Proiectul a fost depus la finanțare în cadrul Programului transfrontalier HUSKROUA ENI CBC 2014-2020. Aplicant, lider de proiect este Consiliul Județean Maramureș în parteneriat cu Departamentul de Stat al Serviciului de Urgență al Ucrainei din Regiunea Transcarpatia.
Bugetul alocat proiectului este în valoare de 1.562.992,94 de Euro, iar durata de implementare este de 24 de luni.
Obiectivul general al proiectului este implementarea unui sistem informațional de management și coordonare în situații de urgență în regiunea de frontieră Maramureș – Transcarpatia care va crește capacitatea de predicție, operabilitatea și calitatea intervențiilor efectuate. Situațiile de urgență includ toate situațiile care pot determina deteriorarea bunurilor sau pierderea de vieți omenești, cum ar fi inundații, incendii, accidente de mașină sau alte accidente.
Obiectivele specifice proiectului vizează:
- Asigurarea unei infrastructuri adecvate pentru o mai bună coordonare a intervențiilor prin utilizarea de tehnologii de comunicare și de transfer de informații;
- Armonizarea activităților de prevenire și intervenție în situații de urgență (crearea și/sau armonizarea sistemelor de prevenire și intervenție în caz de accidente, incendii, inundații, alte calamități naturale, instruirea personalului de intervenție, dezvoltarea de structuri și strategii);
- Optimizarea procedurilor de comunicare interinstituțională între serviciile de urgență din Maramureș și Transcarpatia;
- Creșterea gradului de conștientizare, cunoștințe și abilități în dezvoltarea strategiilor locale și regionale pentru prevenirea și atenuarea impactului riscurilor identificate din regiunea transfrontalieră.
Rezultatele estimate odată cu implementarea proiectului sunt digitalizarea completă a rețelei de comunicații în situații de urgență din regiunea Transcarpatia și înființarea unui dispecerat integrat pentru situații de urgență în județul Maramureș.
Acest lucru presupune extinderea pe orizontală și verticală a clădirii SMURD de pe strada Vasile Lucaciu din Baia Mare și dotarea acesteia pentru a se asigura două funcțiuni importante, și anume dispecerat integrat pentru situații de urgență și spații dedicate ședințelor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.