Membrii Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) vor declanșa miercuri, 19 ianuarie, la greva de avertisment inițiată la nivel național de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”. Astfel, în unitățile/ instituțiile de învățământ unde există membri de sindicat lucrul va înceta în intervalul orar 11-13. În acest sens, SLI MM, prin liderii de sindicat, a notificat toate unitățile școlare din județ, iar Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a fost înștiințat de către FSLI. Afișele privind greva de avertisment au fost expuse încă de astăzi, la loc vizibil, în toate unitățile de învățământ.
”Protestul este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru: acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/ 2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic); alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanțarea educației; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 1 septembrie 2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/ creșteri salariale (începând cu 1 ianuarie 2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/ 2017; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/ 2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, informează prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.
Declanșarea grevei de avertisment a fost hotărâtă de organele de conducere competente ale celor două federații sindicale reprezentative din învățământ pe baza rezultatelor referendumului derulat în rândul membrilor.
”Cu ocazia derulării grevei, se va ține seama de următoarele reguli: în unitatea de învățământ trebuie să fie prezenți, pe durata grevei, toți membrii de sindicat participanți la aceasta (în condică se va scrie ”grevă”); cadrele didactice care au ore în intervalul respectiv vor supraveghea copiii/ elevii prezenți în unitate fără a derula proces instructiv-educativ; cadrele didactice care nu au ore în intervalul respectiv vor fi în unitate, o parte dintre ei asigurând supravegherea patrimoniului; toate persoanele care intră în unitate vor fi legitimate pentru a nu pătrunde persoane străine care ar putea deturna acțiunea; personalul didactic auxiliar și nedidactic va rămâne la locul de muncă, fără a-și desfășura activitatea, asigurând securitatea patrimoniului; în fiecare unitate va funcționa un comitet de grevă care va urmări corecta desfășurare a acțiunii de protest”, explică prof. Ioana Petreuș.
Pe toată durata participării la grevă, contractual individual de muncă al angajatului se suspendă de drept, pe perioada suspendării menținându-se doar drepturile de asigurări de sănătate.