Pe surse am aflat că aseară în jurul orei 22.00 elevii unei clase de la Şcoala „Lucian Blaga” din Baia Mare au fost anunţaţi să nu se mai prezinte în această dimineaţă la cursuri motivul fiind acela că in clasa respectivă au fost depistate persoane infectate COVID-19 (părinţilor nu li s-a precizat dacă e vorba de elevi sau cadre didactice).
Sunt primii elevi din Baia Mare care după două zile de cursuri fizice trece in sistem online. Este vorba despre două clase. Conform surselor noastre ar fi vorba de clasa a IV-a, respectiv clasa a VI-a (în fiecare clasă ar fi fost depistați pozitiv câte un elev).
ACTUALIZARE – CJSU Maramureş
„Din datele centralizate pana in prezent sunt 15 elevi infectati cu noul Coronavirus. O parte din ei s-au îmbolnavit inainte de inceperea anului scolar de invatamant si nu au fost prezenti in unitatile de invatamant la festivitatile de deschidere sau la cursuri. Sunt 4 clase care desfasoara cursuri online: doua clase la Scoala Gimnaziala ”Lucian Blaga” din Baia Mare, o clasa la Colegiul Economic ”Nicolae Titulescu” din Baia Mare, o alta clasa la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare”, au declarat pentru vasiledale.ro reprezentanţii CJSU Maramureş.
Șase bolnavi de COVID-19 au decedat în Spitalul Sighet în ultimele cinci zile. Toate paturile sunt ocupate, iar la ATI mai este un singur loc
Valul 4 al pandemiei de SARS-CoV-2 lovește din plin nu doar România ci și Maramureșul. Ceea ce se așteptau specialiștii epidemiologi să se petreacă în valul 1 al pandemiei, se pare că se împlinește acum. De la aproape niciun caz / zi în județul Maramureș, brusc ajungem la sute de cazuri / zi.
Doar la Spitalul municipal Sighet, în ultimele cinci zile au decedat șase pacienți bolnavi de COVID-19, cu vârste cuprinse între 33 și 85 de ani. De menționat faptul că toate persoanele decedate nu erau vaccinate împotriva bolii.
Trist este cazul unei femei în vârstă de 33 de ani (suferea și de comorbidități) care s-a prezentat zilele trecute la Spitalul municipal Sighet, fiind în stare avansată de boală. Din păcate, aceasta a decedat chiar în momentul în care era internată, medicii nemaiavând ce să îi facă pentru a-i salva viața.
Un alt caz cutremurător este al unui bărbat din Vișeu de Sus, în vârstă de 47 de ani, care a decedat în ciuda tuturor eforturilor depuse de medici pentru a-l salva. Acesta se pare că a contractat boala când a participat în urmă cu câteva zile la o nuntă din Vișeu de Sus. Acesta era un bărbat sănătos și nu suferea de nicio altă afecțiune sau comorbiditate.
Celelalte patru persoane decedate sunt vârstnici (peste 65 de ani), dintre care trei sufereau și alte afecțiuni / comorbidități.
Surse din Spitalul municipal Sighet au declarat pentru Sighet 247 că, din păcate, toate cele 50 de paturi disponibile pentru COVID-19 din Secția de Boli infecțioase din Spital sunt ocupate, nu mai există niciun pat liber. Personalul medical s-a confruntat în aceste zile cu numeroase cazuri în care pur și simplu în spital veneau non-stop bolnavi de COVID-19, toți cu simptome de la medii spre severe, însă nu erau paturi disponibile.
Nici la Secția de Anestezie și terapie intensivă (ATI) lucrurile nu stau mai bine. Deși Spitalul municipal Sighet nu ar avea voie să interneze în această secție pacienți cu COVID-19, patru din cele cinci paturi sunt ocupate de astfel de pacienți cu simptome severe, din cauză că niciun alt spital care are secție de ATI pentru COVID-19 din județ sau din județele învecinate nu au locuri libere.
Contactat telefonic, directorul medical al Spitalului, dr. Brad Teodor-Cristian, nu a dorit să comenteze aspectele relatate în articol, însă nici nu a infirmat informațiile prezentate. Acesta însă a dorit să precizeze că 98% dintre pacienții internați pe secția COVID-19 în Spitalul municipal Sighet nu sunt vaccinați. Doar doi pacienți sunt vaccinați, aceștia având simptome de severitate medie. „Toți pacienții care prezintă simptome severe ale bolii sunt nevaccinați, iar toate decesele din ultimele cinci zile au fost pacienți nevaccinați”, a mai declarat pentru Sighet 247 dr. Brad Teodor Cristian, directorul medical al Spitalului municipal Sighet. Totodată acesta îi îndeamnă pe toți cetățenii să respecte măsurile de igienă corespunzătoare, să evite zonele aglomerate și să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2, aceasta fiind actualmente singura variantă prin care boala, chiar dacă ar fi contractată, asigură o formă mai ușoară decât în cazul persoanelor nevaccinate.
Epidemiologii se așteaptă la o creștere în cascadă și alarmantă a cazurilor de infectări cu SARS-CoV-2 în perioada imediat următoare. Dacă prima variantă a virusului avea o rată de propagare de 1 la 256 cazuri în două luni, varianta dominantă actuală (delta) are o rată de propagare de la 1 la 390.000 cazuri în două luni! (preluare Sighet247.ro)