumbac de o singură culoare combinată cu un fir ecru sau alb), țesătura creponată (ideală pentru eșarfe, topuri sau rochii lejere de vară), voalul de bumbac (translucid, extrem de fin, utilizat mai ales pentru rochii și fuste).

Sursa de imagine:Ruad / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si

Restricțiile prin PTF Sighetu Marmatiei se prelungesc încă 30 de zile

Redactie

UN STROP DE SÂNGE PENTRU O VIAŢĂ: Sânge donat de polițiștii maramureșeni pentru persoanele rănite în explozia de la Crevedia

Redactie

CAMPANIE: Băimăreni informaţi în privinţa furturilor din maşini

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.