Desființarea SIIJ generează negocieri între partidele de pe scena politică românească. Social-democrații sunt de părere că politicul nu trebuie să se amestece în actul de justiție, iar revizuirea cadrului normativ pentru păstrarea independenței și a imparțialității magistraților trebuie realizată printr-un dialog constructiv.
„Nu s-a ajuns încă la un acord în negocieri cu privire la acest subiect. Se lucrează la o formulă care să fie în acord cu magistrații din CSM și care să fie susținută de partidele care vor forma guvernul. Este necesară consolidarea garanțiilor de independență a magistraților și în special a judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție. De asemenea, este necesară existența unor mecanisme de răspundere a magistraților, în condiții de imparțialitate, pentru că toți cetățenii răspund pentru faptele lor. O condiție obligatorie e să nu existe nicio imixtiune a deciziei politice în numirea procurorilor care vor investiga alți magistrați. Factorul politic nu are ce căuta în această chestiune, dacă ne dorim o justiție independentă!
Soluțiile normative vor integra observațiile și considerentele formulate in jurisprudența Curții Constituționale a României, avizele Consiliului Superior al Magistraturii, practica extinsă a Curții de Justiție a Uniunii Europene dar și necesitățile societății românești in general și a justițiabililor in special.
Revizuirea cadrului normativ trebuie realizată prin dialog și consens cu toate părțile interesate și in special cu asociațiile de magistrați, a barourilor și a asociațiilor de reprezentare a victimelor infracțiunilor.”, a precizat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.