ȘEF NOU ÎN POLIȚIA MARAMUREȘ. În 15 septembrie 2021, comisarului șef Ionel Todoran (56 de ani) îi expiră împuternicirea (numirea acestuia la șefia Poliției din Maramureș a fost prin de fiecare dată prin împuternicire: întâi după mutarea lui Ioan Liviu Tăut, după pensionarea Vioricăi Marincaș, apoi după înlocuirea lui Liviu Grozavu) și nu mai poate fi prelungită – conform Statutului Polițistului, împuternicirea (un soi de interimat din viața civilă) se face pe o perioadă de 6 luni, cu posibilitatea prelungirii pe încă 6 luni (dar nu poate depăși un an – 12 luni).
Astfel că la conducerea Poliției maramureșene va fi numit un nou șef (titulatura exactă este inspector șef), iar Todoran (fost șef al Poliției Municipiului Baia Mare în perioada 2005-2010) va reveni pe funcția pe care o deține din 1 august 2010, respectiv cea de adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş. În acest moment, adjuncții lui Todoran sunt comisar șef Mihai Gherman și comisar șef Marian Dumitriu (ultimul fiind, la fel ca și Todoran, împuternicit – din 28 septembrie 2020).
Cine va fi noul șef? Ca de obicei, cel cu cea mai bună susținere politică (în cazul de față PNL). Nominalizarea? Comisar șef Marian Dumitriu (53 de ani), fost șef al Poliției Seini (în perioada 2005-2007), împuternicit (adică desemnat să exercite temporar o funcție de conducere vacantă) din funcția de șef al Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice (funcție pe care o ocupă din anul 2007).
Înainte a începe masa, darul și felicitările, o mică problemă în dreptul acestei potențiale numiri (împuterniciri). Conform Statutului Polițistului, pentru ca un polițist să poată fi împuternicit inspector șef (comandant al unui inspectorat), prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, acesta trebuie, printre alte condiții, “să nu se afle sub efectul unei sancțiuni disciplinare” (conf. Ordininului nr. 298/2011).
Aici, taman aici, există o mică problemă în numirea/împuternicirea lui Dumitriu ca șef al Poliției Maramureș. Pentru că acesta a fost sancționat în luna mai 2021, de inspectorul general al IGPR, pentru că nu a pus în aplicare o autorizație de percheziție (în Ulmeni, dacă mă-ntrebați). A uitat-o-n mapă.
Și percheziția nu a mai avut loc. Și Dumitriu a fost sancționat (cu avertisment/mustrare scrisă, cea mai mică sancțiune). Și o sancțiune (în acest caz, o abatere disciplinară – “neglijența manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu”) are efecte 6 luni (după care se radiază de drept). Și pe calendarul nostru au trecut sub 5 luni de la sancțiune. Dar poate n-avem calendarul ăla bun, galben-PNL, și pot începe masa, darul și felicitările (La mai mare! ’răiți!).
articol semnat de Cătălin VISCHI, preluat de pe 2mnews.ro.